För dig som administratör

Här hittar du som är administratör i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux information och stöd som du kan använda vid införandet av Gy25.

Vad innebär Gy25 för dig som är administratör?

Du som administratör har en viktig roll för att införandet av Gy25 i din verksamhet ska bli så bra som möjligt.

Du som administratör behöver bland annat ha kunskap om:

  • Gy25 i stort.
  • Hur de nya ämnena och de individuella studieplanerna påverkas.
  • Hur sammanhållna yrkesutbildningarna påverkas.
  • Utformningen av olika betygsdokument och examensbevis.

På denna sida hittar du information för dig som arbetar som administratör och är berörd av Gy25.

Gymnasieexamen/Yrkesexamen

När det gäller regelverket för gymnasieexamen/yrkesexamen så kommer samma regler att gälla som gäller idag även om kurser försvinner och ersätts av ämne och nivå. Dessa nivåer kommer att ha sin direkta motsvarighet mellan dagens kurser och ämnenas nivåer. Läs mer under rubriken För dig som är administratör på komvux och delen om motsvarande kurser och nivåer i ämnen.

Ett exempel är dagens krav på matematik 1a för en yrkesexamen som kommer att motsvaras av matematik nivå 1a i Gy25.

Grundläggande och särskild behörighet

Det är Universitets och högskolerådet (UHR) som ansvarar för föreskrifterna där grundläggande och särskild behörighet regleras. Skolverket har ett nära samarbete med UHR i dessa frågor.

När det gäller grundläggande och särskild behörighet efter Gy25 så är grundtanken att dagens kurser i de olika ämnena kommer att ha en direkt motsvarighet i de nya ämnenas nivåer.

Den 13 maj till 10 juni remitterade Skolverket förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner. Här kan du läsa mer om förslagen.

Motsvarande kurser och nivåer i ämnen (Gy11-Gy25)

Särskild behörighet för Yrkeshögskolan och Gy25

Särskild behörighet till olika utbildningar inom yrkeshögskolan tar respektive utbildningsanordnare fram. De kommer att behöva ange både kurser och ämnen som behörighetskrav då sökande kan komma från olika tidsperioder i utbildningssystemet.

Beräkning av meritvärde

Uträkning av meritvärdet kommer att utgå från samma principer som idag. Varje ämnes totala poängomfattning multipliceras med värdet av betyget. Sedan delas det med antalet poäng som eleven har i sin examen.

Meritvärdet i en blandexamen kommer att räknas ut på samma sätt som idag. Varje betyg omfattar ett visst antal poäng som sedan multipliceras med värdet av betyget. Sedan delas den summan med antalet poäng som examen omfattar.

När det gäller betyget F så är det beroende av på vilken nivå betyget F är satt

  • Till exempel ett ämne med betyget F på nivå 3 i svenska men där det finns ett E i nivå 1 och 2. Där kommer man att få räkna E på 200 poäng och F på 100 poäng i sitt genomsnittliga betyg.
  • Om betyget F i stället finns på nivå 2 men nivå 3 ger ett E, då blir det 300 poäng med betyget E.
  • Om ämnet endast innehåller en nivå om t ex 100 poäng och betyget blir F på den enda nivån då blir det 100 poäng F som ska räknas in i det genomsnittliga betyget.

Meritpoäng

Det är UHR som på regeringens uppdrag ansvarar för meritpoängen. I dialog med UHR så är bedömningen att meritpoängen kommer att räknas på samma sätt som idag. Till exempel dagens matematik kurs 3 respektive 4 kommer att motsvaras av det nya ämnet matematik – fortsättning nivå 1 respektive 2. Dagens ämne moderna språk steg 3 respektive steg 4 motsvaras av det nya ämnet modernas språk – fortsättning nivå 1 respektive 2.

För övriga ämnen och kurser som ger meritpoäng idag så framgår det av Skolverkets förslag till föreskrifter gällande motsvarigheter mellan Gy11 och Gy25 vad dessa ämnen och kurser motsvaras av för ämne och nivå.

