Tre poddavsnitt om demokrati

I tre poddavsnitt samtalar inbjudna gäster tillsammans om skolans utveckling som demokratisk samhällsfunktion utifrån olika teman. Vi hoppas att du som arbetar i skolan vill vara med oss och lyssna.

Skolverket, Skolinspektionen, Specialpedagogiska myndigheten och Skolforskningsinstitutet uppmärksammar demokratins 100 års jubileum utifrån myndigheternas gemensamma arbetsområde, skolan.

Avsnitt 1: Att fostra demokratiska medborgare

Skolans uppgift att fostra goda medborgare är riktigt gammal. Förr handlade det om att fostra elever till kärlek för fosterlandet och den kristna tron.
Det var först efter andra världskriget som skolans demokratiska funktion kom att framhävas på allvar. Skolans uttalade roll blev nu att forma unga demokrater. Det är ju vackert. Men hur gör man det i praktiken?

Medverkande i programmet är Johannes Westberg, professor i Utbildningshistoria, Johan Lily Gyberg, undervisningsråd på Skolverket, Pontus Wallin, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet och Christina Franzén, biträdande rektor på Matteusskolan i Stockholm. Programledare: Sandra Charléz

Avsnitt 2: Elevers rättigheter och inflytande

Publiceras i slutet av oktober

Avsnitt 3: En skola för alla

Publiceras i november

Senast uppdaterad 27 september 2021