28 april 2020: I dialog med oss har Folkhälsomyndigheten konkretiserat hur ett studentfirande kan genomföras och samtidigt leva upp till deras rekommendationer om social distansering.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för studentexamen 2020länk till annan webbplats

Skolverkets generaldirektör om studentfirandet i vår

Studenten närmar sig – en efterlängtad höjdpunkt för många avgångselever i gymnasiet. Spridningen av coronaviruset påverkar möjligheterna att ha ett traditionellt studentfirande och elever hör av sig till Skolverket med sin oro och besvikelse. Skolverkets generaldirektör betonar att det är viktigt att skolorna nu planerar för alternativ till det traditionella studentfirandet.

Generaldirektör för Skolverket Peter Fredriksson

- Alla måste förhålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla social distans, skydda utsatta grupper och undvika större samlingar än 50 personer. Situationen är allvarlig och påverkar även studentfirandet, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Kan du förstå den besvikelse som många blivande studenter känner när de inte kan fira på vanligt sätt?

- Det förstår jag verkligen. Många avgångselever har sett fram emot studentfirandet. Att sluta gymnasiet ska ju vara en fest och höjdpunkten är förstås att springa ut tillsammans på trappan, bli firad och kramad av släkt och vänner, trängas på skolgården och på ett lastbilsflak under dans och sång. Men jag upplever ändå att många som är besvikna också förstår varför det man sett fram emot, med allra största sannolikhet, inte kan genomföras som planerat.

Samtidigt är det ju ändå ett antal veckor kvar till studenten? Är det inte för tidigt att redan nu ställa in?

- Ingen vet hur smittspridningen utvecklas men inget tyder på att livet återgår till det normala om några veckor. Vi ska också ha i minnet att i stort sett allt som inbegriper större samlingar av människor har ställts in nu i vår och i sommar. Det är allt från konserter och musikfestivaler till sportevenemang. Traditionella studentfiranden är också evenemang där väldigt många människor samlas. Det är rektorer och skolchefer som beslutar om hur de ska göra på sina skolor, inte vi på Skolverket. Men det blir nog väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att ha ett traditionellt studentfirande och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Finns det inget man kan göra istället?

- Självklart finns det alternativ till ett traditionellt studentfirande. Att inte kunna göra det man allra mest sett fram emot, betyder inte att man måste avstå helt från att fira. Skolan ska förstås följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och göra allt för att undvika att smitta sprids. Men gör man det, går det att planera för något att se fram emot. Gymnasisterna, inte minst avgångseleverna, kämpar ju just nu med distansundervisningen. För att hålla motivationen och modet uppe, tycker jag att det är bra om skolorna planerar för alternativ till det traditionella studentfirandet.

Hur ska då det gå till?

- Det är skolchefer och rektorer som måste besluta om det. Förutsättningarna på skolorna ser olika ut och man kan behöva göra på många olika sätt. En bra idé är förstås att involvera eleverna. Det är ju ändå för deras skull man nu behöver se över olika alternativ. Jag hoppas verkligen att man på skolorna, trots smittspridning, trots att mormor och farfar inte kan trängas på skolgården och trots att de stora studentfesterna behöver ställas in, kan utforma en studentavslutning som ändå blir ett fint minne för livet.

Senast uppdaterad 28 april 2020