Länk till föreskrift Pdf, 1 MB.

Utformning av betygsdokument

Utformningen av betygsdokumenten är inte klara fullt ut ännu men kommer att remitteras och beslutas under hösten 2024. Detta gäller även utformningen av betygsdokument som omfattar betyg från både det kursutformade systemet och det ämnesutformade systemet, så kallade blandbetyg.

Blandbetyg

Varje nivå betygssätts i den skolform som eleven genomfört sina studier inom. Om eleven sedan fortsätter att läsa ytterligare nivåer inom ett ämne innan det slutliga betyget sätts så ersätter den högsta nivån eleven läst de underliggande nivåerna.

Om en elev har läst nivå 1 i ett ämne och fått ett ämnesbetyg där och sedan fortsätter och läser fler nivåer i ämnet på komvux så ersätter betyget i de högre nivåerna det tidigare satta betyget

Elever som börjar gymnasieskolan i det nuvarande systemet och som av någon orsak gör ett studieuppehåll och kommer tillbaka till Gy25 har rätten att slutföra den inom samma system fram till 2030. Eleven kan också välja att i stället gå in den ämnesutformade gymnasieskolan och ta med sig sina kursbetyg och i sin examen få ett blandbetyg där det finns både kursbetyg och ämnesbetyg.

Det är inte tänkt att elever som hoppar av gymnasiet och som har läst till exempel nivå 1 i ett ämne och sedan kommer till komvux några år senare och vill läsa fler nivåer i samma ämne ska behöva ha någon överlämning. Varje ämnes nivå ska stå för sig själv och bedömas utifrån betygskriterierna för ämnet. En lärare på komvux ska inte behöva få en överlämning av vilka betyg eleven fått tidigare. Däremot behöver utbildningsanordnaren få underlag på vilka ämnen/nivåer som lästs i gymnasieskolan och var eleven ska fortsätta inom komvux.

Hur utformningen av examensbevis med och utan blandbetyg ska se ut kommer att remitteras och beslutas under hösten 2024.

Nivåkoder och studievägskoder

Nivåkoderna kommer man åt via API för läroplaner, kurs- och ämnesplaner.

API för läroplaner, kurs- och ämnesplaner (Syllabus) Länk till annan webbplats.

Studievägskoder kommer man åt via API för läroplaner, kurs- och ämnesplaner.

API för läroplaner, kurs- och ämnesplaner, Definition 5 värdeförråd och kodlistor version 1.11.0 (Syllabus) Länk till annan webbplats.

Studievägskoder för avvikelser (till exempel särskild variant, eget examensmål med mera) publiceras i samband med att beslut om utbildning fattas.

För dig som är administratör på komvux

För dig som är administratör på komvux har vi här samlat specifik information som rör skolformerna inom komvux som berörs av Gy25.

Övergången från kursbetyg till ämnesbetyg

De nya bestämmelserna om ämnesbetyg ska tillämpas första gången för utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025. För att elever som har påbörjat kurser eller sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket) enligt dagens kursutformade system ska kunna fullfölja sin utbildning inom detta system införs övergångsbestämmelser under en femårsperiod, från den 1 juli 2025 till den 30 juni 2030.

De femåriga övergångsbestämmelserna innebär följande:

  • En elev som har påbörjat en kurs eller ett yrkespaket inom komvux före den 1 juli 2025 ska kunna läsa klart och få betyg på denna kurs eller på kurserna i yrkespaketet.
  • Efter den 30 juni 2030 ska dock utbildning som har påbörjats före den 1 juli 2025 fullföljas enligt de bestämmelser som gäller för ämnesbetyg.
  • Under vissa förutsättningar har den som innan 1 juli 2025 påbörjat utbildning på gymnasial nivå rätt att genomgå prövning i kurser mellan 1 juli 2025 och 30 juni 2030.
  • Betyg på ämnesnivå som sätts under denna period omfattar inte betyg på lägre nivå i samma ämne om en individ har ett godkänt betyg på motsvarande kurs. Exempelvis så omfattar inte betyg på nivå 2 i kemi nivå 1 i ämnet om en individ har betyg i motsvarande kurs kemi 1. Se exemplet Katarina längre ned på sidan gällande examen.
  • Efter den 30 juni 2030 ska ett godkänt betyg på en nivå i ett ämne alltid omfatta lägre nivåer i ämnet. Ett godkänt betyg som eleven får på en nivå i ett ämne efter den 30 juni 2030 ska då ersätta betyg som satts på en kurs, om kursen motsvarar någon eller några av de lägre nivåer som omfattas av ämnesbetyget.

