Besök oss på Yrkes EM

Det är viktigt att göra väl underbyggda gymnasieval. Det bidrar till att elever blir mer motiverade. Därmed minskar risken för avhopp och byten av gymnasieprogram. För att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft och få fler att söka yrkesprogrammen står Skolverket bakom Yrkesutbildningens år 2016 och medverkar på Yrkes-EM i Göteborg den 1-3 december 2016.

Yrkes-EM i Göteborg är ett internationellt mästerskap där unga tävlar om EM-titeln i yrkesskicklighet i 35 olika yrken. 29 000 skolungdomar beräknas besöka EM och därmed få möjlighet att upptäcka nya yrken, inspireras av de bästa, prova på yrken och upptäcka sina egna talanger. Evenemanget vill visa att yrkesutbildning är ett smart val. Det ger möjligheter till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling.

Träffa Skolverket på Yrkes-EM i Göteborg

Under Yrkes-EM finns Skolverket på plats med VR-spelet ”Gymnasievalen”, information om gymnasieskolan med fokus på yrkesprogrammen och dessutom information om den svenska skolan på många olika språk. Du hittar oss i monter B02:15. Vi arrangerar också två konferenser, en om yrkesutbildningar och de möjligheter de leder till och en om gymnasial lärling som kompetensförsörjning.

Okunskap och myter om yrkesprogram

Det finns en föreställning om att man ska välja de högskoleförberedande programmen i gymnasiet för att hålla alla dörrar öppna för framtiden. En uppfattning som Skolverket vill utmana. Helt enkelt därför att yrkesprogrammen faktiskt öppnar dörrar snarare än stänger dem. Dessutom visar undersökningar att elever i högstadiet inte känner till så många yrken och de kunskaper om yrken som eleverna har är ofta grunda. Det är inte lätt att välja något man inte vet något om så därför är det viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt.

Svårare att läsa in yrkesprogram senare i livet

Andelen nybörjare på yrkesprogrammen i gymnasieskolan har minskat sedan slutet av år 2000. Höstterminen 2015 gick 24 procent av nybörjarna i gymnasieskolan på ett yrkesprogram. Mikaela Zelmerlööw är undervisningsråd på Skolverket och hon ser gärna att utvecklingen hejdas.

– De unga människor som är nyfikna och intresserade av ett yrkesprogram har öppna dörrar. De har rätt att läsa in grundläggande behörighet till högskolan och på så sätt både ha en yrkesutbildning och dörrarna öppna för eventuella högskolestudier eller annan inriktning. Man kan också läsa till den grundläggande högskolebehörigheten efter gymnasieskolan, om man föredrar det. Att göra det omvända är ofta betydligt svårare, alltså att läsa in yrkesämnen efter ett högskoleförberedande program, säger hon.

Fakta om ”Yrkesutbildningens år”

Yrkes-EM är en del av Yrkesutbildningens år 2016. Skolverket och World Skills Sweden står bakom Yrkesutbildningens år genom Utbildningsdepartementet. Under 2016 har Skolverket lyft den Svenska yrkesutbildningen på flera olika sätt, bland annat genom att delta i Yrkes-SM, Yrkes-EM och åtta gymnasiemässor. Vi har även drivit en gymnasievalskampanj med fokus på yrkesutbildning. Genom Skolverkets tävlingar Min framtid och Talangjakten har 10 högstadieklasser och 10 gymnasieklasser från olika delar av Sverige vunnit en klassresa till Göteborg och yrkes-EM.

Under EM tävlar det svenska yrkeslandslaget i 35 olika yrken. Det är första gången som ett internationellt yrkesmästerskap hålls i Sverige. Worlds Skills Sweden och branscherna har via tävlingar gemensamt utsett yrkeslandslaget till EM. De tävlande är max 25 år och har alla gått en yrkesutbildning.

Senast granskad: 2016-12-01
Innehållsansvar: Avdelningen för kommunikation