Kvalitetsdialoger
Med start i oktober 2022 kommer Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) att erbjuda skolhuvudmän återkommande kvalitetsdialoger.
Samtliga huvudmän för förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, kommunal vuxenutbildning och fritidshem kommer att erbjudas kvalitetsdialog inom tre år.
Övergripande information om regeringsuppdraget Ökad kvalitet och likvärdighet
Kvalitetsdialogernas syfte och innehåll
Syftet med dialogerna är att underlätta och stärka huvudmännens systematiska kvalitetsarbete och att bidra till ökad kvalitet och likvärdighet i skolan i förhållande till det kvalitetssystem bestående av nationella målsättningar, delmål, indikatorer och framgångsfaktorer som just nu utarbetas på myndigheterna. Dialogerna kommer att utgå från områdena likvärdighet, kvalitet samt barns och elevers utveckling och lärande och frågor som huvudmannen identifierat som viktiga att diskutera. En annan viktig del handlar om att skapa delaktighet i organisationen.

En kvalitetsdialog består av tre delar som ska uppfattas som en helhet:
- introduktion inför kvalitetsdialog,
- genomförandet av kvalitetsdialog,
- återkoppling efter kvalitetsdialog.
Arbetet inleds redan under våren 2022, då en referensgrupp om cirka 15 huvudmän deltar i utprovning av dialogernas upplägg och innehåll. Det genomförs även samråd med organisationer, myndigheter och huvudmän. Under våren planeras också för öppna webbinarier för olika målgrupper.