Examensbevis och komvuxbevis efter 1 juli 2025

Ett examensbevis och ett komvuxbevis från komvux kommer kunna innehålla en blandning av kursbetyg och betyg på ämnesnivåer. Bevisen får dock inte innehålla betyg på kurser och nivåer i ämnen som motsvarar varandra.

Skolverket kommer att reglera vilka kurser och ämnesnivåer som är motsvarande. Se motsvarande kurser och nivåer i ämnen. Alla kommer dock inte ha en motsvarighet.

Om en elev har fått betyg på motsvarande kurs och nivå i ämne ska det högsta av dessa betyg tas med i examensbeviset eller komvuxbeviset.

Examensplaneringsverktyg

Planeringsverktyget för examen kommer att uppdateras för att kunna hantera så kallade blandexamen innehållande både kurser och betyg på nivåer i ämnen. Skolverket återkommer med tidplan för det arbetet.

Exempel på hur kursbetyg och ämnesbetyg kan ingå i en examen

Här är tre exempel på hur kursbetyg och ämnesbetyg kan ingå i en examen efter 1 juli 2025. Josef har endast betyg på kurser och Walter har endast betyg på ämnesnivåer. Katarina har däremot läst både kurser och ämnesnivåer i samma ämne.

Exempel 1

En elev som kursbetyg i svenska som andraspråk 1-3. Då följer samtliga kursbetyg med i examen.

Förstora bilden

Exempel 2

En elev som har kursbetyg i svenska som andraspråk 1-2 och ämnesbetyg i svenska som andraspråk 3. Då följer både kursbetygen i kurs 1 och 2 samt ämnesbetyget för nivå 3 med i examen.

Förstora bilden

Exempel 3

En elev som har ämnesbetyg i svenska som andraspråk nivå 1-3. Då följer endast ämnesbetyg från nivå 3 med i examen.

Motsvarande kurser och nivåer i ämnen (Gy11-Gy25)

Den 13 maj till 10 juni remitterade Skolverket förslag till föreskrifter om i vilka fall kurser enligt de ämnesplaner som gäller för utbildning som påbörjats före den 1 juli 2025 motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner som gäller för utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025. Förslagen omfattar all gymnasial utbildning.

Föreskrifterna kommer att ha flera olika tillämpningsområden, bland annat vid bedömning av om kurser och nivåer i ämnen kan ingå tillsammans i examensbevis, studiebevis och komvuxbevis.

I dokumentet nedan finns tabellerna med kurser (Gy11) som motsvaras av ämnesnivåer (Gy25). Sidorna 2–30 gäller för gymnasieskolan och komvux på gymnasial nivå. Sidorna 31–36 gäller för anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå. Notera att bara de kurser och ämnesnivåer som har motsvarigheter finns med här.

Föreskrifter med bilagor Pdf, 1 MB.

Planeringsstöd

Skolverket avser att utforma ett planeringsstöd för att kunna visa på relationen mellan kurser (Gy11) och ämnesnivåer (Gy25) som inte motsvarar varandra. Planeringsstödet kommer inte att regleras i föreskrifter utan är endast tänkt att vara ett stöd för studieplanering.

Planeringsstödet är indelat i följande kategorier:

  • Kategori 2: Kurs och nivå i ämnet har till viss del motsvarande innehåll
  • Kategori 3: Ingen motsvarighet finns
  • Kategori 4: Nytt innehåll

De kurser och ämnesnivåer som tillhör kategori 1 finns i förslagen till föreskrifter.

