Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmål

Programmet för hotell, restaurang och bageri är ett yrkesinriktat program. Efter avslutat program ska eleverna ha kunskaper för arbete med till exempel service, matlagning och bakning samt för hantering av färskvaror och livsmedel.

Utbildningen ska utveckla elevernas färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom hotell, restaurang och bageri. Utbildningen ska även utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande inom besöksnäringarna samt färdigheter i matlagning, bakning och servering. Vidare ska utbildningen utveckla elevernas kunskaper om livsmedel, hygien, näringslära, specialkost för olika ändamål och ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om besöksnäringen som helhet med fokus på kost och logi samt deras förståelse för kundernas förväntningar på service och bemötande. Inom programmets olika verksamhetsområden genomförs flertalet arbetsuppgifter i samverkan med andra. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att samarbeta, men även utveckla deras förmåga att arbeta självständigt. Utbildningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att planera, genomföra och avsluta arbetsuppgifter med hänsyn till kvalitet, säkerhet, miljö och ekonomi.

Besöksnäringen har en stark internationell prägel. Därför ska utbildningen utveckla elevernas kunskaper om till exempel livsmedel och måltider i andra kulturer. Branschen arbetar också med lokala och regionala frågor med anknytning till närproducerade livsmedel och lokala traditioner. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att välja livsmedel med hänsyn till etik och hållbar utveckling. Utbildningen ska ge eleverna kunskaper för att arbeta arbetsmiljöriktigt, säkert och i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.

Med utgångspunkt i praktiskt arbete ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att genomföra olika arbetsmoment med såväl traditionella som moderna metoder, t.ex. med hjälp av it. Eleverna ska dessutom ges möjligheter att utveckla förmågan att ta initiativ, kommunicera och samverka med andra människor samt agera serviceinriktat. Eleverna ska också ges möjligheter att reflektera över och diskutera hur tradition och kultur påverkar människor och deras efterfrågan på service och bemötande. Vidare ska utbildningen bidra till att eleverna utvecklar förmågan att använda ett yrkesmässigt språkbruk som är anpassat till olika situationer som kan uppkomma inom yrkesområdet och ett ordförråd som är relevant för området.

Arbetsplatsförlagt lärande ska ingå i programmet. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.

Programmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.

Programfördjupningen möjliggör fördjupning och kan bidra till specialiserade kunskaper för arbete till exempel inom hotell, restaurang, storkök, bageri och konditori samt med färskvaror.

Mål för gymnasiesärskolearbetet

Gymnasiesärskolearbetet ska visa att eleven är förberedd för ett yrkesområde som programmet är inriktat mot. Det ska visa elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Gymnasiesärskolearbetet ska utföras på ett sådant sätt att eleven så självständigt som möjligt eller tillsammans med en handledare planerar, genomför och utvärderar sin uppgift.

Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnen

Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Engelska
Engelska
Kurs Poäng
Engelska 1 100
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Estetisk verksamhet
Estetisk verksamhet
Kurs Poäng
Estetisk verksamhet 100
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Historia
Historia
Kurs Poäng
Historia 1 50
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Idrott och hälsa
Idrott och hälsa
Kurs Poäng
Idrott och hälsa 1 200
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Matematik
Matematik
Kurs Poäng
Matematik 1 100
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Naturkunskap
Naturkunskap
Kurs Poäng
Naturkunskap 1 50
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Religionskunskap
Religionskunskap
Kurs Poäng
Religionskunskap 1 50
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Samhällskunskap
Samhällskunskap
Kurs Poäng
Samhällskunskap 1 50

Svenska eller Svenska som andraspråk

Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Svenska
Svenska
Kurs Poäng
Svenska 1 200
Kurser inom gymnasiesärskolegemensamma ämnet Svenska som andraspråk
Svenska som andraspråk
Kurs Poäng
Svenska som andraspråk 1 200

Kurser inom programgemensamma ämnen

Kurser inom programgemensamma ämnet Bageri- och konditorikunskap
Bageri- och konditorikunskap
Kurs Poäng
Bageri- och konditorikunskap 100
Kurser inom programgemensamma ämnet Hotell
Hotell
Kurs Poäng
Hotell 100
Kurser inom programgemensamma ämnet Livsmedels- och näringskunskap
Livsmedels- och näringskunskap
Kurs Poäng
Livsmedels- och näringskunskap 100
Kurser inom programgemensamma ämnet Måltids- och branschkunskap
Måltids- och branschkunskap
Kurs Poäng
Måltids- och branschkunskap 200
Kurser inom programgemensamma ämnet Service och bemötande
Service och bemötande
Kurs Poäng
Service och bemötande 1 100

Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet

Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Administration
Administration
Kurs Poäng
Administration 1 100
Administration 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Bageri- och konditorikunskap
Bageri- och konditorikunskap
Kurs Poäng
Bageri 1 100
Bageri 2 100
Konditori 1 100
Konditori 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Engelska
Engelska
Kurs Poäng
Engelska 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Entreprenörskap
Entreprenörskap
Kurs Poäng
Entreprenörskap 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Form och design
Form och design
Kurs Poäng
Form och design — specialområde 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Handel
Handel
Kurs Poäng
Handel 1 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap
Kurs Poäng
Hem- och konsumentkunskap 1 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Hotell
Hotell
Kurs Poäng
Konferens och evenemang 1 100
Konferens och evenemang 2 100
Våningsservice 1 100
Våningsservice 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Idrott och hälsa
Idrott och hälsa
Kurs Poäng
Idrott och hälsa 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Information och kommunikation
Information och kommunikation
Kurs Poäng
Digital kompetens 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Livsmedels- och näringskunskap
Livsmedels- och näringskunskap
Kurs Poäng
Mat och butik 1 100
Mat och butik 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Lokalvård
Lokalvård
Kurs Poäng
Lokalvård 1 100
Lokalvård 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Matlagningskunskap
Matlagningskunskap
Kurs Poäng
Matlagning 1 100
Matlagning 2 100
Matlagning 3 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Matupplevelser
Matupplevelser
Kurs Poäng
Matupplevelser 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Moderna språk
Moderna språk
Kurs Poäng
Moderna språk 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Samhällskunskap
Samhällskunskap
Kurs Poäng
Trafikantkunskap 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Serveringskunskap
Serveringskunskap
Kurs Poäng
Frukost- och bufféservering 1 100
Frukost- och bufféservering 2 100
Servering 1 100
Servering 2 100
Servering 3 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Service och bemötande
Service och bemötande
Kurs Poäng
Service och bemötande 2 100