En del elever behöver anpassade prov för att få göra proven på samma villkor som alla andra. Det kan vara elever med en funktionsnedsättning eller med läs- och skrivsvårigheter.
Anpassa nationella prov i grundskolan
Anpassa nationella prov i sameskolan
Anpassa nationella prov i specialskolan
Anpassa nationella prov i gymnasieskolan
Anpassa nationella prov i komvux på gymnasial nivå
Anpassa nationella prov i dansarutbildningen (samma information som för grundskolan)
Här kan du läsa mer om att genomföra och bedöma nationella prov i de olika skolformerna. Du hittar bland annat information om hur du genomför nationella prov med nyanlända elever, genomför prov på dator och hur provresultatet förhåller sig till betyget.
Genomföra och bedöma nationella prov i grundskolan
Genomföra och bedöma nationella prov i sameskolan
Genomföra och bedöma nationella prov i specialskolan
Genomföra och bedöma nationella prov i gymnasieskolan
Genomföra och bedöma nationella prov i sfi
Genomföra och bedöma nationella prov i komvux på gymnasial nivå
Företrädare för tre elever har lämnat ett skadeståndsanspråk mot staten genom Skolverket till Justitiekanslern (JK). Enligt anspråket har eleverna som har läs- och skrivsvårigheter diskriminerats i samband med genomförandet av nationella prov i ämnet svenska i årskurs 3 och i årskurs 6.
JK har avslagit det anspråket och slagit fast att Skolverket inte har diskriminerat eleverna. Det är ett beslut som inte kan överklagas.
JK:s beslut (pdf, 753 kB)
Det har även gjorts skadeståndsanspråk mot de tre elevernas respektive skolkommun som inlämnats till domstol. Följande gäller kring de rättsprocesserna:
Den som vill ta del av domarna bör kontakta respektive domstol.
Anvisningarna gäller
Då såväl JK som domstolarna har slagit fast att våra instruktioner inte utgör diskriminering har Skolverket ingen anledning att göra justeringar i våra anvisningar för de prov som är berörda.
För skolor och huvudmän gäller fortsatt att vid genomförandet av de nationella proven följa anvisningarna så att provresultat kan användas för syftet med proven: att stödja betygssättning och i årskurs 3, att stödja bedömningen av uppnådda kunskapskrav.
Om eleven får texten i proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 3 och 6 i de delar som gäller läsförståelse uppläst, innebär en sådan anpassning att provet inte längre prövar det som provet är avsett att pröva.
Provresultatet kan därmed inte användas som stöd för betygssättning eller bedömning av uppnått kunskapskrav.
Läs mer om att genomföra nationella prov för elever med läs- och skrivsvårigheter.