Skolverket har utarbetat förslag till ändringar i timplanerna för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan.
Målet med förslagen är att skapa en bättre balans mellan kursplanernas centrala innehåll och den undervisningstid som är avsatt för varje ämne i timplanen. Vi föreslår också ändringar som ska främja att fler elever läser språk utöver svenska och engelska.
Remissen skickas till berörda remissinstanser den 18 december 2020 (se sändlista). Svar ska lämnas senast den 29 januari 2021.
Missiv timplaner (pdf, 119 kB)
Bilaga 1 författningsförslag skollag (pdf, 98 kB)
Bilaga 2 författningsförslag skolförordning (pdf, 127 kB)
Bilaga 3 författningsförslag timplaner (pdf, 196 kB)
Bilaga 4 konsekvensutredning timplaner (pdf, 574 kB)
Bilaga 5 Sändlista remiss timplaner (pdf, 117 kB)
Har du frågor? Välkommen att kontakta Skolverkets upplysningstjänst.
Publicerades den 18 december 2020 klockan 13:08.
Utökningen av tid för bildämnet beror på att Skolverket föreslår att undervisningstiden i elevens val fördelas på övriga ämnen.
En del elever väljer i dag aktiviteter inom de så kallade praktisk-estetiska ämnena på tiden för elevens val, särskilt elever i låg- och mellanstadiet. Skolverket föreslår därför att en del av tiden från elevens val ska förstärka dessa ämnen för de yngre eleverna. I grundskolan föreslår vi att bild, musik och i viss mån hem- och konsumentkunskap får fler timmar. I de andra skolformerna finns det andra prioriteringar.
Att fem av de femton nya timmarna i bild i lågstadiet flyttas från högstadiet beror framför allt på att vi vill samordna timplanerna för grundskolan och grundsärskolan. På så sätt blir det lika när elever från grundsärskolan går integrerat i grundskolan. Men det beror också på att de kommande kursplanernas centrala innehåll i bild förändras och förstärks för de yngre eleverna. Det gäller innehåll om upphovsrätt samt normer och värderingar som i dagens kursplaner enbart behandlas i högstadiet.