Internationella skolor, IB-utbildning och svensk gymnasieutbildning utomlands

Här finns kortfattad information om internationella skolor, IB-utbildningar och svensk gymnasieutbildning utomlands. Dessa utbildningar ingår inte i skolväsendet och är inte en del av den i skollagen reglerade skolformen gymnasieskola.

Denna sida är en del av Skolverkets stöd för dig som arbetar med eller ansvarar för antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Internationella skolor

Med internationell skola avses i skollagen en skola där utbildningen inte följer svensk läroplan, utan ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan. Internationella skolor riktar sig i första hand till elever som är bosatta i Sverige för en begränsad tid. Internationella skolor ingår inte i det svenska skolväsendet, utan är en särskild utbildningsform. Det innebär att internationella skolor inte heller är en del av skolformen gymnasieskola.

Endast enskilda huvudmän kan bedriva sådana internationella skolor som regleras i skollagen på gymnasienivå. Något godkännande från Skolinspektionen krävs inte. För att kunna få bidrag från hemkommunen måste huvudmannen dock ha fått en förklaring om rätt till bidrag från Skolinspektionen.

Källor: 1 kapitlet 1–2 §§ samt 24 kapitlet 2 och 6 §§ skollagen.

IB-utbildning

IB står för International Baccalaurate, som är en internationellt erkänd examen. IB-utbildningar är inte en del av det svenska skolväsendet eller av skolformen gymnasieskola. Utbildningens innehåll och kvalitet garanteras av stiftelsen The International Baccalaureate Organization (IBO). För elever i åldrarna 16 till 19 år erbjuder IBO två utbildningsprogram: Diploma Programme (DP) och Career-Related Programme (CP). Efter studier på DP eller CP kan eleven få en IB-examen (International Baccalaurate).

IB-utbildning på gymnasienivå som leder till en IB-examen kan anordnas av enskilda huvudmän för internationella skolor.

IB-utbildning får även anordnas av Stockholms och Göteborgs kommun samt vid Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket i Sigtuna enligt en särskild förordning.

Även andra utbildningsanordnare kan anordna IB-utbildning.

För att få erbjuda en IB-utbildning måste en skola få en auktorisation av IBO. På IBO:s webbplats finns information om de olika IB-programmen och vilka skolor i Sverige som erbjuder dessa.

Källor: 1 kapitlet 1–2 §§ och 24 kapitlet 2 § skollagen samt förordningen (SKOLFS 2002:7) om internationell gymnasial utbildning i Stockholm och Göteborg samt vid Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket i Sigtuna.

IB – International Baccalaureate Länk till annan webbplats.

International Baccalaureate Organizations webbplats Länk till annan webbplats.

Svensk gymnasieutbildning utomlands

Information om svensk gymnasieutbildning utomlands finns på Skolverkets webbplats Utbildningsguiden.

Studera på annan ort eller utomlands under gymnasietiden, Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 21 januari 2025

Innehåll på denna sida