I höst fortsätter vi att bemöta myter med fakta

I oktober startar vår gymnasievalskampanj, som vi sedan tre år tillbaka samlar under namnet gymnasiemytologin. Den består av nio myter som vi bemöter med fakta.

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärna och hjärta. Därför har vi tagit fram material som vi tror att du kan ha nytta av i samband med höstens gymnasievalsinformation.

På vår webbplats gymnasieinfo.se finns information om gymnasieskolan, vår gymnasievalsfilm och nio myter om gymnasievalet som vi bemöter med fakta. Filmen finns också textad på flera olika språk.

Gymnasievalsfilmen på youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Presentationsmaterial, affischer och foldrar som du kan använda eller komplettera dina egna med hittar du längst ned på sidan.

Nytt frågespel

Illustration av spelet Vem har koll?

För att få igång en diskussion har vi i år tagit fram ett webbaserat frågespel. Syftet är att starta samtal mellan ungdomar och vårdnadshavare. Spelet är tänkt att på ett lättsamt sätt hantera myterna, få koll på hur ens motspelare tänker kring gymnasievalet, att lära känna sig själv och sin motspelare men också om att se vem som har bäst koll på allt ifrån gymnasiet till populärkultur. Istället för att bara ha frågor om gymnasiet lyfter vi alltså in helt andra ämnen för att skapa en roligare spelupplevelse.

Vi vet att det kan vara svårt att få till ett bra samtal, särskilt om ämnet kan upplevas känsligt. “Vem har koll?” fungerar som en isbrytare, ett sätt att underlätta en konversation över generationsgränserna. Samtidigt ger det oss tillfälle att avdramatisera gymnasievalet, att påminna ungdomarna om att det är ett av många val de kommer att göra i sitt liv.

Spelet heter ”Vem har koll?”länk till annan webbplats och finns som en webbapp på www.gymnasieinfo.selänk till annan webbplats från och med mitten av september.

Gymnasievalskampanj

Under hösten kommer vi att informera om gymnasieskolan med fokus på de myter och missuppfattningar som finnas. Informationskampanjen är en del av Skolverkets regeringsuppdrag att höja yrkesutbildningens attraktionskraft. Kampanjen startar i början av oktober och genom den vill vi få föräldrar och elever att lära sig mer om gymnasieskolan så att eleverna kan göra väl underbyggda val. Vi kommer att medverka vid ett flertal gymnasiemässor där vi håller informationspass för elever om valkompetens och ”föräldramöten” om gymnasievalet. Vi delar ut informationsfoldrar om myterna och uppmanar eleverna att utmana till exempel en förälder i vårt frågespel.

Gymnasiemytologin

Bakgrunden till gymnasiemytologin är den stress som många känner över gymnasievalet. Vi frågade 25 elever hur de känner inför sitt gymnasieval. En viktig sak vi lärde oss var hur stressigt valet kändes. En annan sak var att valet kändes som att man väljer framtid. Det var också viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Vi fick också klart för oss hur viktigt det kändes att passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

Filmer om gymnasievalet

Film: Gymnasievalet (tid 18:58)
Så fungerar gymnasieskolan. En studie- och yrkesvägledare ger svar på frågor från elever.

Film: Reklamfilm om gymnasievalet (tid 0:30)
Vilka råd ger du som förälder? Är det viktigt att ”hålla alla dörrar öppna”?

Film: Så känns gymnasievalet (tid 2:14)
Vad är det som påverkar ditt val? Vi pratade stress, status och föräldrapress med 25 ungdomar.

Senast uppdaterad 23 januari 2020