Material

Här hittar du länkar till resurser som kan användas i grannspråksundervisningen, samt korta beskrivningar av dem.

Rundtur i Köpenhamn - framför datorn

Du får en guidad tur online och instruktioner på danska om var på skärmen du ska klicka för att komma vidare. Rundturen tar omkring 25 minuter men du kan välja att dela upp den i tre delar. På webbplatsen som är producerad av Utbildningsstyrelsen i Finland hittar du även ordlista och manus.

Rundtur i Köpenhamn

Det nordiska urspråket

Se korta videoklipp på hur språket kan ha låtit i Skandinavien år 400 och år 1200. Du finner även textversioner av talet längre ned på sidan. Hemsidan är producerad av Arne Torp.

Det nordiska urspråket

Språkkurs i isländska - Icelandic online

Här kan du se videor med dialoger från vardagliga situationer som sedan följs upp med frågor. Det kan vara bra att ha Google translate till hjälp då instruktionerna är på isländska. För att använda tjänsten måste du skapa ett konto med hjälp av en e-postadress.

Språkkurs i isländska

Ordförrådstest på norska och danska

Här kan du göra ordförrådstester av olika svårighetsgrad på norska, danska och andra språk. Klicka på den svenska flaggan och välj norska eller danska i listan.

Ordförrådstest

Nordens språk med rötter och fötter

Ett språkhistoriskt läromedel för gymnasieelever som har producerats av Nordiska ministerrådet. Häftet ger en överblick över de nordiska språkens släktskap och ursprung. Du hämtar häftet direkt här.

Nordens språk med rötter och fötter

Nordisk sprog

Webbplats från Danmarks radio om nordiska språk. Här kan du t.ex. se och lyssna på filmklipp med ungdomar från de olika nordiska länderna samt möta hiphopartister från Sverige, Danmark och Norge.

Nordisk sprog

Norden förr och nu

Ytterligare en webbplats från Danmarks radio. Här finns fakta om språk, historia och geografi. Under avdelningen Ung i Norden kan du klicka på olika länder och se filmklipp och bilddagböcker med personer som bor där.

Norden förr och nu

Saxos rejse - medeltida online-spel

Spelet ska lära danska mellanstadielever om 1100-talets historia. För svenska elever kan det fungera från 11 år. Spelaren får uppgifter att lösa genom instruktioner i ljud och text. Då spelet är på danska blir det samtidigt en träning i språket. Det beräknas ta 4-6 lektioner för danska elever att slutföra spelet.

Saxos rejse

Lyssna på danska och nynorska dikter

Lyssna till den nynorska dikten Eg er her av Finn Øglænd och den danska dikten I nat av Hanne Kvist. Dikterna kommer ifrån diktantologin Det har kommit en komet - Nordiska dikter för barn. På sid. 22–24 i Grannspråk – Lektionsförslag i danska och norska finns förslag på hur du kan arbeta med dikterna i klassrummet.

Eg er her

I nat

Skämmerskans dotter

Läs och jämför ett danskt och svenskt textutdrag från första kapitlet i fantasyboken Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl, förlag Rosinante & Co. Svensk översättning: Karin Nyman, förlag Rabén & Sjögren.

  Skämmerskans dotter (2,0 MB) Skammerens datter (3,0 MB)

Filmklipp från Grymt härligt i Norden

Fyra filmklipp med danska och norska ungdomar från serien Grymt härligt i Norden. Filmerna har producerats av Finlands Svenska Television.

David i Norge (ca. 2 min)

Sara i Danmark (ca. 3 min.)

Malte i Danmark (ca. 3 min)

Kirsti i Norge (ca. 3 min.)

Ljud- och bildordlista på danska och norska

Ljud- och bildordlistan Bildteman finns på danska, norska (bokmål och nynorsk) och finska. Ordlistan passar bra för yngre barn som kan klicka på bilderna och höra vardagliga ord på grannspråken.

Bildteman

Senast granskad: 2014-03-27
Innehållsansvar: Utbildningsavdelningen