Yrkesutbildningsveckan 2022

Under Yrkesutbildningsveckan, vecka 42, vill vi och Worldskills Sweden lyfta och visa upp landets yrkesutbildning. Alla initiativ är välkomna! Det kan handla om att ta emot elever under öppet hus, diskutera kvalitet i undervisningen eller knyta nya kontakter. Passa på ett engagera dig och ta del av tips på vad du kan göra på din skola.

Föreställer grafik med texten "Häng med på yrkesutbildningsveckan"

WorldSkills Sweden är initiativtagare till Yrkesutbildningsveckan, som inleds med Skolverkets digitala konferens Fokus yrkesutbildning. WorldSkills Sweden kommer bland annat att tillkännage Årets yrkeslärare 2021 under veckan.

Gör dig redo för Yrkesutbildningsveckan 2022

Svensk yrkesutbildning förtjänar extra uppmärksamhet, därför initierar WorldSkills Sweden årligen en vecka med fullt fokus på yrkesutbildning.

- Under Yrkesutbildningsveckan finns möjlighet att kraftsamla för att intressera elever till utbildningar. Det är också en vecka för att lyfta frågan om yrkesutbildningarnas relation till det lokala näringslivet och vilka möjligheter som finns för unga som väljer att gå programmen samt för yrkesverksamma som är nyfikna på en roll som yrkeslärare, säger Pontus Slättman, VD för WorldSkills Sweden och initiativtagare till Yrkesutbildningsveckan.

Checklista med tips

Yrkesutbildningsveckan riktar sig till dig som arbetar i grundskolan, på yrkesutbildningar eller som på annat sätt arbetar med eller har intresse i yrkesutbildningsfrågor.

  • Skolledare kan samla aktörer från det lokala näringslivet för att skapa bättre grund för APL-platser med kvalitet
  • Yrkeslärare kan nyttja veckan till att lyfta möjligheterna med din utbildning, genom öppet hus eller andra aktiviteter
  • Studie- och yrkesvägledare kan vara nyckeln till att elever och föräldrar får upp ögonen för yrkesinriktningar
  • Branschorganisationer kan bjuda in till seminarier lokalt tillsammans med skolan för att diskutera hur framtidens yrkesutbildningar kan se ut
  • Yrkesutbildningsveckan kan vara en bra anledning till att bjuda in nyfikna som kan tänka sig att arbeta som yrkeslärare till öppet hus.

På Worldskills Swedens webbplats finns mer information om satsningen och även tips till dig som vill skapa uppmärksamhet kring din yrkesutbildning.

Worldskills Swedens webbplats Länk till annan webbplats.

För mer information och tips om hur du kan engagera dig, mejla pontus.slattman@worldskills.se

Läs även om Skolverkets konferens Fokus yrkesutbildning

Senast uppdaterad 01 september 2022.