Kommande koder för komvux

På den här sidan hittar du koder för samtliga skolformsdelar inom kommunal vuxenutbildning (komvux) och instruktioner om hur du använder dem. Denna sida innehåller koder som gäller för utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025.

Vad används koderna till?

Koderna på denna sida används för att på olika sätt administrera och dokumentera utbildning – till exempel för registrering i administrativa system, dokumentation i betygskatalog och examensbevis, uppföljning, rapportering och statistik.

Koder för komvux i sfi

Varje studieväg och kurs har sin egen kurskod. Skolverket ser just nu över kursplanerna inom sfi. Dessa kan därför komma att ändras i samband med en revidering. Koderna som presenteras nedan har gällt även innan 1 juli 2025. Mer om revideringen går att läsa här:

Skolverket reviderar innehållet i tre skolformsdelar inom komvux

Studieväg 1

Kurs A

SFIKUA91

Kurs B

SFIKUB91

Kurs C

SFIKUC91

Kurs D

SFIKUD91

 

Studieväg 2

Kurs B

SFIKUB92

Kurs C

SFIKUC92

Kurs D

SFIKUD92

 

Studieväg 3

Kurs C

SFIKUC93

Kurs D

SFIKUD93

 

Koder för komvux på grundläggande nivå

Skolverket har nyligen remitterat revideringar av kursplaner inom komvux på grundläggande nivå. Förslaget till reviderade kursplaner innehåller även förslag på nya kurskoder. Nedan följer kurskoderna enligt förslaget. Förutsatt att de reviderade kursplanerna beslutas kommer de nya koderna att gälla från och med den 1 juli 2025. Mer om revideringen går att läsa här:

Skolverket reviderar innehållet i tre skolformsdelar inom komvux

För kurser inom komvux på grundläggande nivå anges VGR följt av en förkortning av ämnet på tre bokstäver samt siffran 1 i den sjunde positionen.

Nationella kurser

Biologi

VGRBIO1

Engelska

VGRENG1

Fysik

VGRFYS1

Geografi

VGRGEO1

Grundläggande kurs i naturorienterande ämnen

-

– inledande kurs

VGRNOA1

– fortsättningskurs

VGRNOB1

Grundläggande kurs i samhällsorienterande ämnen

-

– inledande kurs

VGRSOA1

– fortsättningskurs

VGRSOB1

Historia

VGRHIS1

Kemi

VGRKEM1

Matematik

VGRMAT1

Religionskunskap

VGRREL1

Samhällskunskap

VGRSAM1

Svenska

GRNSVE2

Svenska som andraspråk

GRNSVA2

Notera att kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk inte har reviderats ännu och därmed bibehållit sin tidigare kod. Vid en eventuell revidering av dessa kursplaner kommer även koderna att ändras.

Nationella delkurser

I kurser där det finns nationella delkurser får inte lokala delkurser tas fram. Detta gäller kurserna i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk. Om rektor beslutar att nationella delkurser ska användas gäller följande koder:

Engelska

Nationell delkurs 1

VGRENG1D1

Nationell delkurs 2

VGRENG1D2

Nationell delkurs 3

VGRENG1D3

Nationell delkurs 4

VGRENG1D4

Matematik

Nationell delkurs 1

VGRMAT1D1

Nationell delkurs 2

VGRMAT1D2

Nationell delkurs 3

VGRMAT1D3

Nationell delkurs 4

VGRMAT1D4

Svenska

Nationell delkurs 1

GRNSVEA

Nationell delkurs 2

GRNSVEB

Nationell delkurs 3

GRNSVEC

Nationell delkurs 4

GRNSVED

Svenska som andraspråk

Nationell delkurs 1

GRNSVAA

Nationell delkurs 2

GRNSVAB

Nationell delkurs 3

GRNSVAC

Nationell delkurs 4

GRNSVAD

Notera att kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk inte har reviderats ännu och därmed bibehållit sin tidigare kod. Vid en eventuell revidering av dessa kursplaner kommer även koderna att ändras.

Delkurser i övriga ämnen

Nationella kurser inom komvux får delas in i delkurser av rektor i alla ämnen förutom de ämnen som har nationella delkurser. När en nationell kurs delas in i delkurser inom komvux på grundläggande nivå läggs A–Z efter kurskoden. Om ämnet har delats in i två delkurser används bokstäverna A eller B, och om ämnet har delats in i fyra delkurser används A, B, C eller D.

Exempel:

Komvux på grundläggande nivå: Om kursen i biologi delas in i två delkurser används kurskoderna VGRBIO1A respektive VGRBIO1B.

