Vare sig du är nyanställd eller erfaren skolbibliotekarie behöver du planera din verksamhet i samarbete med lärare och rektor. Ta utgångspunkt i styrdokumenten och de behov som finns på din skola.
Denna sida är baserad på tips från yrkesverksamma skolbibliotekarier, lärare och rektorer.
När du sätter upp mål för och skriver en handlingsplan för verksamheten är det viktigt att tänka på:
När skolbibliotekets plan är godkänd av rektor kan du behöva göra fler kommunikativa insatser för att lärare och elever ska få reda på vad skolbiblioteket har att erbjuda. Så här har andra gjort för att presentera skolans bibliotek och bjuda in till samarbete med lärare:
Flera av aktiviteterna kan behöva upprepas med jämna mellanrum, inte bara i början av läsåret utan också inför olika undervisningsprojekt som skolbiblioteket involveras i.
Flera av de uppräknade aktiviteterna kan bli en inledning till samarbete med lärare. Samarbetet är viktigt för att nå rätt elever vid rätt tillfälle och för att skolbiblioteket ska kunna bli en del av undervisningen. Det varierar mellan skolorna hur samarbete lärare och skolbibliotekarie är organiserat. Ibland sker det spontant och oplanerat. På andra skolor är samarbetet schemalagt, antingen i början av terminen eller genom att lärarna kan boka in bibliotekarien eller bibliotekslokalen vid behov. Ytterligare en ingång till samarbeten är att genomföra en gemensam kompetensutveckling. Det kan till exempel vara att tillsammans sätta sig in i förändringarna i läroplanerna. På vår Lärportal finns mer material som vänder sig till både lärare och skolbibliotekarier.
Skolbibliotekarie och lärare i samverkan
Här presenteras några exempel på samarbeten
Gemensam kompetensutveckling på Lärportalen:
Moduler om Digital kompetens
Moduler om Språk-, läs- och skrivutveckling (Läslyftet)
Kan man skapa en magkänsla hos elever när det gäller källkritik på nätet? Det menar Magdalena Paulsson, skolbibliotekarie i Trelleborg. Här berättar hon om sitt arbete med att få kollegor och chefer att se på skolbibliotekarien med andra ögon samt om arbetet att tillsammans med eleverna kritiskt söka information på nätet. Inspelat den 24 oktober 2017.
Skolbibliotekariens roll, UR:s mediearkiv
Som skolbibliotekarie har du möjlighet att bidra till den pedagogiska utvecklingen på skolan och att ge stöd åt det kollegiala samarbetet över ämnesgränserna. Om du vill ha inspiration till det dagliga arbetet hittar du exempel och praktiska tips på de här sidorna.
Stärk elevers språkliga förmåga
Stärk elevers digitala kompetens
En stor del av kommunikationen sker givetvis muntligt, men självklart kan du använda digitala verktyg när du vill nå många, till exempel mejl. De flesta skolor har numera någon form av lärplattform eller skolportal, där det går att nå såväl enskilda som grupper av lärare och elever. Ibland har skolbiblioteket ett eget utrymme där.
Här är några autentiska exempel på hur skolbibliotekarier brukar använda lärplattformen:
Om det finns ett bokningssystem för bibliotekslokal eller bibliotekarie brukar det ibland tillgängliggöras här.
Utöver det oerhört viktiga samarbetet med skolans lärare vill du säkert ha kontakt med andra skolbibliotekarier. Om du har konton i sociala medier kan det vara en självklar ingång för att få nya kontakter. Det finns också diskussionslistor som är väldigt aktiva, till exempel Skolverkets diskussionslista för skolbibliotekarier:
Om du har frågor om mejlinglistan eller får problem med formuläret kontakta: skolbibliotek@skolverket.se
Skolbibliotekarier och skolledare kan följa upp skolbibliotekets verksamhet på olika sätt