- Ansökan till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan
- Ansökan till Rh-anpassad utbildning
- Ansökan till Riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro kommun
- Talerätt
- Omval
- Handläggning av ansökan till utbildning anordnad av annan huvudman än hemkommunen
- Betygskomplettering efter vårterminens slut
Ansökan
Här finns information om ansökningsförfarandet vid ansökan till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan. Du kan även läsa om talerätt, handläggning av ansökan anordnad av annan huvudman än hemkommunen samt betygskomplettering efter vårterminens slut i grundskolan.
Denna sida är en del av Skolverkets stöd för dig som arbetar med eller ansvarar för antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.
Ansökan till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan
En ansökan till gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan ska ges in till den sökandes hemkommun. Det gäller dock inte för ansökan till yrkesdansarutbildningen eller till Rh-anpassad utbildning.
Ansökan till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan kan göras via antagningssystem på hemkommunens webbplats eller på blankett. Allmänheten behöver informeras om gällande rutiner för ansökningsförfarandet på ett lättförståeligt sätt. När kommunen informerar om utbildningar och ansökningstider bör det framgå hur ansökan ska göras och var ansökan ska lämnas in. Sådan information kan vara lämplig att inkludera även när en enskild huvudman informerar om sitt utbildningsutbud.
Kodning av sökt studieväg görs i enlighet med de officiella koder som anges av Skolverket och Statistikmyndigheten SCB. Förteckning över de studievägskoder som används finns på Skolverkets webbplats.
Antagningskanslier kan också i sina administrativa system ha behov av att använda koder av annat slag än Skolverkets eller SCB:s officiella koder, exempelvis för kodning av yttranden och beslut om mottagande. Stöd och tabeller för sådan kodning finns hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Källor: 16 kapitlet 35 §, 17 a kapitlet 17 § och 19 kapitlet 28 § skollagen.
Kommuners och huvudmäns skyldighet att informera om utbildning
Skolverkets koder vid dokumentation av utbildning
Handbok för gymnasieantagning 2024, SKR:s webbplats Länk till annan webbplats.
Yrkesdansarutbildningen, Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.
Ansökan till Rh-anpassad utbildning
Nationella program och introduktionsprogram i gymnasieskolan
En ansökan till ett nationellt program eller till en sådan nationell inriktning, särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning som börjar första läsåret ska ges in till den sökandes hemkommun. Gäller ansökan mer än en utbildning ska den sökande ange i vilken ordning hen önskar komma i fråga.
Även en ansökan till programinriktat val som har utformats för en grupp elever eller till yrkesintroduktion som har utformats för en grupp elever ska ges in till den sökandes hemkommun.
Ansökan kan även, för att underlätta huvudmannens planering, innehålla önskad inriktning, särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning i de fall dessa börjar det andra eller tredje läsåret. Antagning görs dock alltid till ett nationellt program i dess helhet, och görs till inriktning, särskild variant eller lärlingsutbildning endast i de fall dessa börjar det första läsåret.
Även önskad skola, val av språk, individuellt val, samt i förekommande fall önskemål om svenska som andraspråk och modersmål kan anges.
I SKR:s handbok för gymnasieantagning för 2024 finns förslag på utformning av ansökan.
För introduktionsprogram som utformats för en enskild elev regleras inget ansökningsförfarande i skollagen. I stället bör eleven göra en intresseanmälan som ges in till hemkommunen.
Källor: 16 kapitlet 35 § och 17 kapitlet 13 § skollagen samt 4 kapitlet 7 § (i dess lydelse enligt SFS 2012:402), 9–11 §§ och 15–20 §§ gymnasieförordningen.
Mottagande och antagning görs alltid till programmet i sin helhet
Handbok för gymnasieantagning 2024, SKR:s webbplats Länk till annan webbplats.
Vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år
I en ansökan till vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år ska det anges vilken utbildningsanordnare och vilken nationell profil ansökan gäller. Avser ansökan mer än en utbildning ska utbildningarna anges i prioritetsordning.
Ansökan ska ges in till den sökandes hemkommun, oavsett om den anordnande huvudmannen är offentlig eller enskild.
Källa: 17 a § kapitlet 17 § skollagen.
Yrkesdansarutbildningen
Skollagens bestämmelser om ansökan till nationella program i gymnasieskolan gäller inte för den riksrekryterande yrkesdansarutbildningen. Ansökan till yrkesdansarutbildningen regleras i en särskild förordning. Ansökan görs via Skolverkets webbplats.
Källa: förordningen (2011:7) om dansarutbildning.
Yrkesdansarutbildningen, Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.
Nationella och individuella program i anpassade gymnasieskolan
En ansökan till ett nationellt eller individuellt program eller till en sådan särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning som börjar första läsåret ska ges in till den sökandes hemkommun. Avser ansökan mer än en utbildning ska den sökande ange i vilken ordning hen önskar komma i fråga.
Ansökan kan även, för att underlätta huvudmannens planering, innehålla önskad särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning i de fall dessa börjar det andra, tredje eller fjärde läsåret. Antagning sker dock alltid till ett nationellt program i dess helhet, och görs till särskild variant eller lärlingsutbildning endast i de fall dessa börjar det första läsåret.
Även önskad skola, individuellt val, samt i förekommande fall önskemål om svenska som andraspråk och modersmål kan anges.
Källor: 19 kapitlet 28 § skollagen samt 4 kapitlet 7 § (i dess lydelse enligt SFS 2012:402) och 15–20 §§ gymnasieförordningen.
