Antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan

Huvudmannen fattar beslut om antagning efter att urval bland de sökande som tagits emot till utbildningen har gjorts. Sökande som inte antas efter urval kan placeras i reservkö. Till skillnad från vad som gäller för beslut om mottagande kan beslut om antagning inte överklagas genom förvaltningsbesvär.

Denna sida är en del av Skolverkets stöd för dig som arbetar med eller ansvarar för antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Urval bland sökande till gymnasieskolan

Urval bland sökande till anpassade gymnasieskolan

Preliminär antagning till nationella program i gymnasieskolan

Ett preliminärt beslut om antagning fattas i början av vårterminen. För de sökande som vid ansökningstillfället inte har slutfört grundskolan eller motsvarande utbildning ska höstterminsbetyget från den högsta årskursen då vara urvalsgrund.

Vid preliminärt beslut om antagning utifrån en sökandes höstterminsbetyg från årskurs 9 i grundskolan eller årskurs 10 i specialskolan villkoras mottagandet i det preliminära antagningsbeslutet på så sätt att den sökande endast kommer att bli definitivt mottagen, och därmed kunna antas vid den slutliga antagningen, om hen uppfyller behörighetskraven även när den slutliga antagningen görs.

Ett preliminärt antagningsbesked kan lämnas till den sökande och innehålla uppgift om hur den sökande ligger till i förhållande till den sist preliminärt antagne sökanden på studievägen. Av beskedet bör klart framgå att förändringar i rangordningen mellan sökande kan komma att ske till den slutliga antagningen. Dessutom måste tydliggöras att mottagandet är villkorat på det sätt som beskrivs ovan.

Källa: 7 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.

Omval och ändringar i ansökan

Omval och ändringar i en redan gjord ansökan är inte reglerat i skolans författningar. Huvudmännen avgör om möjlighet till omval ska ges eller om sökande ska tillåtas göra ändringar i sin ansökan och i så fall vilka tider som ska gälla för detta. Det behöver vara tydligt för de sökande hur antagningsprocessen ser ut och vilka datum som gäller. Tidpunkt för omvalsperiod eller sista datum för att göra ändringar i en ansökan bör därför framgå av huvudmannens tidsplan.

Om en huvudman erbjuder möjlighet till omval innebär det att sista ansökningsdag blir vid omvalsperiodens utgång. Om huvudmannen inte erbjuder någon omvalsperiod men däremot tillåter ändringar i en redan gjord ansökan blir sista datum för sådana ändringar formellt sista ansökningsdag.

Tidsplan för antagningen

Slutlig antagning till nationella program i gymnasieskolan samt antagningsbesked

Det slutliga beslutet om antagning ska om möjligt fattas före den 1 juli. Ett sådant beslut ska fattas för varje sökande.

Att det slutliga antagningsbeslutet om möjligt ska fattas före den 1 juli innebär att huvudmannen inom samma tid behöver ha fattat beslut om mottagande. Det gäller för såväl offentliga som enskilda huvudmän.

Det finns, till skillnad från vad som gäller för beslut om mottagande, inte något krav på att ett antagningsbeslut ska innehålla en beslutsmotivering. Den sökande ska dock så snart som möjligt underrättas om beslutet. På vilket sätt ett sådant antagningsbesked ska lämnas är inte specifikt reglerat, men sökanden behöver kunna ta del av sitt beslut och ges möjlighet att tacka ja eller nej till erbjuden plats. Huvudmannen avgör vilken svarstid som ska gälla. En svarsperiod på tre veckor kan vara lämpligt.

Ett beslut i fråga om antagning till utbildning får inte överklagas. Däremot får en offentlig huvudmans beslut om mottagande i första hand eller en enskild huvudmans beslut om mottagande överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN).

Källor: 28 kapitlet 12–13 och 18 §§, 29 kapitlet 10 § skollagen samt 7 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.

Sökande som inte är behöriga kan inte tas emot till utbildning i gymnasieskolan och därmed inte heller antas

Sökande som inte uppnått behörighet för sökta studievägar i sitt slutbetyg från grundskolan, liksom övriga obehöriga sökande, meddelas genom ett beslut om mottagande att sökanden inte kommer att ingå i urvalsprocessen och den slutliga antagningen.

Beslut om mottagande i första hand till ett nationellt program hos en offentlig huvudman samt beslut om mottagande till ett nationellt program hos en enskild huvudman får överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN).

Källor: 16 kapitlet 29 § och 28 kapitlet 12–13 §§ skollagen samt 7 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.

