Färre elever på yrkesprogrammen tar gymnasieexamen

Ny statistik över betyg och studieresultat i gymnasieskolan visar att andelen elever med examen inom tre år från yrkesprogrammen har minskat. En orsak till denna nedgång är att andelen elever som har blivit underkända i kursen matematik 1 har ökat.

Andelen elever med examen från ett yrkesprogram har gått från 75,9 procent år 2023 till 74,7 procent år 2024. Det är en minskning med 1,2 procentenheter. År 2024 minskar andelen elever med examen på 11 av 12 yrkesprogram.

– En av orsakerna till denna nedgång är att av de elever som avslutade gymnasieskolan i våras var det färre som klarade kursen matematik 1 än under föregående år. En elev måste ha ett godkänt betyg i den kursen för att få en examen, säger Christina Sandström, enhetschef på Skolverket.

Flera möjliga orsaker till att färre klarar matematik 1

Skolverket ser flera möjliga orsaker till att andelen elever som blivit underkända i kursen matematik 1 ökar. Eleverna som slutförde gymnasieskolan 2024 var påverkade av covid-19-pandemin under sin högstadietid och deras nationella prov i årskurs 9 var inställda våren 2021. Skolverket konstaterade i slutredovisningen av covid-19-pandemin att kunskapstappet bedöms särskilt finnas just i matematikämnet som varit svårt att undervisa i på distans och drabbats hårt av hög elevfrånvaro.

En annan orsak kan vara omställningen till den nya ämnesplanen i matematik i gymnasieskolan som genomfördes läsåret 2021/22. Syftet var främst att få bukt med stoffträngseln i matematik 1 och att bättre förbereda eleverna för matematik 2. Eleverna som slutförde gymnasieskolan 2024 var den första kullen som läste den förändrade matematikkursen. Samma läsår genomfördes återigen nationella prov, vilka var inställda våren 2020 och 2021 till följd av covid-19-pandemin.

– Sammantaget ser vi att det här ledde till att färre klarade matematik 1. Vi bedömer inte att kursen är svårare än tidigare, men vi vet att det brukar ta ett par år att ställa om undervisningen när det görs ändringar i ämnesplaner. Vi ser också från vårens nationella prov i matematik att resultaten nu är tillbaka på samma nivå som innan ämnesplanen revideras, säger Jonas Vig, enhetschef på Skolverket.

Större andel elever på yrkesprogrammen har bytt program eller avbrutit sina studier

En annan bidragande förklaring till att andelen elever med examen minskat år 2024 på gymnasieskolans yrkesprogram är att andelen elever som inte läst ett fullständigt nationellt program ökat. Det är främst elever som avbrutit eller förlängt sina gymnasiestudier. Det är också en större andel elever på yrkesprogram som bytt program under studietiden. Den siffran har ökat från 6,1 procent 2023 till 7,1 procent 2024.

De elever som gick ut 2021–2023 var i betydligt större utsträckning påverkade av covid-19-pandemin då inte bara undervisningen utan även arbetsmarknaden och samhället i övrigt var påverkat. Det kan vara en orsak till att det under den tidsperioden var en större andel elever som valde att stanna kvar i skolan och fullföljde sina studier.

Andelen elever som tar examen från högskoleförberedande program är oförändrad

Andelen elever med examen är oförändrad på högskoleförberedande program medan andelen med examen minskar på yrkesprogram. Andelen elever som tar examen inom tre år från högskoleförberedande program var 81,4 procent år 2024 likväl som år 2023 och år 2022.

På både högskoleförberedande program och yrkesprogram skedde stora ökningar av andelen elever som tog examen år 2020 och 2021, och examensökningen fortsatte även på yrkesprogram år 2022. Jämför man över tid med årskullen som slutförde sina gymnasiestudier 2015 så har andelen elever som tar examen inom tre år ökat kraftigt på nationella program, från 73,8 procent år 2015 till 79,4 procent år 2024.

Fakta om gymnasieexamen

  • Det finns två typer av gymnasieexamen; högskoleförberedande examen och yrkesexamen. Elever som inte är behöriga till gymnasieskolans nationella program går ofta på ett introduktionsprogram vars mål kan vara att gå direkt mot ett arbete.
  • För att en elev ska få examen behöver eleven ha betyg i 2 500 kurspoäng varav 2 250 ska vara godkända. På högskoleförberedande program krävs också att eleven är godkänd i svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6, matematik 1 samt gymnasiearbetet. På yrkesprogram krävs godkänt i svenska eller svenska som andraspråk 1, engelska 5, matematik 1, 400 poäng i programgemensamma ämnen och gymnasiearbetet.
  • Elever som inte klarar kriterierna för examen får i stället ett studiebevis.
  • I gymnasieskolan genomförs nationella prov i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk.

Publicerades den .