- Förberedelse i tre steg
- Stöd i förberedelserna
- Vad behöver skolorna ha på plats?
- Vilken digital kompetens behöver du som rektor ha?
- Demoprov - tid för elever och lärare att träna
- Podd: De nationella provens roll och vad händer när de blir digitala?
- Att genomföra prov på dator eller andra digitala verktyg
Vad behöver du som är rektor veta om digitala nationella prov?
Skolverket tar fram digitala nationella prov (DNP). För att eleverna ska kunna genomföra proven digitalt behöver alla skolor ha nödvändig teknik och kompetens på plats. Skolverket ger huvudmän och skolor stöd i förberedelsearbetet. Här samlar vi den information om DNP som riktar sig till dig som är rektor.
Förberedelse i tre steg
Inför att de nationella proven kommer att börja genomföras digitalt behöver huvudmän och skolor förbereda sig organisatoriskt och tekniskt. Läs om de tre steg i förberedelsearbetet som du som är rektor eller skolchef bör fördjupa dig i.
Stöd i förberedelserna
Checklista
Som ett stöd inför digitaliseringen av de nationella proven har vi tagit fram en checklista. Det är huvudmannen som ansvarar för att genomförandet av proven sker på ett likvärdigt sätt. Checklistan riktar sig därför till huvudmannanivån och syftet är att den ska kunna vara ett stöd i förberedelsearbetet.
Självskattning
Gör vår självskattning och få en nyanserad bild av ert nuläge inför att de nationella proven blir digitala. Självskattningen ger er anpassade rekommendationer och tips på stödresurser samt en sammanställning av ert behov av förberedelser inom fyra olika områden:
- kommunikation
- tekniska förutsättningar
- organisation
- digital kompetens
Självskattningen riktar sig till dig som rektor och skolledare inom grundskola, gymnasium och vuxenutbildning och görs på skolenhetsnivå. Självskattningen finns på Skolverkets utbildningsplattform.
Självskattning, Skolverkets utbildningsplattform Länk till annan webbplats.
Kalender med planerade stöd
Vi har tagit fram en kalender som visar planerade stöd för huvudmän och skolor inför genomförandet av digitala nationella prov.
Vad behöver skolorna ha på plats?

Vilken digital kompetens behöver du som rektor ha?
Utöver att säkerställa att digital infrastruktur finns på plats för digitala nationella prov behöver alla i organisationen, inklusive ledningen, ha adekvat digital kompetens. Som rektor har du en viktig roll i detta arbete.
Läs mer om digital kompetens för dig som rektor eller skolchef Länk till annan webbplats.
Demoprov - tid för elever och lärare att träna
För att ge eleverna ökade möjligheter att klara av de digitala nationella proven, kommer alla elever och lärare kunna träna på så kallade demoprov i Skolverkets provtjänst. Här kommer man kunna bekanta sig med frågetyperna. Vår förhoppning är att de digitala nationella proven kommer bli ett ännu bättre redskap för läraren vid bedömning och betygssättning. Och att eleven på ett mer rättvist sätt har möjlighet att visa all den kunskap som man har tillägnat sig.
Podd: De nationella provens roll och vad händer när de blir digitala?
Vad betyder det egentligen att lärare särskilt ska beakta de nationella proven och hur kommer hanteringen av de nationella proven förändras när de blir digitala? Vilka förberedelser kommer skolor och huvudmän behöva göra?
Det diskuterar Magdalena Kågström, IT-chef för grundskolan i Skellefteå kommun tillsammans med Anders Boman, enhetschef på Skolverkets enhet för nationella prov. Samtalet leds av Helena Messing Berg, pressekreterare på Skolverket.
Att genomföra prov på dator eller andra digitala verktyg
Det är viktigt att hålla isär det som vi kallar skrivprov på dator från 2018 och digitala nationella prov.
Att genomföra uppsatserna på dator är ett första steg mot att arbeta digitalt med nationella prov. Uppsatsdelarna i svenska, svenska som andraspråk och engelska skrivs digitalt från den 29 juni 2018 i:
- årskurs 9 i grundskolan
- årskurs 10 i specialskolan
- gymnasieskolan
- vuxenutbildningen
Läs mer om skillnaderna mellan prov på dator och digitala nationella prov Länk till annan webbplats.