%20BROTTSF%C3%96REBYGGANDE%20ARBETE%20utb-uppsala-sfi-2023-020230906_2932_crop.jpg)
%20BROTTSF%C3%96REBYGGANDE%20ARBETE%20utb-uppsala-sfi-2023-020230906_2932_crop.jpg)
Brottsförebyggande arbete
Skolan spelar en viktig roll i brottsförebyggande arbete genom en trygg miljö, god undervisning och tidiga insatser. Samverkan med till exempel socialtjänst, vård och polis är avgörande. Här finns stöd för skolor och huvudmän i det lokala arbetet.
Stärk skolans arbete mot organiserad brottslighet

Skolans arbete med att motverka rekrytering till kriminella nätverk
Allt fler unga dras in i kriminalitet, vilket utmanar skolan. Det här stödet riktar sig till rektorer och huvudmän i skolväsendet.

Dela information mellan skola, socialtjänst och polis
Skola, socialtjänst, polis och andra verksamheter behöver samverka i ett tidigt skede för att förebygga att barn och unga far illa eller dras in i organiserad brottslighet.

Trygghet, studiero och disciplinära åtgärder
Alla elever har rätt till en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet och undervisningen av studiero.
Relaterat

Arbeta med ANDT i skolan
Här kan du läsa mer om hur arbetet med att skydda barn och unga från alkohol, narkotika, dopning samt tobaks- och nikotinprodukter (ANDT) kan genomföras i skolan.

Skolans gemensamma elevhälsoarbete
Elevhälsoarbete är skolans gemensamma och systematiska arbete med elevers lärande, utveckling och hälsa. Elevhälsoarbetet ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.

Skolor mot brott, regeringen
Den 1 juli 2025 införs nya krav på brottsförebyggande säkerhetsarbete för att göra skolor tryggare och Skolverket tar fram stöd och vägledning.