Språkträning för anställda inom äldreomsorgen
Sedan den 1 januari 2021 erbjuder Skolverket olika insatser för att förbättra kunskaper i det svenska språket hos personal i äldreomsorgen. Här hittar du mer information om insatserna.

Många personer som arbetar inom äldreomsorgen saknar tillräckliga kunskaper i svenska för det yrke de utövar. Samtidigt är äldreomsorgen en viktig väg in på arbetsmarknaden för många.
Insatserna för språkträning stärker de anställdas yrkesspråk och ska bland annat bidra till ökad trivsel på arbetsplatsen samt högre kvalitet och en tryggare omsorg för de äldre.
Om insatserna för språkträning
Från och med våren 2022 finansierar utbildningar av språkombud, språkombudsutbildare och chefer i äldreomsorgen. Utbildningarna genomförs av föreningen Vård- och omsorgscollege.
Bättre kommunikation och kvalitet
Insatserna för språkträning ska möta vårdtagarnas, arbetstagarnas och arbetsgivarnas behov när det gäller kommunikationen på arbetsplatserna inom äldreomsorgen. Insatserna ska bidra till att förbättra kommunikationen och kvaliteten på följande sätt:
- Förbättra kommunikationen i tal och skrift med olika målgrupper. På så ökar det möjligheten för de anställda att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett bättre och tryggare sätt.
- Skapa en språkmedveten och språkstödjande arbetsplats.
- Bidra till bättre förutsättningar för rekrytering och kompetensförsörjning inom äldreomsorgen.
- Höja kvaliteten på vården, trivseln på arbetsplatsen och nöjdheten bland brukarna.
- Öka anställningsbarheten och karriärmöjligheterna för de anställda.
Film: Språkombud och förebild (tid 3:15 min)
I den här filmen får du möta Nisreen som är undersköterska och språkombud på Äppelparkens äldreboende i Hallstahammar. Här berättar hon om sin egen resa och om yrkesspråkets betydelse för kvaliteten i omsorgen för de äldre.
Anmäl intresse
Läs mer om insatserna och hur du kan anmäla intresse för dem på Vård- och omsorgscolleges webbplats.
Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om språkträning för anställda i välfärden
Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att under åren 2021−2024 erbjuda insatser som syftar till att förbättra kunskapen i det svenska språket bland anställda inom välfärden. Insatserna ska bidra till att förbättra kommunikationen och kvaliteten i bland annat äldreomsorgen och förskolan.
Bakgrunden till uppdraget är att många personer som arbetar i välfärden saknar tillräckliga kunskaper i svenska för det yrke de utövar. Samtidigt är välfärden en viktig väg in på arbetsmarknaden för många.
Insatserna för språkträning ska vara inriktade mot att möta arbetstagarnas och arbetsgivarnas behov, men också behoven hos de brukare, patienter, barn, elever och andra individer som verksamheterna är till för när det gäller kommunikationen på de aktuella arbetsplatserna. Insatserna för språkträning ska gå att sätta in snabbt och vara möjliga att sprida över hela landet.
Uppdraget ska slutredovisas till regeringen i oktober 2024. Då ska vi bland annat ha följt upp hur många arbetsplatser och individer som har deltagit och hur målet, att förbättra kunskapen i det svenska språket bland anställda inom välfärden, har uppnåtts.
Under 2022 föreslog regeringen att satsningen på språkträning vidgas till fler yrkesgrupper inom välfärden, till exempel vård, skola och annan omsorg. Regeringen har därför tillfört satsningen 60 miljoner kronor för 2022.
Språkträning i förskolan
Här kan du läsa mer om Skolverkets insatser för att förbättra kunskaper i det svenska språket hos personal i förskolan:
Frågor och svar
Här nedanför hittar du svar på frågor om insatserna för att förbättra kunskaperna i det svenska språket hos personal i äldreomsorgen.