Materialet är under utveckling och här kan du se ett exempel på hur det kan komma att se ut:

Exempel på planeringsstöd Excel, 51 kB.

Motsvarandelistan (Gy00-Gy11)

Motsvarandelistan används när en gymnasieexamen ska utfärdas från komvux och eleven har Gy00-kurser som behöver omvandlas till Gy11 för att kunna ingå.

Motsvarandelistan (Gy2000-Gy2011) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yrkespaket

Ämnesbetygsreformen påverkar även sammanhållna yrkesutbildningar, så kallade yrkespaket, inom komvux. Nya yrkespaket som består av nivåer i ämnen kommer att tas fram. Dessa nya yrkespaket kommer att ersätta dagens kursutformade yrkespaket som därmed upphör och kommer att fasas ut under övergångsperioden.

Detta gäller för yrkespaket vid övergången till och införandet av ämnesbetyg:

  • En elev som påbörjar ett yrkespaket efter den 1 juli 2025 ska läsa ett nytt yrkespaket med nivåer i ämnen.
  • För kursutformade yrkespaket som påbörjats innan 1 juli 2025 ska enligt övergångsbestämmelserna äldre bestämmelser fortfarande gälla. Det innebär att eleven kan då läsa klart samtliga kurser i yrkespaketet även efter den 1 juli 2025, förutsatt att dessa kurser är en del av ett kursutformat yrkespaket som påbörjades innan 1 juli 2025.
  • Möjligheten att läsa kurser i ett yrkespaket upphör dock definitivt den 30 juni 2030. Efter är det endast möjligt att läsa yrkespaket med nivåer i ämnen. Det gäller även om det kursutformade yrkespaketet påbörjats innan 1 juli 2025.
  • Bilagan som följer utdraget ur betygskatalogen efter genomförd sammanhållen yrkesutbildning kan innehålla uppgifter om kurser, om dessa motsvarar en eller flera nivåer i ämnen som ingår i yrkesutbildningen.

De nya yrkespaketen med nivåer i ämnen planeras att publiceras under hösten 2024. Från år 2025 gäller även ytterligare förändringar gällande yrkespaket. Läs mer om dessa förändringar och mer information om nya yrkespaket i samband med ämnesbetyg här:

Sammanhållna yrkesutbildningar i komvux Länk till annan webbplats.

Prövning

Den som har påbörjat gymnasial utbildning före den 1 juli 2025 ska få genomgå prövning på kurs inom komvux fram till den 30 juni 2030. En förutsättning är dock att huvudmannen erbjuder utbildning i ett ämne på en nivå som motsvarar den kurs som prövningen gäller.

Dessa personer kan dock välja att genomgå prövning inom ramen för det ämnesutformade systemet om de vill det. Efter den 30 juni 2030 är det bara möjligt att genomgå prövning i ämnesnivåer.

Prövning i nivå i ämne genomförs utifrån den aktuella nivåns centrala innehåll, och betyg sätts också på denna nivå. Till skillnad från betyg på kurser omfattar betyg på ämnesnivåer också lägre nivåer i ämnet. Det innebär att om en elev vill göra en prövning på nivå 3 i ett ämne så genomför läraren prövningen på det centrala innehållet i nivå 3. Om eleven klarar prövningen och får ett betyg kommer detta betyg att omfatta alla tre nivåer i ämnet.

Informationsmaterial om Gy25

Film: Så blir gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux 2025, Gy25 (tid: 2.50 min)

Ta del av vår korta film som enkelt beskriver Gy25 och modellen för ämnesbetyg. Filmen svarar bland annat på frågor om hur förändringarna kommer att bli för elever i de berörda skolformerna, hur det påverkar lärarnas arbete och vad rektorer behöver tänka på vid införandet av Gy25.

Senast uppdaterad 05 augusti 2024

Innehåll på denna sida