Så kan vuxenutbildningen arbeta med hållbar utveckling
Genom lärande för hållbar utveckling ska elever utveckla förmågan att ta sig an hållbarhetsfrågor. Vägga vuxenutbildning i Karlshamn har arbetat framgångsrikt med hållbar utveckling och haft utmärkelsen Skola för hållbar utveckling sedan 2013. Bli inspirerad och ta del av deras tips.
Maria Olsson Aasen, rektor, och Åsa Benner, biträdande rektor, på Vägga vuxenutbildning delar med sig av några generella råd.
Skapa förutsättningar för en delaktig organisation
- I ert systematiska kvalitetsarbete, utgå ifrån styrdokument, skollag samt kommunens lokala mål.
- Koppla kvalitetsarbetet till kriterierna i utmärkelsen Skola för hållbar utveckling och de globala målen i Agenda 2030 när ni sätter mål för er verksamhet.
- Ta er tid att implementera era mål hos all personal. Förklara varför ni gör det ni gör och skapa en gemensam förståelse.
- Skapa förutsättningar för delaktighet – utvärdera och diskutera tillsammans.
- Integrera arbetet med hållbar utveckling i både utbildningen och undervisningen.
- Arrangera gärna temaveckor utifrån era mål och utgå ifrån temat i undervisningen i alla kurser.
- Ge personalen möjlighet att bidra med synpunkter och vara delaktiga i utvecklingsarbetet genom att delta i arbetsgrupper utifrån verksamhetens aktuella behov.
- Introducera nya medarbetare till verksamhetens systematiska kvalitetsarbete för att de ska få en helhetsbild kring vad som gjorts tidigare och vad som planeras framåt.
Bilda arbetsgrupper och delegera ansvar för olika frågor
- Skapa arbetsgrupper som får ansvar och frihet att planera, utvärdera och utveckla det konkreta arbetet.
- Se till att det finns tid och möjlighet för kompetensutveckling och internt kunskapsutbyte, exempelvis genom studiedagar.
Gör eleverna delaktiga
- Se till att det finns forum för elever där de kan engagera sig, exempelvis elevsamråd. Ge eleverna möjlighet att diskutera tankar och idéer tillsammans med rektor eller annan personal.
- Genomför anonyma enkäter med eleverna. Det är till fördel om enkäterna har få frågor och att de är enkla att förstå. Om det finns behov, intervjua gärna elever med kort skolbakgrund, tillsammans med en tolk. Använd resultatet av enkäterna för att utvärdera och utveckla ert arbete i verksamheten.
Samarbeta med andra
- Hitta lämpliga nätverk för era mål och behov. Samarbeta och delta i gemensamma projekt, exempelvis genom regional samverkan eller med andra kommunala eller statliga verksamheter.
- Utbyt erfarenheter internationellt genom Erasmus+.
Utveckla undervisningen inom lärande för hållbar utveckling
Här hittar du inspiration och stöd i arbetet med hållbar utveckling i undervisningen. Du hittar stöd för både skolledare och personal inom vuxenutbildningen.
Utveckla undervisningen inom lärande för hållbar utveckling Länk till annan webbplats.
Utmärkelsen Skola för hållbar utveckling lyfter hur en skola arbetar på ett framgångsrikt sätt med hållbar utveckling och de globala målen i Agenda 2030. Utmärkelsen delas ut till förskolor och skolor.
God utbildning för alla. Det är ett av målen i Agenda 2030, en global färdplan som ska visa vägen till ett hållbart samhälle och en rättvis framtid. De globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 innebär att vi ska uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld.
Lär dig mer om Agenda 2030, regeringen.se Länk till annan webbplats.
Erasmus+ är EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU.
Vad är Erasmus+?, erasmus-plus.ec.europa.eu Länk till annan webbplats.