Allt fler elever i grund- och gymnasieskolan går i en fristående skola
Enskilda huvudmän står för en växande del av det svenska skolsystemet och ansvarar för allt fler elever i grund- och gymnasieskolan. En ny rapport från Skolverket visar att var femte grundskola och var tredje gymnasieskola är fristående och drivs av en enskild huvudman. Resultatet i rapporten understryker att Sverige har ett komplext skolsystem med stora skillnader mellan olika skolhuvudmän.
Friskolesektorns utveckling och omfattning
Andelen elever i fristående grundskolan har ökat från 14 procent läsåret 2013/14 till 16 procent läsåret 2022/23. Andelen elever i fristående gymnasieskolor ökade under samma tidsperiod från 26 till 31 procent.
– De senaste tio årens elevtillväxt i grund- och gymnasieskolan har till stor del fångats upp av de fristående skolorna, säger Sanna Vent, undervisningsråd på Skolverket. Hon tillägger att de kommande åren ser utvecklingen ut att stanna av och elevantalet förväntas minska, vilket kan bidra till en ökad konkurrens om eleverna i vissa delar av landet.
Elevernas möjlighet att välja skola skiljer sig mellan olika delar av landet
Resultat i rapporten visar att elevernas möjlighet att välja skola skiljer sig mycket mellan olika delar av landet. I storstäder och storstadsnära kommuner är mer än var fjärde grundskola och hälften av gymnasieskolorna fristående. Samtidigt finns det närmare 100 kommuner i Sverige som inte har någon fristående grund- eller gymnasieskola.
Andelen fristående skolor skiljer sig också åt mellan olika typer av områden. Det finns en högre andel fristående grund- och gymnasieskolor i områden med goda socioekonomiska förutsättningar jämfört med områden med socioekonomiska utmaningar.
Det visar att elevers skolvalsmöjligheter skiljer sig åt beroende på var i landet eller i vilket område de bor, säger Sanna Vent.
Stora skillnader mellan olika skolhuvudmän
Det finns 750 enskilda huvudmän som driver fristående grund- och gymnasieskolor i Sverige och skillnaderna mellan dem är stora. Samtidigt som de flesta enskilda huvudmän är små och ansvarar för ett hundratal elever kan de största huvudmännen jämföras med större kommuner när det gäller elevantal. Majoriteten av de enskilda huvudmännen är aktiebolag – sju av tio elever i fristående grundskolor och nio av tio elever i fristående gymnasieskolor går i en aktiebolagsdriven skola.
Rapporten visar även att många av de aktiebolagsdrivna grund- och gymnasieskolorna ägs av stora skolkoncerner där det i vissa fall kan vara komplicerat att fastställa ägarstrukturen. Det finns också utländska ägarintressen i skolkoncerner som bedriver utbildning i Sverige. Detta understryker behovet av att följa friskolesektorns utveckling och sammansättning för att kunna ge en fullständig bild av svenskt skolväsende.
Ta del av rapporten och statistiken
Publicerades den .