Urval bland sökande till anpassade gymnasieskolan

Om det finns fler mottagna sökande än vad det finns platser för på utbildningen görs urval inför antagningen. Olika urvalsbestämmelser gäller beroende på om utbildningen anordnas av offentlig eller enskild huvudman.

Denna sida är en del av Skolverkets stöd för dig som arbetar med eller ansvarar för antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Mottagande i anpassade gymnasieskolan

Antagning till anpassade gymnasieskolan

Om urval till nationella program

De sökande tas emot i början på utbildningen på ett nationellt program eller till en sådan särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning som börjar det första läsåret. Det innebär att både mottagande och antagning sker till ett nationellt program i dess helhet.

Om antalet platser är färre än antalet sökande som ska tas emot i första respektive andra hand, ska ett urval göras.

Urval, antagning och övrig fördelning av platser ska göras sakligt och opartiskt.

Källa: 7 kapitlet 11 § gymnasieförordningen.

Mottagande och antagning görs alltid till programmet i sin helhet, även när inriktningsgaranti lämnats

Både mottagande (som förutsätter att den sökande uppfyller samtliga kriterier för målgruppstillhörighet) och antagning (som sker efter urval i de fall det finns fler mottagna sökande än vad det finns platser för) sker till ett nationellt program i dess helhet. Antagning till särskild variant eller lärlingsutbildning sker endast i de fall dessa börjar det första läsåret.

När en huvudman erbjuder utbildning på ett nationellt program får huvudmannen också låta erbjudandet omfatta att eleven senare ska antas till en särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning inom programmet. Det kallas ibland för inriktningsgaranti.

Om inriktningsgaranti har erbjudits innebär det att elever har rätt att fullfölja utbildningen på den särskilda variant eller gymnasiala lärlingsutbildning som erbjudandet omfattade. Elever kan i praktiken redan i sin ansökan till ett nationellt program exempelvis ange önskad särskild variant även för program där den särskilda varianten påbörjas det andra, tredje eller fjärde läsåret. Om den önskade särskilda varianten omfattas av ett erbjudande om inriktningsgaranti som huvudmannen har lämnat har elever som antagits till programmet då också rätt att läsa den särskilda varianten. Men den formella antagningen sker även i dessa fall till programmet som helhet, och inte till den särskilda varianten.

Inriktningsgaranti innebär alltså inte att en huvudman kan göra urval och antagning till en särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning som börjar det andra, tredje eller fjärde läsåret.

Om huvudmannen väljer att ge ett sådant erbjudande är det viktigt att information om detta lämnas i god tid till sökande och övriga berörda.

Källor: 19 kapitlet 11 § skollagen och 7 kapitlet 11 § gymnasieförordningen.

Ansökan kan innehålla önskad särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning som börjar andra, tredje eller fjärde läsåret trots att antagning sker till programmet i dess helhet

Urval görs inte till individuella program

För individuella program i anpassade gymnasieskolan finns inga bestämmelser om urval bland mottagna sökande.

Mottagande till individuella program (offentlig huvudman)

Mottagande till individuella program (enskild huvudman)

Urval till utbildning med offentlig huvudman

Om antalet platser på ett nationellt program som anordnas av en offentlig huvudman för anpassad gymnasieskola är färre än antalet sökande, ska företräde ges till dem som har störst behov av utbildningen.

Källa: 7 kapitlet 12 § skollagen.

Urval till utbildning med enskild huvudman

Om det inte finns plats för alla sökande till en utbildning i en fristående anpassad gymnasieskola, ska urvalet göras på grunder som Skolinspektionen godkänner.

Källa: 18 kapitlet 36 § skollagen.

Skolinspektionen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 20 januari 2025

Innehåll på denna sida