Skolverket

Om webbplatsen

Välkommen till Skolverkets nya webbplats!

Skolverkets främsta kanal skolverket.se, med över en miljon besök i månaden, har nu en ny form, ny struktur och massor med nytt innehåll. Vi har tagit hjälp av er som använder webbplatsen för att ge svar på era frågor och hjälpa er hitta den information ni behöver.

Webbplatsen är responsiv, vilket innebär att sidorna anpassar sig till din skärm - oavsett om du använder dator, surfplatta eller mobil. Vårt mål är att göra hela webbplatsen så tillgänglig som möjlig. För innehållet använder vi HTML5 och utseendet styrs via stilmallar (CSS).

På en del sidor presenteras utbudet på en filtersida, liknande dem man ser på shoppingsajter. Där kan du filtrera fram artiklar kopplat till skolform, ämne med mera.

Lyssna

Du kan lyssna på en sida genom att klicka på Lyssna-ikonen i toppen. Även bilagor och publikationer går att lyssna på med en knapp som finns i närheten av bilagan. Uppläsningen sker på det språk som publikationen har.

Så här är vår webbplats uppbyggd

Ladda ner skrivbara pdf-filer

På vår webbplats förekommer det skrivbara pdf-filer som du kan ladda ner. Observera att det inte fungerar att öppna bilagan med webbläsarnas inbyggda funktion. Du måste först spara ner filen för att sedan öppna den på din dator i ett separat pdf-program som exempelvis gratisprogrammet Adobe Reader. Det kan du ladda ner från Adobes webbplats.
Ladda ner Adobe Acrobat Readerlänk till annan webbplats

Berätta vad du tycker

Har du problem med att använda någon del av webbplatsen skulle vi uppskatta om du hjälpte oss att bli bättre och lämnade synpunkter på vad som inte fungerat för dig. Längst ner på varje sida kan du lämna dina åsikter till redaktionen.

Frågor och svar

När du besöker denna webbplats lagras kakor på din dator. En kaka är en textfil som används för att ge dig tillgång till olika funktioner på webbplatsen.

Vi använder två sorters kakor: Sessionskakor som sparas tillfälligt (och automatiskt försvinner när du stänger webbläsaren) samt varaktiga kakor som lagras en längre tid. Du kan själv ta bort kakor i din webbläsare.

Om du inte tillåter att kakor lagras på din dator, kan du stänga av det i din webbläsares inställningar. Tänk då på att viss tjänster och funktioner kan sluta fungera.

Sessionskakor

Sessionskakor ligger i din dator tills du stänger webbläsaren. Då försvinner de automatiskt. Dessa kakor används bland annat när du gör sökningar, anmäler dig till en prenumerationstjänst eller använder beställningsfunktionen i vår publikationsdatabas.

De här sessionskakorna använder vi för att webbplatsen och våra e-tjänsterna ska fungera:

JSESSIONID

Innehåller en unik kod för ditt besök som tjänsten eller funktionen behöver för att följa dig genom olika steg. Du kan få flera olika JSESSIONID-kakor för olika tjänster. Både webbplatsen och våra tjänster behöver denna för att fungera.

BIGipServer

Innehåller en unik kod för ditt besök, likt JSESSIONID, som behövs för att kunna skicka webbtrafiken rätt i nätverket.

Varaktiga kakor

Skolverket använder verktyget Google Analytics för att samla in besöksstatistik. Ingen persondata lagras, endast information om din dator och din webbläsare samt vilka sidor du besöker. Vi har även ställt in att alla IP-adresser ska anonymiseras innan de lagras. Statistiken fungerar som underlag för att utveckla och förbättra webbplatsen.

Följande kakor används:

_gat

Filen används för att begränsa hastigheten på antal förfrågningar. Den sparas i tio minuter efter att den skapades eller uppdaterades senast.

_ga

Filen används för att identifiera unika besökare. Den sparas i två år.

_gid

Filen används för att identifiera unika besökare. Sparas i 24 timmar.

sv-uts

Är webbpubliceringsverktyg egna spårningskaka som används för att koppla ihop dig med dina tidigare besök på webbplatsen. Kakan sparas i ett år men du kan välja att ta bort den i din webbläsare.

De flesta länkadresser till gamla skolverket.se kommer inte att fungera på den nya webbplatsen. Den nya webbplatsen har en annan struktur och därför helt nya adresser.

Men de mest besökta länkadresserna på gamla skolverket.se kommer att ha en hänvisning till den nya webbplatsen, så du som besökare blir omdirigerad en relevant sida på nya skolverket.se.

Bara hälften av våra besökare på gamla skolverket.se hittade vad de sökte efter. Skolverket behöver helt enkelt en ny plattform där det stöd vi erbjuder bättre kan komma till nytta för våra målgrupper.

Användare har varit med i utvecklingsarbetet och vi har gjort många stester där användare har kunnat lämna synpunkter och förbättringsförslag. Vi har också gjort undersökningar och intervjuer inför och under arbetets gång.

De nya webbplatsen är inte lika djup så du kommer inte att klicka dig vilse på samma sätt. Vi har också gjort stora förändringar av texterna där vi arbetat mycket med klarspråk.

Den största skillnaden är att vi utgår från målgruppernas behov av stöd och information på ett mer genomtänkt sätt än tidigare. Vi har också sökmotoroptimerat innehållet bättre så att sidorna snabbt ska kunna hittas via sökmotorer. Designen är ny också, förstås.

Söktjänsten

Webbplatsens söktjänst är inte helt färdiginställd, vi utvecklar den successivt och ber dig att ha tålamod.

Innehåll

Vi fyller succesivt på med mer innehåll på webbplatsen under sommar och höst, bland annat under ingången Regler och ansvar. Det kommer också uppdaterad material om undervisning i naturvetenskap och teknik, samt sidor på engelska med presentationer av det svenska utbildningssystemet och översättningar av läroplaner.

Länkning

Vi arbetar kontinuerligt med fler korslänkar inom webbplatsen, så att du kan få tips på relaterat material med anknytning till den webbsida du besöker.

A till Ö

Vi utvecklar A till Ö successivt med fler begrepp och länkar till innehåll på vår webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hjälp oss gärna förbättra webbplatsen genom att sända in din synpunkt till oss. Du hittar en fråga långt ner på varje sida "Hjälpte informationen på den här sidan dig?". Om du skriver in din kommentar där så bidrar du till att utveckla webbplatsen.