Skolverkets författningssamling - SKOLFS
Skolverket får besluta om bindande bestämmelser i form av föreskrifter som publiceras i Skolverkets författningssamling, SKOLFS. En förutsättning är att regeringen har beslutat i en förordning att Skolverket får besluta om föreskrifter inom ett visst område. Läs mer om SKOLFS.
Sök
Så här söker du i författningssamlingen
Genom att avgränsa din sökning i de olika fälten för ”giltighet”, ”beslutad av” eller ”version” får du oftast ett mer träffsäkert resultat. Du kan till exempel
- välja ”Alla” under ”Giltighet”
- välja ”Alla” under ”Beslutad av”
- välja ”Ändringsförfattning” och ”Senaste lydelse” under ”Version”
- skriva in valfritt sökord eller om du har ett SKOLFS-nummer sedan tidigare i fritextsrutan.
Vanliga termer i vår författningssamling
Författning
Författningar är bindande regler i form av lagar, förordningar eller föreskrifter. Lagar och förordningar publiceras i Svensk författningssamling (SFS), myndigheters föreskrifter publiceras i myndigheternas respektive författningssamling. Ibland beslutar dock regeringen att vissa förordningar ska publiceras i en myndighets författningssamling i stället för i SFS.
Svensk författningssamling (SFS) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utöver författningar finns också allmänna råd som är rekommendationer om hur man ska tillämpa lagar och regler. Man bör följa de allmänna råden om man inte uppfyller kraven i bestämmelserna på andra sätt.
Grundförfattning
Grundförfattning är den första, ursprungliga versionen av en författning.
Ändringsförfattning
En ändringsförfattning innebär att någon ändring har gjorts i författningen. I en ändringsförfattning finns bara de delar med som har ändrats vid det aktuella tillfället.
Senaste lydelse
Författningen i sin helhet med alla ändringar inarbetade (det vill säga att den motsvarar grundförfattningen med alla dess ändringsförfattningar).
Ikraftträdande
Bestämmelser om ikraftträdande anger när reglerna börjar gälla.
Övergångsbestämmelser
Övergångsbestämmelser innebär att det görs undantag från ikraftträdandet, till exempel att äldre regler ska fortsätta att gälla under en övergångsperiod.