Att samarbeta kring frågor om bedömning och betygssättning har visat sig vara ett betydelsefullt redskap för ökad likvärdighet. Lyssna på ett eller flera avsnitt i vår podcastserie om bedömning och betyg och diskutera med dina kollegor.
Här hittar du tre podcastavsnitt på temat bedömning och betygssättning. Vi har bjudit in några intressanta gäster som diskuterar bedömningars olika syften, likvärdiga betyg och matrisernas funktion i lärarens arbete med planering och genomförande av undervisning och med betygssättning.
I det första avsnittet träffar vi Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Stockholms universitet och Sara Bruun, lärare i engelska som bloggar på skolvarlden.se. De diskuterar de olika syften som finns med bedömningar av elevers kunskaper.
I vårt allmänna råd om betyg och betygssättning kan du läsa att lärare behöver utforma bedömningssituationer för att få information om elevernas styrkor och utvecklingsbehov. Den här informationen kan sedan användas i formativt syfte för att stödja elevernas kunskapsutveckling. Lärare behöver också utforma bedömningssituationer som kan användas i summativt syfte vid betygssättningen.
I det andra avsnittet träffar vi Jonas Vlachos & Anders Jönsson som diskuterar likvärdiga betyg eller närmare bestämt: kan vi uppnå likvärdiga betyg? Jonas är debattör och professor i nationalekonomi. Anders är professor i didaktik.
I det tredje och sista avsnittet pratar Nicklas Mörk & Anna Karlefjärd om matrisernas funktion i lärarens arbete med undervisning och betygssättning.
Våra allmänna råd om betyg och betygssättning pekar på några risker med matrisanvändning. Men betyder det att matriser är förbjudna att använda, eller kan vi hitta sätt att faktiskt göra dem till matnyttiga verktyg för lärare?