Koder för komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå

Skolverket har nyligen remitterat revideringar av kursplaner inom komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå. Förslaget till reviderade kursplaner innehåller även förslag på nya kurskoder. Nedan följer kurskoderna enligt förslaget. Förutsatt att de reviderade kursplanerna beslutas kommer de nya koderna att gälla från och med den 1 juli 2025. Mer om revideringen går att läsa här:

Skolverket reviderar innehållet i tre skolformsdelar inom komvux

Inom anpassad utbildning på grundläggande nivå anges VGRA följt av en förkortning av ämnet på tre bokstäver samt 1 i åttonde positionen.

Nationella kurser

Biologi

VGRABIO1

Engelska

VGRAENG1

Fysik

VGRAFYS1

Geografi

VGRAGEO1

Hem- och konsumentkunskap

VGRAHEM1

Historia

VGRAHIS1

Kemi

VGRAKEM1

Matematik

VGRAMAT1

Religionskunskap

VGRAREL1

Samhällskunskap

VGRASAM1

Svenska

SGRSVE7

Svenska som andraspråk

SGRSVA7

Teknik

VGRATEK1

Individ och samhälle

VGRAIND1

Natur och miljö

VGRANAT1

Språk och kommunikation

SGRSPR7

Notera att kurserna inom svenska, svenska som andraspråk och språk och kommunikation inte har reviderats ännu och därmed bibehållit sin tidigare kod. Vid en eventuell revidering av dessa kursplaner kommer även koderna att ändras.

Delkurser

Nationella kurser inom komvux får delas in i delkurser av rektor. När en nationell kurs delas in i delkurser inom komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå läggs A–Z efter kurskoden beroende på hur många delkurser som finns. Om ämnet har delats in i två delkurser används bokstäverna A till B.

Exempel:

Komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå: Om kursen i biologi delas in i två delkurser används kurskoderna VGRABIO1A respektive VGRABIO1B.

Koder för komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå

Inom komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå används samma ämnen som inom gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan. Det innebär att de koder för ämnesnivå som gäller för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan även gäller för komvux.

Du hittar nivåkoderna för komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå när du söker bland kurser och ämnen i länkarna nedan. Nivåkoderna listas i den högra kolumnen. Koderna för ämnesplaner går även att hämta i Skolverkets API.

Du kan läsa mer om logiken för koderna på gymnasial nivå på denna sida:

Koder för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan

Koder för delnivåer inom komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå

Nivåer i ämnen inom komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå får delas in i delnivåer av rektor.

När en ämnesnivå delas in i delnivåer läggs A–Z till efter nivåkoden. A–B används i det fall att nivån har delats in i två och A–D om nivån delas i fyra. Det finns inga begränsningar kring hur många delnivåer som får skapas.

Exempel:

Komvux på gymnasial nivå: BIOG1000XA, BIOG1000XB för biologi som delas i två delnivåer.

Komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå: BIOO1N0A, BIOO1N0B för biologi – naturbruk nivå 1 som delas i två delnivåer.

Koder för komvuxarbetet

Komvuxarbetet är inte ett ämne eller en kurs, men för att möjliggöra registrering av komvuxarbetet i olika betygsdokument har det en kod i likhet med ämnen och kurser. Koden består av sex tecken:

  • Position ett till fyra i koden anger att det är ett komvuxarbete: KVAR för komvux på gymnasial nivå och KVAS för komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå.
  • Position fem och sex är en studieområdeskod alternativt en programförkortning.

För ett komvuxarbete inom komvux på gymnasial nivå inriktat mot en högskoleförberedande examen används koden:

  • KVARSH inom studieområdet samhällsvetenskap/humaniora
  • KVARNT inom studieområdet naturvetenskap/teknik

För ett komvuxarbete inom komvux på gymnasial nivå inriktat mot en yrkesexamen används koden KVARXX, där XX byts ut mot koden för ett yrkesprogram. En lista över programförkortningar finns längre ned på denna webbsida.

I kolumnen Övriga upplysningar i examensbeviset eller utdraget ur betygskatalog ska titel eller annan benämning på komvuxarbetet anges.

Exempel:
Ett komvuxarbete inom komvux på gymnasial nivå inom yrkesområdet vård och omsorg har koden KVARVO.

För ett komvuxarbete inom komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå används koden KVASXX, där XX byts ut mot programkoden. En lista över programförkortningar finns längre ned på denna webbsida.

I kolumnen Övriga upplysningar i de olika betygsdokumenten anges inom vilket arbetsområde eller yrkesområde komvuxarbetet är genomfört.

Exempel:
Ett komvuxarbete inom komvux som anpassad utbildning i samhälle, natur och språk har koden KVASSN.

