Boksamtal online och lektioner om källkritik på distans. I och med det nya coronaviruset har skolbiblioteken skalat upp sitt digitala stöd till lärare och elever. Många skolbibliotekarier har berättat för oss om hur de jobbar under pågående pandemi.
Det finns mycket stöd som skolbibliotekarier kan erbjuda på distans. Det kan till exempel vara att svara på elevers och lärares frågor, informera, ge tips, och hjälpa till vid inloggning eller när tekniken krånglar. En del skolbibliotekarier ger ännu mer stöd genom skolbibliotekets webbsida och konton i sociala medier.
Det här är en spännande tid vi lever i - kanske lite väl spännande - och det goda som kommer ut från detta är att lärare och skolbibliotekarier lär sig det här med det digitala på nya sätt.
En skolbibliotekarie
De flesta skolbibliotek hade redan innan pandemin ett utrymme på skolans webbplats eller både på lärplattform och webbplats. Men när all undervisning sker på distans förstärker skolbiblioteken sin digitala närvaro.
Skolbibliotekarier stöttar elever och lärare digitalt genom att
Dessutom förbättrar vi skolbibliotekets webbsida och försöker förtydliga så att eleverna verkligen ska hitta allt de behöver och så lägger vi upp bilder på vårt instagramkonto för att pigga upp eleverna och bidra till att skapa samhörighetskänsla nu när eleverna sitter hemma.
En skolbibliotekarie
Även om elever på gymnasiet och komvux studerar på distans kan de behöva böcker och annat material från skolbiblioteket.
Om skolan är stängd underlättar skolbibliotekarier bokutlåningen genom att
Vi har under en längre tid arbetat med att få eleverna att använda sig av bibliotekswebben som jag och min kollega har skapat, därför är det den vi använder oss av nu. De har information där om hur de kan använda biblioteket under distansstudier, bokningsformulär (för videosamtal), livechatt, program och ämnesguider m.m.
En skolbibliotekarie
Fria e-böcker, ljudböcker och e-resurser på Stockholms stadsbiblioteks webbplats
Kom igång med Legimus – för skolbibliotek på Myndigheten för tillgängliga mediers webbplats
Läsa med digitala verktyg på Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats
Många skolbibliotekarier prövar olika digitala boksamtal, bokprat och andra lässtimulerande aktiviteter. Skolbibliotekarier använder sociala medier för att ge boktips –men också för att ge följarna ögonblicksbilder av den dagliga verksamheten.
Skolbibliotekarier bedriver lässtimulerande arbete på distans genom att
Text i en digital värld på Lärportalen
Digitala boksamtal på Pedagog Stockholms webbsidor
Skolbiblioteket spelar en viktig roll för att tillsammans med lärare öka elevers kunskaper i informationssökning och källkritik. Det är kunskaper som är extra viktiga under kristider när många är oroliga och det sprids felaktig information.
Skolbibliotekarier medverkar i undervisning om medie- och informationskunnighet på distans genom att
Använd gärna följande taggar när ni lägger ut bilder från er verksamhet i sociala medier:
Coronapandemin är en helt ny situation för skolan som väcker många frågor hos både personal och elever. Skolbibliotekarien är ofta ensam i sin yrkesroll och kan behöva kontakta kollegor för att få veta hur de arbetar i en förändrad skolvardag. Den kontakten får i de flesta fall ske digitalt. Skolverkets skolbiblista används flitigt liksom Facebook-gruppen Skolbibliotekssamtal. Det finns också en Facebook-sida Bibliotek i coronakris där bibliotekarier tipsar varandra om olika sätt att arbeta på. Kungliga biblioteket har en webbsida där de har sammanställt hur biblioteken ställer om sin verksamhet under rådande pandemi.
Business as usual fast lite annorlunda. Tänker att det ska bli intressant att om ett år analysera vad som hände, och inte hände, när skolorna gick över till distansundervisning. Efter detta kan nog inget bli som vanligt igen, tror jag.
En skolbibliotekarie