Riksrekryterande spetsutbildning i grundskolans högstadium

En spetsutbildning i grundskolan ger elever möjlighet att fördjupa eller bredda sina kunskaper i specifika ämnen. Ansökan om tillstånd att bedriva riksrekryterande spetsutbildning är öppen 1–31 mars 2025 för start höstterminen 2025. Huvudmän som uppfyller kraven i förordningen kan ansöka om att anordna utbildningen.

Vad är en spetsutbildning?

En spetsutbildning i grundskolan ska ge elever möjlighet att bredda eller fördjupa sina kunskaper i ett ämne. Utbildningarna är riksrekryterande och alla elever i hela landet ska kunna söka till de spetsutbildningar som startar från höstterminen 2024.

Förordning: SFS2024-675.pdf Länk till annan webbplats.

Utbildningarna ska inriktas mot något eller några av dessa ämnen:

  • engelska
  • matematik
  • moderna språk
  • naturorienterande ämnen: biologi, fysik eller kemi
  • samhällsorienterande ämnen: geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap
  • svenska
  • teckenspråk
  • teknik.

Ansökan om tillstånd

Ansökan om tillstånd att bedriva en riksrekryterande spetsutbildning i grundskolans högstadium är öppen den 1–31 mars 2025 för start höstterminen 2025 och 1–30 november 2025 för start höstterminen 2026. Vill du som huvudman förbereda ansökan så kan du i förordningen se vilka krav som ställs.

Förordning: SFS2024-675.pd Länk till annan webbplats.f

Ansökningsblankett om tillstånd kommer att finnas tillgänglig på den här sidan från februari 2025.

Ansökan ska skickas till spetsutbildning.grundskola@skolverket.se

Frågor om ansökan

Vid eventuella frågor kontakta Eva Edlund, undervisningsråd, eller Roger Persson, undervisningsråd.

Kontakta eva.edlund@skolverket.se

Kontakta roger.persson@skolverket.se

Vilka elever kan söka till en spetsutbildning?

För att en elev ska vara behörig till att söka en riksrekryterande spetsutbildning i grundskolans högstadium ställs särskilda krav på kunskaper i de ämnen som är utmärkande för utbildningen. Kunskapsnivån ska vara väsentligt högre än vad som krävs för att den sökande ska uppfylla kraven för betyget A i förhållande till betygskriterierna för årskurs 6 i grundskolan vid antagning till årskurs 7, och annars i förhållande till betygskriterierna för årskurs 9 med hänsyn till den sökandes ålder. Eleven ska genomföra tester och prov för att visa på en sådan kunskapsnivå.

Vem kan anordna en spetsutbildning?

Huvudmän ska ansöka om tillstånd hos Skolverket. För att en huvudman ska godkännas att bedriva riksrekryterande spetsutbildning ska

  • spetsutbildningen innehålla en fördjupning eller breddning inom det eller de ämnen som spetsutbildningen är inriktad mot
  • utbildningen vara av god kvalitet
  • de krav som ställs i förordningen (se ovan) på lärarbehörighet på grundskolenivå och gymnasienivå samt för elevurval vara uppfyllda.

Statsbidrag

En huvudman som bedriver spetsutbildning kan få statsbidrag för utbildningen, men då måste undervisningen bedrivas av lärare som uppfyller skollagens krav på legitimation och behörighet. Det ställs också krav på bland annat huvudmannens ekonomi.

Förordning: SFS2024-675.pdf Länk till annan webbplats.

Försöksverksamhet

Spetsutbildningar i vissa ämnen har hittills bedrivits som försöksverksamhet, som nu kommer att avslutas. I stället införs spetsutbildning som en permanent del av skolväsendet med stramare regler för att garantera att de spetsutbildningar som startar håller en hög kvalitet.

25 utbildningar vid 24 skolor har ingått i försöksverksamheten som startade 2012 och avslutas 2027 med sista intag till årskurs sju hösten 2024.

Du kan inte längre ansöka om att delta i försöksverksamheten.

Möjlighet att söka statsbidrag

För de skolor som ingår i försöksverksamheten finns möjlighet att söka statsbidrag för utbildningar som startar höstterminen 2023–30 juni 2025.

Statsbidrag för försöksverksamheter med spetsutbildning 2023

Godkända utbildningar

Godkända spetsutbildningar i högstadiet, uppdaterad september 2023 Pdf, 362 kB.

Betyg i spetsutbildning

Det ska stå i elevens slutbetyg från grundskolan att hon eller han har deltagit i en spetsutbildning. Det ska också framgå vilket eller vilka ämnen som spetsutbildningen har varit inriktad mot. Det här antecknas i fältet för noteringar i slutbetyget från grundskolan.

Inom ramen för spetsutbildningen kan eleverna läsa och få betyg i gymnasiekurser inom det eller de ämnen som spetsutbildningen är inriktad mot. Betygen ska utfärdas separat: har en elev fått betyg i en gymnasieskurs ska det betyget inte skrivas in i grundskolans termins- eller slutbetyg, utan i en särskild betygsblankett. Betyget för gymnasiekursen ska däremot dokumenteras i grundskolans betygskatalog.

Om eleven vill gå om den aktuella gymnasiekursen när hon eller han börjar gymnasieskolan, så har hon eller han rätt till det. Eleven har i så fall också rätt att få ett nytt betyg på kursen i sitt gymnasiebetyg.

Blankett för betyg i spetsutbildning Pdf, 54 kB.

Mer om att sätta betyg i grundskolan

Nationella prov i spetsutbildning

De nationella proven ska användas som stöd för betygssättning i årskurs 9. Om läraren bedömer att en elev kommer avsluta ett ämne före årskurs 9 är det därför lämpligt att läraren låter eleven göra nationella prov i det ämne spetsutbildningen avser i en tidigare årskurs, det vill säga i årskurs 7 eller 8.

Mer om nationella prov i grundskolan

Utvärdering av försöksverksamheten med spetsutbildning

Försöksverksamheten följs upp och utvärderas av Skolverket. De huvudmän (kommunen eller skolans styrelse om det är en fristående skola) som deltar i försöksverksamheten medverkar i vår utvärdering.

Sök i publikationsdatabasen efter Skolverkets tidigare utvärderingar av försöksverksamheten Länk till annan webbplats.

Riksrekryterande spetsutbildning i gymnasiet

Det pågår också försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning i gymnasiet.

Försöksverksamhet med spetsutbildning i gymnasiet

Kontakt

För frågor om försöksverksamheten med spetsutbildning, kontakta Skolverkets Upplysningstjänst:

Kontakta Skolverkets upplysningstjänst

Senast uppdaterad 09 december 2024

Innehåll på denna sida