Program Fokus yrkesutbildning 2022

Läs mer om konferensen och anmäl dig här
Presentation av konferensens talare
Ladda ner program, talare ocxh valbara seminarier Fokus yrkesutbildning 2022 (pdf) Pdf, 900 kB. (Pdf, 900 kB)
Under programmet ser du seminarier som är valbara.
Program Fokus yrkesutbildning
09.00 Välkommen in på möteslänken
09.15 Välkomna och information om dagen
09.25 Inledning, Skolverket
09.45 Panelsamtal
Svenskt Näringsliv, LO, Sveriges Elevkår och Vuxenutbildning i Samverkan.
10.05 Pausgympa med Jonna
10.10 ”Tillsammans i spänningsfältet mellan skola och arbetsliv”.
Mikaela Zelmerlööw och Carina Hafrén, Skolverket.
10.25 Paus
10.40 ”Yrkeshögskolan – rätt kompetens i rätt tid”
Axel Adelsvärd, jurist och utredare, Myndigheten för yrkeshögskolan.
10.55 ”En schysst arbetsplats lockar till utbildning”
Amanda Swedsudde, yrkeslärare och jämlikhetsföreläsare.
11.30 Åtta valbara seminarium
Skolverket med gäster, MYH, Scania Oskarshamn, Vård- och omsorgscollege, Transportföretagen, WorldSkills Sverige. Läs mer under programmet på denna sida.
12.00 Lunch
13.00 Välkommen åter
13.10 ”Yrkesområden i framtiden”
Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker, Arbetsförmedlingen.
13.25 Åtta valbara seminarium
Skolverket med gäster, MYH, Scania Oskarshamn, Vård- och omsorgscollege, Transportföretagen, WorldSkills Sverige. Läs mer under programmet på denna sida.
14.00 Paus
14.15 Pausgympa med Jonna
14.20 ”Att skickliggöra varandra”
Anders Lundin, lärare, före detta förbundskapten och certifierad förändringsledare.
15.05 Avslutning, hej och tack!
15.15 Slut
Valbara seminarier i två omgångar
De seminarier som du kan välja mellan sker klockan 11.30 och klockan 13.25. När du anmäler dig till konferensen så väljer du vilka seminarier du vill delta i. Här följer en presentation om varje seminarium.
WorldSkills Sweden – material för undervisning och vägledning
Alla som söker yrkesutbildning behöver kunskaper om arbetslivet och om olika yrken. WorldSkills Sweden sprider kunskap om yrkesutbildningar och moderna framtidsyrken. I detta seminarium får du inblick i vårt material som kan underlätta din vägledning eller undervisning. Självklart lyfts även goda ambassadörer från Yrkeslandslaget!
Vill du veta mer om branschvalidering och validering inom komvux?
Skolverket och Myndigheten för Yrkeshögskolan berättar om vad som är aktuellt utifrån myndigheternas respektive uppdrag. Vad är likt och vad skiljer sig åt när det gäller validering inom respektive verksamhet? Vad vet vi om omfattningen av validering? Vilket stöd kan respektive myndighet ge dem som validerar? Hur kan vi tillsammans stödja individer på deras väg framåt?
Väl underbyggda val
I seminariet fördjupar Skolverket frågeställningen om hur vi kan bidra till att de studerande gör väl underbyggda val utifrån både ett kompetensförsörjnings- och ett individperspektiv. Hur kan vi bidra till att göra det osynliga synligt, begripligt och attraktivt? Lärare och studie- och yrkesvägledare i alla skolformer har en viktig roll att hjälpa eleverna att göra hållbara val med både hjärtat och hjärnan.
Attraktiv arbetsgivare - utmaningar och möjligheter
Scania i Oskarshamn har nära 3000 anställda i en kommun med 27 000 invånare. Utifrån den verkligheten behövs strategier för att bli en attraktiv arbetsgivare och säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen. Hur syns detta arbete i vår vardag? Följ med Scania på resan från årskurs fem till pensionsdagen – och en bit bortom den.
Yrkesutbildning ❤️ IF
Varmt välkomna att ta del av ett samtal mellan de som jobbar, de som anställer och Skolverket om yrkesutbildning och jobb för personer med intellektuell funktionsnedsättning, IF. Vi vet att mångfald på arbetsplatsen berikar och att det inte behöver vara så komplicerat.
Språkutvecklande arbetsplatser – nytta för individen och organisationer/företag.
Transportföretagen och Vård- och omsorgscollege ger exempel på hur man kan arbeta med språkutveckling i olika branscher och på olika arbetsplatser.
Yrkesråd/programråd- samverkan Skola/arbetsliv
Möt en huvudman och en representant från arbetslivet som beskriver syftet med väl fungerande programråd. Seminariet ger dig inspiration till arbetet med lokala programråd och yrkesråd med exempel på samverkan mellan skolan och apl-platsen. Hur får man arbetslivet engagerat i arbetet med programråden? Hur kan eleven förberedas för apl med hjälp av arbetslivet? Ta del av exempel hur man kan organisera för programgemensamma programråd där även fler skolformer medverkar samtidigt.
Yrkes- och språkutbildning i kombination – Framgångsfaktorer och utmaningar
Kombinationsutbildningar. Utmaningar, hinder, möjligheter och rekommendationer med utgångspunkt i ESF-projektet Kombinationsutbildning sfi där Skolverket har genomfört en nationell kartläggning över befintliga kombinationsutbildningar i Sverige.