Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation om fjärr- eller distansundervisning för gymnasieskolor har ersatts med en ny rekommendation som gäller till och med den 1 april 2021. Rekommendationen innebär att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.
Läs här om rekommendationen som gäller från den 25 januari 2021
För att bromsa smittspridningen är det viktigt att skolor följer de råd Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket ger. Här ger vi konkreta exempel på hur ni kan agera för att skapa en god arbetsmiljö för elever och skolpersonal.
Vi behöver se till att elever kan gå till skolan eftersom det är viktigt för deras hälsa, lärande och framtid. Skolverket, Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och de regionala smittskydden uppmanar därför alla att göra sitt yttersta för att förebygga smittspridningen.
Skolan är en arbetsplats för elever och lärare. Det är viktigt att anpassningar i undervisningen organiseras så att arbetsmiljön i skolan blir acceptabel både nu och på lång sikt. Skolor ska arbeta systematiskt med riskbedömningar för att arbetsmiljön ska bli godtagbar för alla.
Centrum för arbets- och miljömedicin har tagit fram en guide för riskbedömning av coronavirus på arbetsplatser. Guiden innehåller också branschspecifika råd för att undvika smitta i till exempel särskilt riskfyllda verksamheter.
Guide för riskbedömning av coronavirus på arbetsplatser, Region Stockholm
Råd för att förebygga smittspridning i skolan, på Arbetsmiljöverkets webbplats
Hittills visar erfarenheter att de skolor som lyckas hantera pandemins utmaningar på bästa sätt är de skolor som arbetar systematiskt, flexibelt och kontinuerligt med anpassningar och förbättringar. Det är viktigt att ta hänsyn till de lokala förutsättningarna och om det finns lokala råd från smittskyddsläkare i den region du arbetar i.
Varje skola och organisation har olika förutsättningar vad gäller lokaler, antal elever, klass- och gruppstorlekar. Det innebär att varje skola behöver hitta lösningar som passar den egna situationen. Här hittar du som ansvarar för eller arbetar i förskoleklass, grundskolan och fritidshemmet vägledning och exempel på möjliga åtgärder.
Många skolor har trånga lokaler. Det kan därför vara en utmaning att minska trängsel genom att glesa ut möbleringen i klassrum, matsalar eller andra utrymmen där elever och personal möts. Här finns några exempel på hur skolor kan agera för att anpassa den fysiska miljön.
Det är samtidigt viktigt att notera att den så kallade två metersregeln inte gäller i skolan. Inte heller regeln om antal personer som får delta i allmänna sammankomster gäller i skolan.
I en pågående kris kan det ibland vara nödvändigt att ställa in vissa möten eller aktiviteter för att personalen istället ska kunna prioritera undervisningen. Det kan förbättra möjligheterna för lärare och annan personal att planera sin tid och få en mer hanterbar arbetsmiljö under pandemin.
Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket ger råd och rekommendationer om vikten av att möjliggöra för god handhygien, ventilation och vädring samt att lokalerna städas regelbundet.
Förebygg smittspridning i skolan, på Arbetsmiljöverkets webbplats
Information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats
I en pandemi som denna kan det ibland vara nödvändigt för skolan att prioritera undervisning framför annan verksamhet. Vissa möten och sammankomster som i vanliga fall arrangeras av skolan kan behöva utgå.
Under pandemin har många elever varit hemma och kanske är en del elever det fortfarande. Skolplikten gäller och skolan har rutiner för arbete med elever som är frånvarande under en längre tid. Den bör skolor följa även nu.
Grundskolor som har öppet har en möjlighet – men inte skyldighet – att ge frånvarande elever undervisning på distans. Alla skolor har inte heller förutsättningar för undervisning på distans. En kartläggning kan visa om skolan kan erbjuda distansundervisning till elever som är frånvarande under en längre tid.
Rektor, lärare och annan pedagogisk personal behöver diskutera:
Om både många lärare och elever är frånvarande och rektor beslutar om distansundervisning behöver man sannolikt omfördela resurser.
Rektor behöver:
Se även stöd för extra anpassningar och särskilt stöd vid distansundervisning
Om coronaviruset – för dig som är barn eller ungdom, på Folkhälsomyndighetens webbplats
Situationen under pandemin kan förändras snabbt och därför ar det viktigt att kontinuerligt följa upp insatserna för att kunna justera dem. Uppföljningen kan också ge svar på om insatserna har gett önskad effekt eller inte.
Följ upp det förebyggande arbetet genom att
Systematiskt arbetsmiljöarbete på Arbetsmiljöverkets webbplats
Folkhälsomyndigheten har publicerat rapporter om smittspridningen bland barn och ungdomar samt bland personal i skolan. Där skriver de att det är viktigt att komma ihåg att skolan är en arbetsplats och i många fall sker smittspridningen mellan personal.
Arbetsmiljöverket lyfter vikten av att regelbundet och systematiskt arbeta med arbetsmiljön. Det här blir extra viktigt under coronapandemin.
Förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupper inom skolan, på Folkhälsomyndighetens webbplats
Råd för att förebygga smittspridning i skolan, på Arbetsmiljöverkets webbplats