De nio vanligaste myterna om gymnasievalet

Det är lätt att bli stressad över gymnasievalet och att bli orolig för att välja fel. Skolverket undersöker hur elever ser på sitt gymnasieval. 2017 var temat #gymnasiemytologin.

Vi frågade 25 elever från hela Sverige hur de känner inför sitt gymnasieval. En viktig sak vi lärde oss var hur stressigt valet kändes. En annan sak var att valet kändes som att man väljer framtid. Det var också viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Vi fick också klart för oss hur viktigt det kändes att passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

Gymnasievalskampanj

I oktober 2017 startade vår gymnasievalskampanj, som vi samlar under hashtaggen #gymnasiemytologin. Den består av nio myter som vi bemöter med fakta.

Vi använder oss av vår webbplats gymnasieinfo.se/gymnasieval och syns i sociala medier, både via annonser och så kallade influencers (bloggare och youtubers). Vi tar upp myter och missförstånd som till exempel att "Gymnasievalet avgör hela din framtid" eller ”Yrkesprogrammen är till för skoltrötta” och försöker ge elever och föräldrar lite andra perspektiv.

Gymnasiemässor

Vi deltog med monter på sex gymnasiemässor. Myterna hängde med oss dit, vi hade till exempel en "valfri zon" där alla kunde ta det lite lugnt, ta reda på fakta och stressa av. Vi förberedde också ett informationsmaterial, som skolorna kan använda vid föräldramöten. Det skickades till alla landets grundskolor i augusti 2017.

Använd vår gymnasievalsfilm. Den finns textad på 15 olika språk.

Filmer om gymnasievalet

Till toppen Gå till toppen på sidan