Skolbiblioteket blir inte mindre viktigt när skolan digitaliseras och informationsflödet på nätet strömmar in i skolan. Tvärtom kan skolbiblioteket spela en viktig roll för att utveckla elevernas digitala kompetens.
I en komplex verklighet med stort informationsflöde, ökad digitalisering och snabb förändringstakt är det viktigt att lyfta fram digitala perspektiv i utbildningen. Därför har skrivningarna om digital kompetens förtydligats och förstärkts i läroplanerna. Skolverket definierar fyra aspekter av digital kompetens:
Som skolbibliotekarie behöver du känna till och kanske arbeta med alla aspekter, men du kommer troligtvis att fokusera på den aspekt som handlar om att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik. Det står i läroplanens första del att eleverna ”ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.”
Läroplaner för de olika skolformerna och information om hur du använder dem
Sedan länge har en av skolbibliotekariens viktigaste uppgifter varit att stödja lärares och elevers arbete med informationssökning, källkritik och säker internetanvändning. Inte sällan ingår också att diskutera de juridiska aspekterna som exempelvis upphovsrätt och vilka lagar som styr vårt samröre på nätet. Nu är detta arbete formaliserat genom läroplanerna.
I läroplanerna för grundskole- och gymnasieutbildning har det tillkommit en punkt om att rektor har ansvar för att ”skolbibliotekets verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens”. Det är alltså rektors ansvar att ge förutsättningar för att detta ska kunna ske, men det är skolbibliotekarien som genomför arbetet tillsammans med skolans lärare.
Att samarbete mellan lärare och skolbibliotekarie är gynnsamt konstaterade Skolinspektionen i sin kvalitetsgranskning av undervisningen i källkritik. Skolor med en undervisning av god kvalitet om källkritiskt förhållningssätt och som omfattar digital källkritik har i stor utsträckning en upparbetad samverkan mellan ämneslärare och skolbiblioteket. En liknande slutsats dras i Sök- och källkritik i skolan, en kvalitativ studie av Hanna Carlsson och Olof Sundin. Författarna menar att skolbibliotekarien bör ses som en viktig pedagogisk resurs som kan stödja lärare i frågor som informationssökning och källkritik.
Studien Sök- och källkritik i skolan, Lunds universitet
Idag söker de flesta av oss information via olika söktjänster på nätet. Samtidigt har den ökade användningen av sociala medier och diskussionerna om falska nyheter fört källkritik högt upp på skolans agenda. Ytterligare en aspekt som tillkommit under senare år är vikten av att vara sökkritisk, det vill säga att ha ett kritiskt förhållningssätt också till den träfflista som kommer upp när du skrivit in ett ord i en söktjänst. Sökresultatet styrs av bakomliggande algoritmer och påverkas till exempel av vad du tidigare sökt på och var du befinner dig.
Metoderna för att handleda elever i att hantera information varierar mellan skolor och beror på elevernas ålder. Många skolor har också en konkret plan för elevernas progression och den kallas ibland MIK-plan. En sådan plan visar vilka undervisningsmoment som eleverna ska gå igenom i varje årskurs för att lära sig söka och utvärdera olika typer av informationskällor. Den kan också innehålla moment om upphovsrätt och nätsäkerhet.
Samarbete med lärare är en förutsättning för att nå fler elever och uppnå ett gott resultat. Dessutom visar forskningen att arbetet med informationssökning och källkritik blir mer effektivt om det ingår i ämnesundervisningen än om det behandlas som separata moment. Relevansen för eleverna ökar om de får hjälp precis när de behöver det. Detta hindrar naturligtvis inte att exempelvis gymnasieelever får en strukturerad genomgång i god tid innan de sätter igång sitt gymnasiearbete.
Kritisk användning av nätet, material för kompetensutveckling på LärportalenSyftet med materialet är att inspirera till diskussioner om informationssökning och källkritik i klassrum och skolbibliotek, gärna som en integrerad del av skolans ämnen.
Digital kompetens i samhällskunskap, på Lärportalen
Modulen lyfter vikten av att kunna navigera i dagens informationsmängd och vara källkritisk på ett sätt som är anpassat för digitala miljöer och medier.
Förmåga att granska information, kommunicera och ta ställning, årskurs 7-9, på Lärportalen
Den här modulen tar upp informationssökning och källkritik för naturvetenskapliga ämnen. Den finns även för årskurs 4-6.
Film: Att söka information och skriva text
I filmen arbetar lärare och skolbibliotekarier tillsammans med informationssökning och källkritik i skrivundervisningen. Filmen ingår i Skolverkets fortbildning Läslyftet.
Resurser för undervisning i källkritik
Här får du idéer och inspiration till skolans diskussioner om källkritik på nätet. Det finns övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna.
MIK för mig, webbplatsen för Statens medieråd
Ett digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet som vänder sig till skolor, folkbibliotek och skolbibliotek. Här finns färdiga lektionsförslag inom källkritik och upphovsrätt.
De flesta skolbibliotek som är bemannade har tillgång till en datoriserad bibliotekskatalog. Den är ett arbetsredskap i vardagen för både elever och personal. Inte sällan går den att nå via internet. Vem som helst kan söka i katalogen, men vill du låna eller reservera behöver du inloggning. Många skolbibliotek väljer också att teckna abonnemang på olika databaser som innehåller kostnadsbelagt material. Det brukar ingå i skolbibliotekariernas uppgifter att demonstrera hur dessa databaser fungerar och hur de används.
Utöver katalogen och databaser kan du som skolbibliotekarie också ha användning för olika digitala verktyg och tjänster när du ska presentera verksamheten eller kommunicera i skolan. Här är några exempel på hur skolbibliotekarier använder digitala tjänster.
Personuppgifter om barn, på Datainspektionens webbplats
Skolbiblistans anmälningsformulär
Guider och checklistor kan fungera som första hjälpen i informationssökning och källkritik på internet. Om du behöver mer kvalificerade handledningar för äldre elever finns det gott om sådana på nätet.
Checklista informationssökning
Sökkritiska frågor, på Lärportalen
Checklista för uppsatsarbete, gjort av en skola i Skåne
Fria databaser för vetenskapliga texter, sammanställt av gymnasieskolan Spyken
Nära förknippat med uppsatsarbete är också att skaffa sig kunskaper i upphovsrätt. Elever och skolpersonal behöver veta hur de får använda andras material i sina egna arbeten.
Så funkar upphovsrätten för texter
Så funkar upphovsrätten för bilder
Så funkar upphovsrätten för musik
Så funkar upphovsrätten för film, radio och tv-program
Skolbibliotekets roll för elevers lärande (2017) på Kungliga bibliotekets webbplats
Svenskarna och internet 2020, Internetstiftelsen i Sverige