Efter vårens stora problem med spridning av nationella prov i sociala medier har Skolverket beslutat att skärpa regler och rutiner inför nästa termin. Proven kommer att levereras till skolorna närmare inpå provdatumet och facit kommer i de allra flesta fall levereras i efterhand. Bara i undantagsfall får provförpackningarna öppnas tidigare än provtillfället.
– Situationen är ohållbar. De allra flesta skolorna följer våra tydliga regler men det räcker att någon skola slarvar för att spridning ska vara ett faktum. Därför måste vi skärpa reglerna och rutinerna. Det måste bli slut på fusket nu, säger Anders Boman chef på Skolverkets provenhet.
Skolverkets ansvar är att skapa nationella prov, distribuera proven och besluta om regler för hur skolorna ska hantera proven. När proven kommit till skolorna så är det skolornas och skolhuvudmännens ansvar att följa reglerna och försäkra sig om att proven hanteras korrekt. Så ser ansvarsfördelningen ut i skolsystemet. När vi gång på gång ser konsekvenser av att det brister ute i skolorna måste vi agera.
– Vi hade helst velat undvika de här skärpningarna eftersom vi vet att det påverkar lärarnas arbete men att få bukt med läckorna väger tyngre. Fusket skapar mycket stress och oro bland lärare och elever som ärligt vill visa sina kunskaper, säger Anders Boman.
Skolverket gör nu en rad förändringar i rutiner och de föreskrifter som reglerar skolornas hantering av proven. De flesta åtgärderna träder i kraft till höstens nationella prov.
– Vi hade gärna velat göra alla dessa förändringar omedelbart. Men dels är prov och facit redan utskickade till skolor och sedan finns det juridiska hinder som gör att vissa förändringar kan träda ikraft först senare. De flesta åtgärderna kommer genomföras nu till höstterminen, säger Anders Boman.
Skolverket har nyligen polisanmält ett anonymt konto på Instagram där någon som kommit över nationella prov har sålt proven vidare.
– Det är väldigt angeläget att polisen hanterar fallet skyndsamt. Spridningen av nationella prov kostar skattebetalarna många miljoner och leder till stora problem på skolorna. Vi vill också att Facebook och andra sociala medier agerar. Det är deras plattformar som möjliggör spridningen och vi är säkra på att de inte vill förknippas med den här ljusskygga verksamheten, säger Anders Boman.
Mer information om nationella prov
Anders Boman, chef enheten för nationella prov 08-527 331 29
Skolverkets presstjänst 08-527 333 00
Publicerades den .