Agenda 2030 i grundskolan åk 7-9

Välkommen till ett webbinarium med syfte att ge elever kunskaper, idéer och handlingskompetens för framtiden. Hur får vi eleverna att känna framtidstro och bli peppade att arbeta för social och miljömässig hållbarhet?

Skolverket, Spilloteket och Unga Innovatörer ger under detta webbinarium exempel på hur man kan arbeta med Agenda 2030 och samtidigt utveckla elevers förmåga till kreativitet, problemlösning och att ta en idé till handling.

Anmälan

Anmäl dig via länk senast den 19 november. Webbinariet är hålls digitalt och är kostnadsfritt. Sitt gärna tillsammans med kollegor om du har möjlighet men glöm inte att anmäla er var och en separat.

Anmälan till webbinariet om Agenda 2030 för årskurs 7-9länk till annan webbplats

Målgrupp

Webbinariet vänder sig till lärare som arbetar på grundskolan eller grundsärskolan årskurs 7 till 9.

Tid och plats

Torsdag 25 november 14.00-16.15.

Länk till webbinariet skickas ut ett par dagar innan.

Program

13.50 Välkomna in i mötet

Kreativitet - en viktig komponent i lärande för hållbar utveckling

För att uppnå en hållbar utveckling har skolan en viktig uppgift att ge elever förutsättningar att utveckla förmågan att hantera komplexa problem, samarbeta och ge eleverna möjlighet att använda och utveckla sin kreativitet och innovationsförmåga. Karin Bårman och Mats Hansson berättar om vilka resurser Skolverket tillhandahåller för att arbeta med lärande för hållbar utveckling.

Från idé till handlingskompetens

Enligt Lgr11 ska alla elever få möjligheter att utveckla förmågan att pröva och ompröva idéer och ta dem till handling. Varför är det viktigt? Peter Skoglöf och Carina Hafrén, Skolverket

Hur kan vi med hjälp av kreativitet och utforskande göra barn och ungdomar delaktiga i vår tids största frågor om klimat och hållbar utveckling?

Frida Kjellgren och Linda Vestberg från Spilloteket delar med sig av sina erfarenheter och verktyg som de har tagit fram för att ge dessa frågor en central plats i skolans undervisning.

Innovation för en hållbar framtid - det är vi som gör det!

Om hur man kan undervisa om hållbar utveckling och få handlingskompetenta, idé- och initiativrika och problemlösande elever. Helena Thorén och Karin Di Luca från Unga Innovatörer visar hur man kan använda innovationsprocessen i sin undervisning om Agenda 2030.

16.15 Avslut

Kontakt

Har du frågor, kontakta Carina Hafrén, Skolverket, 0733 773 050, carina.hafren@skolverket.se

Senast uppdaterad 06 oktober 2021.