Koder för sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket)

En sammanhållen yrkesutbildning kallas i många sammanhang även för yrkespaket. Ett yrkespaket består av nivåer i ämnen som är relevanta för ett yrkesområde. Yrkespaket kan erbjudas inom komvux på gymnasial nivå, komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå samt gymnasieskolans introduktionsprogram.

Koden för ett yrkespaket beskriver om paketet är framtaget av Skolverket eller av en huvudman och från vilket program inom gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan alla eller majoriteten av ämnesnivåerna i paketet är hämtade. För yrkespaket framtagna av Skolverket visar även koden om det är ett nationellt yrkespaket som är fastställt i föreskrift eller om det är ett exempel på yrkespaket.

Koden för yrkespaketet visar att eleven läser nivåerna i en sammanhållen yrkesutbildning. Koden används vid registrering och rapportering av yrkespaketet, men observera att det är endast nivåerna i ämnen som ingår i yrkespaketet som ger poäng och ska betygssättas för eleven.

En sammanställning av samtliga yrkespaket samt deras koder och innehåll hittar du i denna excel-fil:

Sammanställning av yrkespaket med koder och innehåll Gy25 Excel, 223 kB.

Mer om yrkespaket finns att läsa på denna sida:

Yrkespaket inom komvux

Koden för ett yrkespaket består av sex bokstavstecken/positioner:

  • De två första bokstäverna är programförkortningen för det program inom gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan som majoriteten av ämnesnivåerna som tillhör paketet kommer ifrån. En lista över programförkortningar finns längre ned på denna webbsida.
  • Den tredje bokstaven visar vilken skolform/skolformsdel som yrkespaketet är framtaget för. Ett X används för komvux på gymnasial nivå och gymnasieskolans introduktionsprogram, ett Y används för komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå.
  • De fjärde och femte bokstäverna är ett ”ordningsnummer”, AA-ZZ, för att kunna särskilja olika paket inom samma yrkesområde.
  • Den sjätte bokstaven anger om yrkespaketet är framtaget av Skolverket eller av en huvudman enligt följande:
    • Ett F används för nationella yrkespaket fastställda i föreskrift av Skolverket
    • Ett E används för Skolverkets exempel på yrkespaket (ej föreskrifter)
    • Ett H används för ett yrkespaket framtaget av en huvudman utifrån ett lokalt/regionalt behov på arbetsmarknaden

De yrkespaket som Skolverket tar fram, både föreskrifter (nationella yrkespaket) och exempel, tilldelas en bestämd kod av Skolverket. Om Skolverkets yrkespaket används oförändrade ska alltid tillhörande kod, med sjätte bokstaven F eller E, användas.

En sammanställning med samtliga yrkespaket framtagna av Skolverket och koder finns i excel-filen ovan på denna webbsida.

En huvudman/region/samverkanskonstellation av kommuner kan ta fram egna yrkespaket utifrån ett lokalt eller regionalt behov på arbetsmarknaden, som skiljer sig från de yrkespaket som Skolverket tagit fram.

För dessa yrkespaket tar huvudmannen fram koden enligt principen för kodsättning, med H i sjätte positionen. Om flera paket inom samma yrkesområde tas fram så åtskiljs koderna för dessa genom unika kombinationer av bokstäverna AA-ZZ i position fyra och fem, till exempel AA, AB, AC och så vidare. Koden är endast unik inom regionen/samverkanskonstellationen.

Om en huvudman använder Skolverkets exempel på yrkespaket och på något sätt ändrar dessa, till exempel genom att byta ut, lägga till eller ta bort en eller flera nivåer, blir detta yrkespaket utformat av en huvudman. Detta yrkespaket ska då kodsättas med ett H i sjätte positionen.

Här nedan ges några exempel på hur yrkespaket kodsätts enligt principen för kodsättning.

  • BAXAAE, Skolverkets exempel på yrkespaket inom bygg och anläggning, för komvux på gymnasial nivå, det första inom samma yrkesområde (yrkespaketet Anläggningsmaskinförare)
  • FBYAAE, Skolverkets exempel på yrkespaket inom fastighet anläggning och byggnation, inom komvux som anpassad utbildning, det första inom samma yrkesområde (yrkespaketet Fastighetsskötsel – bas)
  • FBYABE, Skolverkets exempel på yrkespaket inom fastighet anläggning och byggnation, inom komvux som anpassad utbildning, det andra inom samma yrkesområde (yrkespaketet Fastighetsskötsel – påbyggnad inre skötsel)
  • BAXAAH, Yrkespaket framtaget av huvudman inom bygg- och anläggningsprogrammet, det första inom samma yrkesområde
  • BAXABH, Yrkespaket framtaget av huvudman inom bygg- och anläggningsprogrammet, det andra inom samma yrkesområde

Ibland behöver ett befintligt yrkespaket revideras. Beroende på hur ett yrkespaket revideras tas en ny kod fram eller så behåller man befintlig kod.

