Här finns information om att göra en individuell studieplan och vilka uppgifter den ska innehålla.
Den individuella studieplanen kan vara analog eller digital. Det är möjligt att ha den individuella studieplanen i något administrativt system som skolan redan använder eller i ett vanligt dokument.
Här kan du läsa mer om vad som gäller individuell studieplan i gymnasieskolan och gymnasiesäeskolan:
Ibland behöver den individuella studieplanen ändras, och om det görs är det bra om ändringarna dokumenteras. Oavsett hur man hanterar ändringar kan det vara bra att kunna följa vad som har hänt i elevens studieplan och när ändringarna gjordes.
Här kan du läsa vad den individuella studieplanen ska innehålla och hur den kan ändras:
Den individuella studieplanen är ett planeringsunderlag för eleven och skolans personal. För att all skolpersonal ska kunna använda studieplanen är det en fördel om den inte innehåller känslig information.
Innan skolan lämnar ut en studieplan som innehåller känslig information kan uppgifterna i den behöva
Den individuella studieplanen kan gallras efter att eleven har avslutat sin gymnasieutbildning. Däremot bör elevhistorik, som uppgifter om tillval, eventuellt studieavbrott och skolgång (klasstillhörighet, skolor till exempel) bevaras. De uppgifterna kan först hämtas från studieplanen innan den gallras.
För elever på introduktionsprogram fyller den individuella studieplanen en extra viktig funktion, eftersom dessa program inte har några nationellt fastställda programstrukturer eller examensmål. När eleven sedan lämnar introduktionsprogrammet är det lätt att utfärda ett gymnasieintyg med utgångspunkt i den individuella studieplanen.
Alla elever inom kommunal vuxenutbildning ska ha en individuell studieplan.
Det är hemkommunen – den kommun som en person är folkbokförd i – som ansvarar för att planen upprättas. Rektor ansvarar för att planen revideras vid behov och att hemkommunen får information om revideringen. En elev kan också studera i en annan kommun men även då är det hemkommunen som ansvarar för att det görs en individuell studieplan. Det är varje hemkommuns ansvar att organisera verksamheten så att det finns rutiner för hur elevens individuella studieplan är tillgänglig för såväl elev som berörd personal.
Källa: 29 kapitlet 6 § skollagen
Utbildningsbehoven varierar beroende på till exempel utbildningsbakgrund och hur länge sedan det var som den vuxne studerade. En vuxen har också kunskaper och kompetenser som kan tas tillvara i studierna. När den individuella studieplanen ska göras är det viktigt att tillsammans med eleven titta på studiegången ur olika perspektiv. Dels för att analysera behovet av stöd när det gäller att välja kurser, studieform, eventuell kombination av studier inom vuxenutbildningens olika skolformsdelar, dels för att kunna kombinera studier med arbete.
En väl genomtänkt individuell studieplan ger eleven en tydlig bild av planerade studier utifrån individuella mål, behov och förutsättningar, men också de berörda utbildningsverksamheterna, även om utbildningen genomförs av flera olika anordnare. Därmed bidrar planen till en effektiv utbildning som utgår från elevens mål med studierna. Individuella studieplaner kan också ge underlag för huvudmannen i arbetet med att planera, följa upp och utveckla verksamheten.
Vid behov kan det även anges vilka kurser eleven ska läsa.
Källa: 20 kapitlet 8 § och 21 kapitlet 8 § skollagen och 2 kapitlet 16 § förordning om vuxenutbildning
Exempel på hur en individuell studieplan kan se ut (word, 19 kB)
Om ändring av den individuella studieplanen ska göras finns det ofta skäl för vägledning. Eleven kan exempelvis vilja förändra studietiden, lägga till nya kurser eller låta tidigare valda kurser utgå. Ändringar i studieplanen dokumenteras. För berörda är det bra att kunna följa elevens studiegång under tiden studierna pågår och när ändringarna är genomförda.
Den individuella studieplanen ska tas fram i samverkan med eleven i nära anslutning till antagningen. På ett möte är det därför lämpligt att prata om elevens mål och motiv med studierna samt förväntningarna. En elev kan ha behov av att kombinera studier i kurser på olika nivåer. Planen ska då bidra till att förtydliga för eleven vad som behöver göras för att de uppsatta målen ska nås. En elev kan behöva hjälp med att formulera mål eller delmål.
När den individuella studieplanen tas fram, ska eleven erbjudas studie- och yrkesvägledning. I vägledningssamtalet ska det ingå information om chans till fortsatta studier och om kompetens- och rekryteringsbehov i arbetslivet. Information om studieekonomiska förutsättningar är också viktigt eftersom det kan vara helt avgörande för om och hur länge den vuxne eleven kan studera. Studie- och yrkesvägledaren kan även få information om elevens tidigare arbetslivserfarenhet och studier som kan visa om validering eller prövning är aktuellt.
Källa: 2 kapitlet 16 § förordning om vuxenutbildning
Studie- och yrkesvägledning, vägledningssamtal
Vuxna elever har olika erfarenheter och mål med studierna. Därför är det viktigt att lärare har tillgång till den individuella studieplanen för att anpassa undervisningen efter elevens behov, intressen och förutsättningar. För att arbetsbelastningen under studietiden ska bli rimlig kan det finnas behov av samplanering av elevens studieupplägg och studietakt. Om flera lärare och utbildningsanordnare är involverade är det viktigt att det finns rutiner som gör att eleven får inflytande över undervisning, studieform och studieomfattning.
Vissa nyanlända har haft kontakt med en handläggare som har hjälpt eleven att upprätta en etableringsplan. Då kan den individuella studieplanen och etableringsplanen stödja elevens utbildning och etablering.
Eleven ska kunna ha reellt inflytande över sina studier. Därför är det viktigt att få en inblick i flexibiliteten som präglar den kommunala vuxenutbildningen genom att klargöra utbildningens mål, innehåll och arbetsformer, liksom vilka rättigheter och skyldigheter eleven har.
Källa: läroplan för vuxenutbildningen avsnitt 1.
Den individuella studieplanen är ett planeringsunderlag för eleven och skolans personal och är inte tänkt att innehålla information om elevens personliga eller ekonomiska förhållanden. Eleven, i förekommande fall elevens vårdnadshavare, och all pedagogisk personal behöver ha tillgång till studieplanen. Innan skolan lämnar ut en studieplan som innehåller känslig information kan uppgifterna i den behöva sekretessprövas.
Uppgifter i allmänna handlingar är offentliga om det inte finns någon bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som skyddar uppgiften. Prövningen av om allmänna handlingar kan lämnas ut, görs som huvudregel av den myndighet som förvarar handlingen i enlighet med vad som står i tryckfrihetsförordningen.
Källa: 2 kapitlet 17 § tryckfrihetsförordningen (1949:105)
Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor har gallringsråd för kommuner, landsting och regioners utbildningsväsenden:
Gallringsråd, på webbplatsen för Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor
Bestämmelser om den individuella studieplanen:
Förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning
Förordningen (SKOLFS 2012:101) om läroplan för vuxenutbildningen
Skolan ska upprätta en individuell studieplan för nyanlända elever som tas emot i högstadiet i grundskolan eller specialskolan och som har fått sina kunskaper bedömda.