Nyhetsarkiv - Kolla källan

 • 2017-06-20

  Vikten av att kunna värdera källor på internet

  Trots att de allra flesta har hört om ”fake news” verkar många läsare strunta i att granska trovärdigheten i det de läser. Elever är inget undantag. Att undervisa om källinformationens betydelse för att tolka innehåll är ett medel för att förbättra elevers förståelse av att allt som står att finna på internet inte är sant.

 • 2017-06-15

  Viktigt vara medveten om hur sökmotorer fungerar

  Att googla är en självklar del av vardagen i klassrummet och detta påverkar synen på hur undervisningen går till, vad eleverna ska lära sig och vad som ska bedömas. Nu efterlyser forskare en större medvetenhet om hur sökmotorernas algoritmer fungerar och vad detta innebär.

 • 2017-05-02

  Källkritik viktigare än någonsin

  Det svämmar över av information, propaganda och falska nyheter, och internet är numera den viktigaste informationskällan för de allra flesta elever. Läs om Skolverkets kompetensutveckling för lärare och skolbibliotekarier om kritisk användning av nätet.

 • 2017-04-07

  Ansvarsfullt beteende på nätet börjar med vuxna

  Fake news och alternativa fakta är det inte bara barn som står för – det är vuxna. Det börjar med oss och vi måste ta ansvar för hur vi agerar. Det budskapet gav forskaren Elza Dunkels på en konferens för skolbibliotekarier i Malmö i mars 2017.

 • 2017-04-05

  Anmäl dig till en europeisk onlinekurs om säkerhet på nätet

  Arbetar du i grundskolan? Delta i en MOOC, en kurs online på nätet, där du lär dig om strategier för säker och ansvarsfull användning av nätet. Du får också en möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter.

 • 2017-03-13

  Nytt material om säker internetanvändning

  Nu finns nytt material som ger dig och dina kollegor bättre förutsättningar att förstå elevernas sampel på nätet. Med hjälp av materialet kan du tillsammans med eleverna diskutera hur de kan undvika onödiga risker.

 • 2017-03-07

  Bli bättre på kritisk internetanvändning

  Inte alltid helt enkelt att veta vad är sant och vad är falskt. Bli bättre på kritisk internetanvändning. Ta del av vårt nya material tillsammans med dina kollegor.

 • 2017-03-01

  Danska elever ska lära sig källkritik med tjänsten Søgsmart

  Med tjänsten Søgsmart ska danska elever lära sig att systematiskt söka och värdera information från olika medier - under ledning av en lärare. Søgsmart finns nu bara årskurs 3-4, men från och med i höst kommer även elever i årskurs 5-6 och 7-9 ha tillgång till den.

 • 2016-11-16

  Utveckla digital kompetens

  Nu finns ny kompetensutveckling för dig som vill förbättra din undervisning med hjälp av digitala verktyg. Skolverket har också tagit fram material för både lärare och skolbibliotekarier kring kritisk användning av nätet.

 • 2016-11-14

  Hjälp elever att agera säkert och ansvarsfullt på nätet

  Det finns två guider som du kan använda tillsammans med dina elever. Den ena handlar om vad elever kan göra om någon mobbar dem på nätet. Den andra handlar om vad elever ska tänka på innan de publicerar inlägg på nätet.