En ny kod tas som regel fram om

  • ett helt nytt yrkespaket mot ett nytt yrkesområde tas fram
  • ett yrkespaket revideras så att omfattningen i poäng ändras.

Ett yrkespaket behåller som regel samma kod om

  • ett yrkespaket revideras så att en eller flera nivåer byts ut men poängomfattningen är oförändrad
  • namnet på yrkespaketet revideras men yrkespaketet fortfarande är riktat mot samma yrkesområde/yrkesutgång.

Ett exempel på yrkespaket som fastställs i föreskrift och blir ett nationellt yrkespaket byter bokstav från E till F i sjätte positionen, i övrigt är koden oförändrad.

Dessa regler för när en ny kod tas fram för reviderade yrkespaket är inte absoluta och avvikelser kan förekomma.

Koder för studieområden och programförkortningar

Programförkortningen för program inom gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan används även inom komvux, till exempel vid kodsättning av komvuxarbetet eller i de två första positionerna i koden för yrkespaket. För yrkespaket ska den programförkortning som majoriteten av ämnesnivåerna tillhör användas för yrkespaketets kod.

Inom komvux finns även studieområden. I de fall när studieområden behöver kodsättas, till exempel vid en högskoleförberedande examen eller ett komvuxarbete, används följande koder:

  • SH för studieområdet samhällsvetenskap/humaniora
  • NT för studieområdet naturvetenskap/teknik

För en yrkesexamen eller en yrkesutbildning används koden för ett yrkesprogram.

 

Programförkortningar för yrkespaket inom komvux på gymnasial nivå

Program i gymnasieskolan

Programförkortning

Barn och fritid

BF

Bygg och anläggning

BA

El och energi

EE

Försäljning och service

FS

Fordon och transport

FT

Frisör och stylist

FR

Hotell och turism

HT

Industriteknik

IN

Naturbruk

NB

Restaurang- och livsmedel

RL

VVS och fastighet

VF

Vård och omsorg

VO

Programförkortningar för yrkespaket inom komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå

Program i anpassade gymnasieskolan

Programförkortning

Estetiska verksamheter

EV

Fastighet och byggnation

FB

Fordonsvård och godshantering

FG

Hälsa, vård och omsorg

HO

Hantverk och produktion

HP

Hotell, restaurang och bageri

HR

Handel och service

HS

Samhälle, natur och språk

SN

Skog, mark och djur

SK

 

Koder för orienteringskurser och individuella kurser

Inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande respektive gymnasial nivå och som anpassad utbildning på grundläggande respektive gymnasial nivå finns det orienteringskurser.

Koden består av

  • skolformsdelens förkortning: VGR, VGY, VGRA eller VGYA
  • OR för orienteringskurs
  • något av tilläggen nedan för att ange det huvudsakliga syftet med orienteringskursen.

Tillägg:

  • 1A ska användas om det huvudsakliga syftet är att medverka till väl underbyggda beslut om studie- eller yrkesval.
  • 1B ska användas om det huvudsakliga syftet är att ge ökade studietekniska färdigheter.
  • 1C ska användas om det huvudsakliga syftet är att vara en introduktion till kurser inom olika kunskapsområden.
  • 1D ska användas om det huvudsakliga syftet är att ge tillfälle till validering.
  • 1E ska användas om det huvudsakliga syftet är att ge modersmålsstöd eller studiehandledning på modersmål.
  • 1F ska användas om det huvudsakliga syftet är att ge stöd i form av yrkessvenska.
  • 1G ska användas om det huvudsakliga syftet är att ge grundläggande digital kompetens.
  • 1H ska användas om det huvudsakliga syftet är att ge grundläggande kunskaper om arbetsliv och arbetsmarknad i Sverige.

Exempel:

  • Orienteringskurs inom komvux på grundläggande nivå med syftet att medverka till väl underbyggda beslut om studie- eller yrkesval: VGROR1A
  • Orienteringskurs inom komvux på gymnasial nivå med syftet att ge stöd i form av yrkessvenska: VGYOR1F
  • Orienteringskurs inom komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå med syftet att ge grundläggande digital kompetens: VGRAOR1G
  • Orienteringskurs inom komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå med syftet att ge ökade studietekniska färdigheter: VGRYOR1B

Inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå finns det individuella kurser.

Koden består av

  • skolformsdelens förkortning: VGY
  • IN för individuella kurs
  • 1A–1Z för att särskilja om eleven läser flera individuella kurser.

Exempel:

Två individuella kurser inom komvux på gymnasial nivå (VGY): VGYIN1A, VGYIN1B.

Senast uppdaterad 20 december 2024

Innehåll på denna sida

    Relaterat