Årets skolbibliotek

Gymnasiebiblioteket på Bessemerskolan i Sandviken har tilldelats utmärkelsen Årets skolbibliotek 2018. Nationella skolbiblioteksgruppen imponerades av samarbetet mellan lärare, bibliotekspersonal och skolledning.

 Motiveringen löd: ”Årets skolbibliotek 2018 utmärks av ett genomtänkt och välstrukturerat arbete där skolbiblioteket har en självklar roll i skolans interna processer. Detta beskrivs i den egna modellen, där rollfördelningen och samarbetet mellan bibliotekspersonal, pedagoger och skolledare är glasklar. Arbetet vilar på ett ständigt kretslopp av utvärderingar och utifrån dessa ständiga förbättringar. De två grundfunktionerna, att främja både läs- och skrivutveckling och MIK, kräver extra mycket av ett gymnasium med ett brett utbud av både teoretiska och yrkesförberedande program.”

Priset delades ut av Jakob Amnér, förbundsordförande för Sveriges Elevråd SVEA, vid en ceremoni på Skolforum, Stockholmsmässan.

Film: Så arbetar skolbiblioteket på Bessemerskolan i Sandviken (tid 03:00)

Priset Årets skolbibliotek delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen. Vem som helst kan föreslå kandidater. Priset består av äran, ett diplom samt ett författarbesök.

Nationella skolbiblioteksgruppenlänk till annan webbplats

Årets skolbibliotek 2017: Bibliotekarier och skolbibliotek som samarbetar i Kävlinge

Årets skolbibliotek 2016: gymnasieskolan Polhem i Lund

Årets skolbibliotek 2015: Hjulsbroskolan i Linköping

Årets skolbibliotek 2014: Centrumskolan i Växjö

Årets skolbibliotek 2013: Celsiusskolan i Uppsala

Årets skolbibliotek 2012: Nacka gymnasiebibliotek 

Årets skolbibliotek 2011: Norra Fäladens skolområde i Lund

Senast uppdaterad 01 november 2018