De nio vanligaste myterna om gymnasievalet

I oktober startar vår gymnasievalskampanj, som vi samlar under hashtaggen #gymnasiemytologin. Den består av nio myter som vi bemöter med fakta.

Det är lätt att bli stressad över gymnasievalet och orolig för att välja fel. Vi frågade 25 elever hur elever ser på sitt gymnasieval. En viktig sak vi lärde oss var hur stressigt valet kändes. En annan sak var att valet kändes som att man väljer framtid. Det var också viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Vi fick också klart för oss hur viktigt det kändes att passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

Gymnasievalskampanj

Vi använder oss av vår webbplats gymnasieinfo.se/gymnasieval och syns i sociala medier, både via annonser och så kallade influencers (bloggare och youtubers). Vi tar upp myter och missförstånd som till exempel att "Gymnasievalet avgör hela din framtid" eller ”Yrkesprogrammen är till för skoltrötta” och försöker ge elever och föräldrar lite andra perspektiv.

Gymnasiemässor

Vi kommer att delta med monter i fem gymnasiemässor. Myterna tar vi med oss och bemöter dem med fakta. För studie- och yrkesvägledare finns en presentation att använda vid t.ex. föräldramöten, som går att anpassa efter egna önskemål. I mitten av augusti fick alla grundskolor med högstadium och gymnasieskolor ett utskick av oss om #gymnasiemytologin.

Använd vår gymnasievalsfilm. Den finns textad på 15 olika språk.

Filmer om gymnasievalet

Mer om myterna och gymnasievalet hittar du på vår webbplats gymnasieinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök också utbildniningsinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du bland anant kan läsa mer om behörigheter till olika högskoleutbildningar.

Mer information och filmer om yrkesutbildning finns här: Din Talanglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 11 oktober 2018