Lärar- och förskollärarlegitimation

Lärare måste ha legitimation för att bli tillsvidareanställda och få sätta betyg. Förskollärare måste ha legitimation för att bli tillsvidareanställda. För att få undervisa krävs oftast både legitimation och behörighet. Här kan du ansöka om legitimation och utöka din legitimation med fler behörigheter.

Frågor och svar

Du måste ha en lärar- eller förskollärarexamen för att få en legitimation. Om du inte har en examen kan du vidareutbilda dig. Vilken utbildning som passar bäst beror på dina tidigare erfarenheter och studier. Det finns olika vägar till examen.

Vidareutbildning av lärare (VAL)

VAL är en förkortad lärarutbildning som vänder sig till dig som jobbar som lärare eller förskollärare men inte har en lärar- eller förskollärarexamen. Utbildningen bygger vidare på din arbetslivserfarenhet och dina tidigare högskolestudier. Alla som studerar inom VAL har en individuell studieplan.

Läs mer om VAL på Lärarhögskolan i Umeås webbplatslänk till annan webbplats

Utländska lärares vidareutbildning (ULV)

ULV vänder sig till dig som har en utländsk lärarexamen. Utbildningen är individuellt anpassad och varierar därför i längd och omfattning.

Läs mer om ULV på Stockholms universitets webbplatslänk till annan webbplats

Lärarutbildning

Det finns många olika lärarutbildningar som skiljer sig till studieform, omfattning och innehåll.

Läs mer om olika utbildningar på studera.nulänk till annan webbplats

Lärarlyftet

Du som är lärare och undervisar utan att ha behörighet i ett eller flera ämnen kan utöka din legitimation med fler behörigheter genom att gå Lärarlyftet. Skolverket erbjuder också kurser till fritidspedagoger i praktisk-estetiska ämnen. Genom Lärarlyftet kan du också få hjälp att validera tidigare kunskaper och färdigheter.

Säkra behörigheten med Lärarlyftets kurser och utbildningar

 

Målet med legitimationskravet är att öka kvaliteten i den svenska skolan, höja statusen på yrket och göra det mer tydligt vad en lärare eller förskollärare är behörig att undervisa i. Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011.

På Skolverkets webbplats SiRIS kan du se hur många lärare i din kommun som har lärarlegitimation och uppgifter om behörighet per ämne och lärarkategori.

SIRISlänk till annan webbplats

Kontakta Skolverkets Upplysningstjänst både om du har frågor om lärarlegitimation och om du har tekniska frågor som rör den digitala ansökan.

Fråga Skolverket