Ansökan till Rh-anpassad utbildning
För ungdomar som har ett svårt rörelsehinder finns speciellt anpassad riksrekryterande utbildning (Rh-anpassad utbildning) vid riksgymnasierna i Göteborg, Kristianstad, Stockholm och Umeå.
Inom Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) finns ett särskilt beslutsorgan, Nämnden för mottagande i specialskolan och för Rh-anpassad utbildning, som beslutar om antagning till Rh-anpassad utbildning. En utarbetad praxis är att ansökan sänds direkt till SPSM i Härnösand, eftersom handlingarna är omfattande och innehåller känsliga personuppgifter.
Se SPSM:s webbplats för information om sista ansökningsdag och myndighetens postadress. SPSM informerar berörda kommuner om utfallet av antagningen.
Källor: 15 kapitlet 9 och 35–40 §§ skollagen samt 11 kapitlet gymnasieförordningen.
Sök Rh-anpassad utbildning vid ett riksgymnasium, SPSM:s webbplats Länk till annan webbplats.
Ansökan till Riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro kommun
För elever som är döva, hörselskadade, dövblinda eller har en språkstörning anordnar Örebro kommun riksrekryterande gymnasieutbildningar vid Riksgymnasiet.
Ansökan ges in till den sökandes hemkommun. En kopia på gymnasieansökan skickas sedan tillsammans med bilagor för målgruppsprövning till Riksgymnasiets antagning i Örebro. Adressuppgifter till Riksgymnasiets antagningskansli samt information om målgruppsprövning och bilagor finns på Riksgymnasiets webbplats.
Källor: 10 kapitlet 8 § gymnasieförordningen och 9 kapitlet förordning (2014:854) om vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år och statsbidrag för sådan utbildning.
Ansök till Riksgymnasiet, Riksgymnasiet Örebros webbplats Länk till annan webbplats.
Talerätt
Sökande till gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan har talerätt, vilket innebär att den sökande har rätt att själv föra sin talan vid ansökan, även om hen är under 16 år. Talerätten gäller också vid överklagande av beslut i fråga om utbildning i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan.
Källa: 29 kapitlet 12 § skollagen.
Omval
Om den huvudman som anordnar utbildning i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan erbjuder möjlighet till omval ges dessa omval också in till den sökandes hemkommun eller till det antagningskansli som hemkommunen samverkar med.
Källor: 16 kapitlet 35 §, 17 kapitlet 13 §, 17 a § kapitlet 17 § och 19 kapitlet 28 § skollagen.
Handläggning av ansökan till utbildning anordnad av annan huvudman än hemkommunen
Om ansökan gäller en utbildning som anordnas av en annan huvudman än den sökandes hemkommun ska ansökan omedelbart sändas vidare till den andra huvudmannen. Detta eftersom det alltid är huvudmannen för den sökta utbildningen som prövar om en sökande är behörig och ska tas emot.
Källor: 16 kapitlet 35–36 §§, 17 kapitlet 13–14 §§, 17 a kapitlet 17–18 §§ och 19 kapitlet 29 § skollagen.
Behörighet och mottagande i gymnasieskolan
Mottagande i anpassade gymnasieskolan
Yttrande från hemkommunen
Innan en kommun eller region tar emot en sökande som inte är hemmahörande i kommunen eller samverkansområdet för utbildningen till ett nationellt program i gymnasieskolan ska yttrande som huvudregel inhämtas från den sökandes hemkommun.
Innan en kommun eller region tar emot en sådan sökande till utbildning i anpassade gymnasieskolan ska yttrande alltid inhämtas från hemkommunen. Även en enskild huvudman måste säkerställa att den sökande tillhör målgruppen för anpassade gymnasieskolan innan hen tas emot till utbildning i den skolformen.
SKR har tagit fram blanketter som kan användas för hemkommunens yttrande samt för en kommuns eller en regions beslut om mottagande. Blanketterna säljs av Adda, som är ett företag inom SKR.
Inhämtande av yttrande från hemkommunen inför mottagande i gymnasieskolan
Målgrupp för anpassade gymnasieskolan
Försäljning av blanketter hos Adda, Addas webbplats Länk till annan webbplats.
Betygskomplettering efter vårterminens slut
En huvudman för grundskola är under vissa förutsättningar skyldig att erbjuda lovskola till en elev som avslutat årskurs 9 utan att ha uppnått behörighet till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan. Sådan lovskola anordnas i juni och eleven ska erbjudas att i anslutning till lovskolan genomgå prövning för betyg i de ämnen undervisningen i lovskolan har avsett.
Enligt Skolverkets bedömning måste huvudmannen se till att det finns praktiska förutsättningar att genomföra prövningen under tiden i lovskolan eller direkt efter avslutad lovskola, dock senast under juni månad. Detta så att de elever som uppnår behörighet till gymnasieskolan inom ramen för lovskolan hinner vara med i antagningsprocessen.
Även den som inte har deltagit i lovskola har rätt att genomgå prövning för betyg från grundskolan eller specialskolan. Dock kan den som vill genomgå sådan prövning inte kräva att få genomgå prövningen vid en specifik tidpunkt.
Varje antagningskansli bör sätta upp riktlinjer för hur betyg som satts genom prövning efter vårterminens slut ska hanteras på ett likvärdigt sätt. Detsamma gäller för betyg som rättats eller ändrats efter vårterminens slut. Sökande bör informeras om sista datum för betygskomplettering.
Källor: 3 kapitlet 19–20 §§, 10 kapitlet 23 och 23 b §§ samt 12 kapitlet 23 §§ skollagen.