Nationella minoritetsspråk läsåret 2023/24

Sedan läsåret 2021/22 har antalet elever som läst ett minoritetsspråk som modersmål minskat i grundskolan men ökat något i gymnasieskolan. Mönstret gäller alla minoritetsspråk utom för jiddisch.

Läsåret 2023/24 läste 5 669 elever i grundskolan ett minoritetsspråk som modersmål, vilket är en minskning sedan läsåret 2021/22. Minskningen gäller samtliga minoritetsspråk förutom jiddisch, där elevantalet har ökat något sedan 2021/22.

I gymnasieskolan gick 101 avgångselever ut gymnasieskolan med betyg i ett minoritetsspråk som modersmål läsåret 2022/23, vilket är något fler elever än läsåret 2021/22. Antalet elever har ökat för samtliga minoritetsspråk förutom jiddisch, där elevantalet är för lågt för att redovisas.

Läsåret 2023/24 deltar fler flickor än pojkar i modersmålsundervisning i något minoritetsspråk i grundskolan. Samma sak gällde gymnasieskolan läsåret 2022/23, där fler kvinnor än män hade betyg i modersmålsundervisning i något minoritetsspråk.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2024

Serie: Beskrivande statistik

Diarienummer : 2023:3512

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt