Program för Mötesplats anpassade skolformer 2025
Här hittar du mer information om de olika seminariepassen under Mötesplats anpassade skolformer 2025 den 16 och 17 juni.
Måndagen den 16 juni
Klockan 8.30
Jonas Monsén från Skolverket och Therese Lindahl från SPSM hälsar välkommen till Mötesplats anpassade skolformer 2025.
Målgrupp: alla.
Klockan 8.45–9.15
Utifrån flera aktuella forskningsprojekt, som på olika sätt berör villkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning, sammanfattas de viktigaste resultaten om arbete och sysselsättning, individuellt och kollektivt inflytande samt betydelsen av individuella stöd och metoder/arbetssätt för delaktighet.
Föreläsare: Magnus Tideman är professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder, har mer än 30 års erfarenhet av forskning när det gäller olika aspekter av villkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Magnus Tideman är verksam på Marie Cederschiöld högskola i Stockholm och på Högskolan i Halmstad.
Målgrupp: alla.
Klockan 9.30–10.00 och 10.10–10.40
Det som sägs i titeln är en av alla de tankar som surrar i Mike Malmers huvud, får han utvecklas eller finns det hinder i samhället? Du får lyssna på ett samtal mellan Mike Malmer och specialläraren Malin From, som arbetar på komvux som anpassad utbildning.
Ta del av Mike Malmers erfarenheter och upplevelser av det svenska samhället och skolsystemet. Behöver man verkligen fler diagnoser när man ändå går i anpassade skolformer? Finns det en hierarki mellan de olika diagnoserna?
Föreläsare: Mike Malmer och specialläraren Malin From.
Målgrupp: alla.
Detta är ett pass för dig som är ny inom anpassade skolformer, undervisar integrerade elever eller du som vill ha grundläggande kunskaper om anpassade skolformer. Du kommer att få kunskap om styrdokument, intellektuell funktionsnedsättning och tips från myndigheterna.
Föreläsare: Therese Lindahl från SPSM och Jonas Monsén från Skolverket.
Målgrupp: alla.
Under webbinariet får du veta de övergripande ändringarna som Skolverket har gjort i de reviderade kursplanerna för komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå. De reviderade kursplanerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Föreläsare: Annelie Svantesson och Linda Svedberg från Skolverket.
Målgrupp: alla som arbetar inom komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå.
Klockan 10.50–11.20 och 11.30–12.00
Demokratistegen är en modell i sju steg för hur skolan och folkbildningen kan arbeta systematiskt med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter utifrån verksamhetens behov. Nu är modellen uppdaterad för att fungera för anpassade skolformer.
Föreläsare: Hugo Wester och Jonas Monsén från Skolverket.
Målgrupp: alla.
Föreläsningen handlar om matematikdidaktik och kunskapsbedömning i anpassad grundskola. Insikter från forskning om matematikdidaktik för elever med intellektuell funktionsnedsättning med fokus på didaktiskt omsorgsperspektiv, kommunikationens roll samt hur undervisning kan anpassas för att främja både delaktighet och kunskapsutveckling, men även om obligatoriska bedömningsstöd.
Föreläsare: Anette Bagger, professor i pedagogiskt arbete vid Dalarnas universitet.
Målgrupp: anpassad grundskola.
Du kommer att få ta del av en anpassad grundskolas resa från fokus på omsorg till fokus på lärande. Vilka av rektors ledarhandlingar har lett oss hit? Vilka förutsättningar behöver finnas innan ett utvecklingsarbete kan starta? Vilka framgångsfaktorer har identifierats under resan?
Föreläsare: Katarina Myhrén, rektor för en anpassad grundskola i Marks kommun.
Målgrupp: ledningsfunktioner och utvecklingsledare i anpassade skolformer.
Lunch klockan 12‒13
Klockan 13.00–13.30
En stark motivationsfaktor i skolarbetet för många elever är att bli sedda och förstådda i mötet med sina lärare. ”Det är viktigt att de har ett varmt hjärta”, berättar Darin som är elev i den anpassade gymnasieskolan. Föreläsningen belyser relationens betydelse för lärande och den utsatthet som elever med IF kan befinna sig i.
Föreläsare: Martin Hugo är docent i pedagogik och har under 22 år forskat om olika elevgrupper som skolan har misslyckats med att möta. I det pågående forskningsprojektet ”Förhoppning, undran och ovisshet” undersöks vad det innebär att vara elev med intellektuell funktionsnedsättning i SiS-skolverksamhet.