Urval bland sökande till gymnasieskolan

Antagning till introduktionsprogram utformade för en grupp elever

Till skillnad för vad som gäller för nationella program finns ingen reglering i skolans författningar om vid vilken tidpunkt beslut om antagning senast ska fattas när det gäller introduktionsprogram som utformats för en grupp elever. Däremot gäller, på samma sätt som för nationella program, att urval bland mottagna behöriga sökande ska göras i de fall de mottagna sökande är fler än antalet platser på utbildningen. Det är viktigt att antagningsbeslutet fattas i så god tid som möjligt.

Det finns, till skillnad från vad som gäller för beslut om mottagande, inte något krav på att ett antagningsbeslut ska innehålla en beslutsmotivering. Den sökande ska dock så snart som möjligt underrättas om beslutet. På vilket sätt ett sådant antagningsbesked ska lämnas är inte specifikt reglerat, men sökanden behöver kunna ta del av sitt beslut och ges möjlighet att tacka ja eller nej till erbjuden plats.

Ett beslut i fråga om antagning till utbildning får inte överklagas. Däremot får ett beslut om mottagande överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN).

Källor: 28 kapitlet 12–13 och 18 §§, 29 kapitlet 10 § skollagen samt 6 kapitlet 1 § gymnasieförordningen.

Urval till introduktionsprogram

Antagning till nationella program i anpassade gymnasieskolan

Omval och ändringar i ansökan

Omval och ändringar i en redan gjord ansökan är inte reglerat i skolans författningar. Huvudmännen avgör om möjlighet till omval ska ges eller om de sökande ska tillåtas göra ändringar i sin ansökan och i så fall vilka tider som ska gälla för detta. Det måste vara tydligt för de sökande hur antagningsprocessen ser ut och vilka datum som gäller. Tidpunkt för omvalsperiod eller sista datum för att göra ändringar i en ansökan bör därför framgå av huvudmannens tidsplan.

Om en huvudman erbjuder möjlighet till omval innebär det att sista ansökningsdag blir vid omvalsperiodens utgång. Om huvudmannen inte erbjuder någon omvalsperiod men däremot tillåter ändringar i en redan gjord ansökan blir sista datum för sådana ändringar formellt sista ansökningsdag.

Tidsplan för antagningen

Beslut om antagning till nationellt program i anpassade gymnasieskolan

För nationella program i anpassade gymnasieskolan finns urvalsbestämmelser, däremot regleras inte något preliminärt beslut om antagning, och inte heller någon specifik tidpunkt för beslut om antagning. Det är dock viktigt att antagningsbeslutet fattas i så god tid som möjligt.

Det finns, till skillnad från vad som gäller för beslut om mottagande, inte något krav på att ett antagningsbeslut ska innehålla en beslutsmotivering. Den sökande ska dock så snart som möjligt underrättas om beslutet. På vilket sätt ett sådant antagningsbesked ska lämnas är inte specifikt reglerat, men sökanden behöver kunna ta del av sitt beslut och ges möjlighet att tacka ja eller nej till erbjuden plats.

Ett beslut i fråga om antagning till utbildning får inte överklagas. Däremot får en offentlig huvudmans beslut om mottagande i första hand, en enskild huvudmans beslut om mottagande samt hemkommunens beslut om tillhörighet till målgruppen för anpassade gymnasieskolan överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN).

Källor: 28 kapitlet 12–13 och 18 §§ skollagen samt 7 kapitlet 11–13 §§ gymnasieförordningen.

Reservantagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan

Reservantagning är något som många huvudmän tillämpar, men det finns inte några specifika bestämmelser om detta i skolans författningar.

Reservantagningen, som kan administreras av antagningskansliet eller av huvudmannen, påbörjas efter slutlig antagning och svarsperiod och pågår enligt den beslutade tidsplanen. Sökande som inte antagits till högre rangordnade val placeras då vanligen i reservkön och kan antas när en ledig plats uppstår på sökt program. Sökande till gymnasieskolan som kompletterar med betyg rangordnas i reservkön på sitt nya meritvärde.

Reservantagningen är en del av urvalsprocessen vilket innebär att den ska genomföras sakligt och opartiskt.

Källor: 6 kapitlet 1 §, 7 kapitlet 2 och 11 §§ gymnasieförordningen samt 2 § förordningen (2014:854) om vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år och statsbidrag för sådan utbildning.

Tidsplan för antagningen

Anmälan till hemkommunen när en elev påbörjar utbildning

När en elev påbörjar eller avslutar utbildning i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan ska huvudmannen anmäla det till elevens hemkommun. Skyldigheten gäller för alla huvudmän och är kopplad dels till kommunernas aktivitetsansvar, dels till kommunernas förutsättningar i övrigt för god och ändamålsenlig planering.

Källor: 15 kapitlet 15 §, 18 kapitlet 15 § och 29 kapitlet 9 §skollagen samt proposition 2008/09:199 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan, sidan 124.

Kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar (KAA)

Senast uppdaterad 16 december 2024

Innehåll på denna sida