Vinnarna i Talangjakten utsedda

Tio skolor har i hård konkurrens utsetts till vinnare i tävlingen Talangjakten. Dessa skolor får åka på klassresa till Göteborg och Yrkes-EM den 1-2 december. GRATTIS!

Talangjakt affisch
Withalaskolan i Vetlanda
@9f_withalaskolan_2016_17
Kreativt ansats som visar både yrken och koppling till program. Visar bredd och möjligheter. Skrivet på rim och får fram budskapet.

Skanörs skola
@Skanorsskola79
Kreativt, skapar en nyfikenhet genom att förmedla en positiv känsla av yrkena de valt. Visar bredd på olika yrken efter olika yrkesprogram. Bra kopplingar till program och lokala arbetsmarknaden.

Lerbergsskolan i Höganäs
@lerbergsskolan8
Mycket kreativt och fantasifullt bidrag. En ambitiös film som ger en positiv känsla för matkonst. De har också tagit in genusperspektivet då restaurangkockar oftare än män an kvinnor. Bra kopplingar till yrke och visar yrkesstolthet

Funäsdalens skola
@Funasdalens_skola
Visar kockyrket ur ett bredare perspektiv. Det finns en lokal förankring och perspektivet på yrket är breddat med fokus på ekologisk och närproducerad mat. Det har även uppmärksammat serviceperspektivet på yrket.

Ludvigsborgs friskola
@luddanklass9
Ett mycket ambitiöst arbete som visar på kopplingar mellan yrke och yrkesprogram. Bidraget har även tagit med det samhällsekonomiska perspektivet. De visar att det finns flera vägar till ett yrke och får fram hur viktigt yrket undersköterska är i ett bredare perspektiv.

Ludvigsborgs friskola
@lbfsk8
Ett gediget arbete med tydliga kopplingar mellan yrke, arbetsmarknad och yrkesprogram. Fem olika program fångar bredden bland yrkesprogrammen. De för även in miljöperspektivet.

Parkskolan i Östersund
@8blapark
Bidraget ger en bred bild av ett flertal yrkesprogram och vilka yrken de kan leda till. Det visar på bra kopplingar mellan yrke och yrkesprogram och på vikten av samverkan mellan skolans alla ämnen för att skapa en helhet i utbildningen.

Gärdeåsskolan i Ljusdal
@Gardeasskolana12
Ger en bred bild av vad Fordons- och transportprogrammet omfattar, som tex kunskaper om it, elektronik och engelska. Vidare ger de ytterligare perspektiv på programmet genom att lyfta vikten av service,

Högelidsskolan klass 9d
@klass9dinstaaa
Med stor kreativitet och humor ger de en positiv bild av bygg- och anläggningsprogrammets yrken. Bidraget lyfter även fram genusperspektivet i en mansdominerad bransch.

Korsängsskolan klass 9 i Enköping
@9lilakorsangen
Bidraget ger en bred, humoristisk bild av yrket bussförare som också visar flera närliggande yrken. Bidraget visar också på vilka egenskaper en bussförare behöver och gör kopplingar till miljöfrågan.

 

Skolorna har kontaktats separat

Klassen vinner en resa till Göteborg med en övernattning, besök på Yrkes-EM, studiebesök på Universeum och en guidad busstur.

År 2016 är yrkesutbildningens år

Det är Skolverket som står bakom tävlingen med anledning av att regeringen utnämnt 2016 till yrkesutbildningens år. Syftet med denna insats är att öka kunskapen om och därmed attraktiviteten för yrkesutbildningar.

Senast granskad: 2016-10-06