Målgrupp: alla.
Klockan 13.40–14.10 och 14.20–14.50
En systematisk översikt som innefattar 16 internationella och nationella studier av interaktion och kommunikation mellan lärare och elever med IF i undervisningssituationer. Den innehåller många praktiknära exempel från undervisningen med dialoger mellan lärare och elever.
Föreläsare: Karolina Fredriksson Erson, Skolforskningsinstitutet.
Målgrupper: alla.
Niklas berättar om sina erfarenheter och hur även du kan arbeta med visuellt stöd i undervisningen. Inspiration för att börja din färd mot en inkluderande lärmiljö med hjälp av visuellt stöd oavsett vilket ämne du undervisar i.
Föreläsare: Niklas Alm, Lärare i idrott och hälsa, Västerås stad.
Målgrupp: alla.
I denna föreläsning delar vi insikter från ett forskningsprojekt som kartlagt hur undervisningstiden fördelas och hur olika perspektiv av omsorg framträder i praktiken. Att omsorg och lärande måste gå hand i hand är givet – men hur tillämpas främjande omsorg i praktiken.
Föreläsare: Maria Sjölin, speciallärare och projektledare, och Alexandra Jonasson, utvecklingsledare.
Målgrupp: alla.
Klockan 15.00–15.30 och 15.40–16.10
Det finns utmaningar att arbeta med bedömning i de anpassade skolformerna med inriktning ämnesområde. Hur kan bedömning gå till i praktiken? Vilka verktyg kan vi använda?
Föreläsare: Catrin Andersson, rådgivare, och Jenny Pokosta, projektledare, från SPSM.
Målgrupp: alla.
Entreprenörskap och företagande – elever utvecklar en tro på sig själva. En kreativ verklighet där UF ger ett sammanhang. Att få göra det som andra gör, våga så mycket och känna stolthet.
Föreläsare: Åsa Ekstam, speciallärare, och Susanne Rappinger, lärare företagsekonomi i anpassade gymnasieskolan.
Nacka gymnasium, Stockholm
Målgrupp: anpassade gymnasieskolan.
Ett utvecklingsprojekt genom SPSM: Genom att erbjuda individuell vägledning stöttar vi eleverna i att hitta sin väg mot vidare studier eller arbete. Vårt projekt skapar en smidig övergång från anpassad gymnasieskola till framtiden.
Föreläsare: Ulf Nilsson, rektor anpassad gymnasieskola, Mia Terry, rektor vuxenutbildning, Louise Svensson Magnusson, samordnare anpassad gymnasieskola, Anna Kihlander, speciallärare komvux som anpassad utbildning i
Uddevalla Kommun.
Målgrupp: anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning.
Klockan 16.10–16.20
Jonas Monsén från Skolverket och Therese Lindahl från SPSM avrundar första dagen av Mötesplats anpassade skolformer 2025.
Målgrupp: alla.
Tisdagen den 17 juni
Klockan 8.30
Jonas Monsén från Skolverket och Therese Lindahl från SPSM hälsar välkommen till dag två av Mötesplats anpassade skolformer 2025.
Målgrupp: alla.
Klockan 8.45–9.15
Det händer mycket i forskningsfältet om läsning hos personer med intellektuell funktionsnedsättning och Karin kommer i denna presentation att gå igenom vad vi vet idag, men också vad vi behöver forska mer om.
Föreläsare: Karin Nilsson, postdoktor, funktionsnedsättning och samhälle och legitimerad logoped.
Målgrupp: alla.
Klockan 9.30–10.00 och 10.10–10.40
Skolverket informerar och resonerar kring Gy25 kopplat till undervisningen i anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning.
Föreläsare: Lotta Andersson och Anna-Lena Göransson från
Skolverket.
Målgrupp: alla.
Garantin för tidiga stödinsatser finns för att tidigt uppmärksamma elever som riskerar att inte uppfylla kriterier för bedömning av kunskaper i svenska, svenska som andraspråk eller matematik i anpassade grundskolan. Detta pass går igenom garantins fyra delar.
Föreläsare: Jonas Monsén från Skolverket och Therese Lindahl
från SPSM.
Målgrupp: anpassade grundskolan.
Forskarna diskuterar erfarenheter från forsknings- och utvecklingsprogrammet, som har engagerat 170 pedagoger i anpassade skolformer från sju kommuner. Diskussionen sträcker sig från policy till praktik, och berör pedagogernas utvecklingsarbete, elevernas lärande samt organisatoriska förutsättningar för arbetet.
