Om skolverket.se

Webbplatsen skolverket.se vänder sig i huvudsak till dig som arbetar med och i skolor, förskolor och inom vuxenutbildning.

Så här är webbplatsen uppbyggd

Responsivitet och filtrering av innehåll

Webbplatsen är responsiv, vilket innebär att sidorna anpassar sig till din skärm - oavsett om du använder dator, surfplatta eller mobil. Vårt mål är att göra hela webbplatsen så tillgänglig som möjlig.

På en del sidor presenteras utbudet på en filtersida, liknande dem man ser på shoppingsajter. Där kan du filtrera fram artiklar kopplat till skolform, ämne med mera.

Ladda ner skrivbara pdf-filer

På vår webbplats förekommer det skrivbara pdf-filer som du kan ladda ner. Observera att det inte fungerar att öppna bilagan med webbläsarnas inbyggda funktion. Du måste först spara ner filen för att sedan öppna den på din dator i ett separat pdf-program som exempelvis gratisprogrammet Adobe Reader. Det kan du ladda ner från Adobes webbplats. Skrivbara pdf:er kan inte heller öppnas i smarta telefoner, läsplattor eller chromebooks.

Ladda ner Adobe Acrobat Reader Länk till annan webbplats.

Lyssna på innehåll

Du kan lyssna på en sida genom att klicka på Lyssna-ikonen i toppen. Även bilagor och publikationer går att lyssna på med en knapp som finns i närheten av bilagan. Uppläsningen sker på det språk som publikationen har.

Tillfälligt tillgänglighetsutlåtande för skolverket.se

Tillgänglighetsredogörelse

Här beskriver vi vilka brister det finns i tillgängligheten för vår webbplats. Du kan också läsa om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister.

Vi strävar efter att skolverket.se ska kunna uppfattas, hanteras och förstås av alla användare, oavsett funktionsvariation och oberoende av vilka hjälpmedel som används. Vi ska uppnå grundläggande tillgänglighet genom att följa de officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor.

Brister i dagsläget

 • Det finns pdf-dokument på webbplatsen som inte är tillgänglighetsanpassade.
 • Text presenteras ibland som bilder av text istället för det mer korrekta text som text (vektor).
 • Ett antal meningsbärande bilder saknar alt-texter.
 • Visuell information med ljud (film och video) syntolkas inte.
 • Det finns brister i hur länkars mål beskrivs.

Lämna en synpunkt

Kontakta oss om du upplever att du på grund av ovanstående eller andra brister hindras från att ta del av innehållet på skolverket.se.

Kontakta oss via vårt synpunktsformulär

Kontakta tillsynsmyndigheten

Du kan vända dig till Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) om du inte är nöjd med hur vi uppfyller kraven på tillgänglighet.

DIGG:s webbplats Länk till annan webbplats.

Det här utlåtandet kommer att förändras.

När officiella riktlinjer för tillgänglighetsutlåtandets utformning och innehåll enligt EU-direktivet om tillgänglighet till myndigheters webbplatser och appar publiceras kommer vi att anpassa utlåtandet efter dessa.

Du kan vända dig till Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) om du inte är nöjd med hur vi uppfyller kraven på tillgänglighet.

DIGG:s webbplats Länk till annan webbplats.

Det här utlåtandet kommer att förändras.

När officiella riktlinjer för tillgänglighetsutlåtandets utformning och innehåll enligt EU-direktivet om tillgänglighet till myndigheters webbplatser och appar publiceras kommer vi att anpassa utlåtandet efter dessa.

Lämna en synpunkt om skolverket.se

Upplever du att något inte fungerar som det ska på webbplatsen? Eller är det något du saknar eller inte hittar på skolverket.se? Hjälp oss att bli bättre genom att lämna en synpunkt med hjälp av formuläret nedan.


Inom vilken eller vilka skolform(er) arbetar du? * (obligatorisk)
Inom vilken eller vilka skolform(er) arbetar du?Senast uppdaterad 22 oktober 2021

Innehåll på denna sida

  Frågor och svar

  När du besöker denna webbplats lagras kakor (cookies) på din dator. En kaka är en textfil som används för att ge dig tillgång till olika funktioner på webbplatsen.

  Vi använder två sorters kakor: Sessionskakor som sparas tillfälligt (och automatiskt försvinner när du stänger webbläsaren) samt varaktiga kakor som lagras en längre tid. Du kan själv ta bort kakor i din webbläsare.

  Om du inte tillåter att kakor lagras på din dator, kan du stänga av det i din webbläsares inställningar. Tänk då på att viss tjänster och funktioner kan sluta fungera.

  Sessionskakor

  Sessionskakor ligger i din dator tills du stänger webbläsaren. Då försvinner de automatiskt. Dessa kakor används bland annat när du gör sökningar, anmäler dig till en prenumerationstjänst eller använder beställningsfunktionen i vår publikationsdatabas.

  De här sessionskakorna använder vi för att webbplatsen och våra e-tjänsterna ska fungera:

  JSESSIONID

  Innehåller en unik kod för ditt besök som tjänsten eller funktionen behöver för att följa dig genom olika steg. Du kan få flera olika JSESSIONID-kakor för olika tjänster. Både webbplatsen och våra tjänster behöver denna för att fungera.

  BIGipServer

  Innehåller en unik kod för ditt besök, likt JSESSIONID, som behövs för att kunna skicka webbtrafiken rätt i nätverket.

  Varaktiga kakor

  Skolverket använder verktyget Google Analytics för att samla in besöksstatistik. Ingen persondata lagras, endast information om din dator och din webbläsare samt vilka sidor du besöker. Vi har även ställt in att besökarnas IP-adresser ska anonymiseras. Statistiken fungerar som underlag för att utveckla och förbättra webbplatsen.

  Följande kakor används:

  _gat

  Filen används för att begränsa hastigheten på antal förfrågningar. Den sparas i tio minuter efter att den skapades eller uppdaterades senast.

  _ga

  Filen används för att identifiera unika besökare. Den sparas i två år.

  _gid

  Filen används för att identifiera unika besökare. Sparas i 24 timmar.

  sv-uts

  Är webbpubliceringsverktygets egna spårningskaka som används för att koppla ihop dig med dina tidigare besök på webbplatsen. Kakan sparas i ett år men du kan välja att ta bort den i din webbläsare.