Myndighetsgemensamt arbete för att motverka att barn hamnar i kriminalitet etablerat i hela landet
Sedan slutet av 2023 arbetar åtta myndigheter, däribland Skolverket, tillsammans för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Nu är regional samverkan etablerad i hela landet och lokal samverkan pågår i de mest prioriterade områdena.
Skolverket arbetar på flera sätt för att stötta skolor i det brottsförebyggande arbetet. En viktig del är att delta i arbetet med att etablera samverkansstrukturen Bob – barn och unga i organiserade brottslighet – som nu införs på nationell, regional och lokal nivå. I en delredovisning av uppdraget som har överlämnats till Regeringskansliet den 31 maj 2024, framgår att arbetet hittills resulterat i att regionala samverkansråd nu har etablerats i Sveriges samtliga sju polisregioner.
– Det är positivt att så många aktörer arbetat mot samma mål för att fler barn och unga ska få en trygg uppväxt. För att vi tillsammans ska kunna förhindra att barn och unga dras in i grov kriminalitet och gängkriminalitet, och säkra att rätt stöd ges till de som redan begår brott, är det avgörande att samverkan sker på riktigt mellan skola, socialtjänst, polis och andra aktörer. För det enskilda barnets bästa krävs handling och snabbt agerande, säger Anders Duvkär, enhetschef på Skolverket och en av de myndighetschefer som ingår i Bobs nationella samverkansråd.
Samverkan mellan myndigheter ska förstärkas ytterligare
De regionala Bob-råden har inventerat befintlig samverkan mellan myndigheter och andra aktörer, för att se hur arbetet med barn och unga med risk att hamna i organiserad brottslighet eller som redan begår brott kan förstärkas. Råden har också identifierat behov av insatser som ska höja kompetens och kunskapsutbyte.
– Vår ambition är att Skolverket tillsammans med andra myndigheter ska stödja skolans huvudmän genom såväl information om samverkansstrukturen som genom konkreta arbetsmetoder kopplade till arbetet mot att barn och unga hamnar i organiserad brottslighet, säger Anders Duvkär.
Det kan handla om att stödja huvudmännen i skolans förebyggande arbete, men även i det mer åtgärdande arbetet med kunskap och material om olika samverkansmodeller som till exempel SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) och SIG (sociala insatsgrupper).
Snabba kontaktvägar och bättre samarbete
Etableringen av lokala Bob-råd pågår just nu, och sker stegvis i de mest prioriterade områdena. Bob ska ses som en arbets- och ledningsform med syfte att förstärka och utveckla befintligt arbete, inte ersätta redan fungerande samverkansformer. Den lokala samverkan ska skapa snabba kontaktvägar och bättre samarbete mellan berörda aktörer när barn och unga riskerar att begå eller redan begår grova brott.
Inom Bob är arbetet på lokal nivå operativt och riktat mot individer. Det gör att skolväsendet kan bli mer eller mindre involverade i arbetet, beroende på vilka barn som uppmärksammas inom ramen för Bob.
– Det är därför av stor vikt att skolväsendet känner till strukturen och också kan efterfråga samverkan inom Bob när man ser behov av det, säger Anders Duvkär.
Bakgrund
Samverkanstrukturen Bob – barn och unga i organiserad brottslighet – bygger på ett uppdrag som regeringen har gett till Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse (SiS), Skolverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och Länsstyrelserna.
Syftet med Bob-uppdraget och samverkansstrukturen är bland annat att:
- förstärka och effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet
- säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder för de som är inblandade i grov kriminalitet
- identifiera framgångsfaktorer och metoder, och sprida kunskap om dessa
- öka kommuners och andra aktörers kunskap om målgruppen barn och unga i organiserad brottslighet
- förstärka och komplettera redan fungerande samverkansformer och befintligt arbete.
Nyhet, 18 december 2023: Nationellt råd ska motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet
Publicerades den .