Föreläsare: Daniel Östlund (professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik, Högskolan Kristianstad), Anna-Lena Andersson (biträdande lektor i specialpedagogik, Mälardalens universitet) och Nina Klang (professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik, Mälardalens universitet).
Målgrupp: alla.
Klockan 10.50–11.20 och 11.30–12.00
Helen kommer att ge konkreta exempel på hur digitala verktyg kan användas för elevers skrivutveckling. En del av tipsen är digiloga, det vill säga att digitala verktyg används i kombination med analoga. Helen kommer även prata lite om att låta eleverna göra vissa val i arbetet med digitala verktyg.
Föreläsare: Helen Larsson, speciallärare, Rosenlund anpassad grundskola, Jönköping, och författare.
Målgrupp: alla.
Skolverket reder ut begreppet och svarar på de vanligaste frågorna kring elevers rätt till prao, apl och praktik i de anpassade skolformerna.
Föreläsare: Klara Borg och Kristoffer Nilsson från Skolverket.
Målgrupp: alla.
Under två års tid fick Bredängsskolans anpassade grundskola beviljat projektstöd från SPSM. För att stärka arbetet med AKK på skolan anställdes en logoped. Projektet var lyckat. I samtal med Gärd (kontaktperson från SPSM) vill biträdande rektor Kim berätta om vad och hur de gjorde. Utmaningar och överraskningar blandas med handgripliga tips.
Föreläsare: Kim Perneberg, biträdande rektor och speciallärare,
Bredängsskolan i Stockholm och Gärd Roxin, rådgivare SPSM.
Målgrupp: alla.
Lunch klockan 12‒13
Klockan 13.00–13.30
Traumamedveten omsorg (TMO) ger personal inom anpassade skolformer ökade kunskaper och insikter om trauma och vilket bemötande och förhållningssätt som stödjer barn och elever som har varit utsatta för svåra påfrestningar och traumatiska upplevelser. TMO grundar sig bland annat på Howard Baths gedigna forskningsöversyn om traumamedveten omsorg och utgår från grundläggande mänskliga behov.
Föreläsare: Helena Eckerfors från Rädda Barnen. Helena är leg. spec. sjuksköterska psykiatri, KBT-terapeut och Utbildare i TMO.
Målgrupp: alla.
Klockan 13.40–14.10 och 14.20–14.50
Hur tar växter upp vatten? Varför behöver växterna solljus? Med utgångspunkt i några praktiska experiment som kan väcka elevernas intresse tar vi upp naturvetenskapen bakom några vanliga fenomen i vår omgivning.
Föreläsare: Ammie Berglund, föreståndare för Nationellt resurscentrum för biologiundervisning (Bioresurs) och Maria Rocksén, leg. matematik- och NO-lärare för åk 4–9, Projektledare vid Kemilärarnas resurscentrum (KRC).
Målgrupp: anpassad grundskola.
SPSM har uppdraget att producera läroböcker, läromedel och lärverktyg för barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning. Under webbinariet kommer du att få en presentation av dessa. Du kommer också att få ta del av presentation av Hitta läromedel, som är en söktjänst som presenterar vilka läromedel från olika förlag som passar i olika specialpedagogiska sammanhang.
Föreläsare: Hanna Hållams, Jens Vendel och Rikard Sjöstedt från SPSM.
Målgrupp: alla.
På Lindskolan har man under många år arbetat med ett tydliggörande arbetssätt. Detta innebär att vi kompletterar det verbala med det visuella genom bilder, tecken och konkreta föremål. Allt för att eleverna ska kunna ta till sig information och instruktioner samt ges multimodala möjligheter till att kommunicera.
Föreläsare: Nella Celik, Annett Andersson och Katarina Sjöberg från Lindskolan i Huddinge kommun.
Målgrupp: alla.
Klockan 15.00–15.30
Medverkande: Jens Ineland, docent vid Umeå universitet och föreståndare för Umeås centrum för funktionshinderforskning, Therese Lindahl från SPSM, Jonas Monsén från Skolverket och Marvin Semakala, som själv har IF och arbetar som kamratstödjare på anpassad gymnasieskola.
Målgrupp: alla.
Klockan 15.30–15.40
Jonas Monsén från Skolverket och Therese Lindahl från SPSM avrundar den andra dagen av Mötesplats anpassade skolformer 2025.
Målgrupp: alla.
Senast uppdaterad 21 maj 2025.