Här får du veta mer om hur bild- och filmstöd kan användas i ämnet idrott och hälsa. Vi tar även upp de juridiska och pedagogiska aspekter som finns vid användandet av film i undervisningen.
Den här sidan är en del av vår utbildning ”Digitala verktyg och vad de tillför i idrott och hälsa”.
Över tid har det blivit lättare för lärare och elever att använda bild och film i undervisningen eftersom att fler har tillgång till digitala enheter.
Det finns flera möjligheter med film i undervisningen.
Från Skolinspektionens kvalitetsgranskning av ämnet idrott och hälsa i årskurs 7-9:
”Det förekommer en del goda exempel när lärare låter elever arbeta varierat, självständigt och utmanande men ändå anpassat till varje individ. Det används dessutom tekniska hjälpmedel som underlättar för såväl läraren att bli tillgänglig som det ger möjlighet för eleven att bedriva självstudier under lektionen. Det handlar till exempel om att kunna se filmklipp på lärandesituationer samt att eleven själv dokumenterar och reflekterar kring dessa.
Det ges möjlighet att låta varje elev finna sin egen nivå och bli såväl stimulerad som utmanad genom olika uppgifter. Lär sig eleven att själv kunna anpassa sig till de egna förutsättningarna och till den uppgift som ska göras kan läraren låta alla elever få ta del av en individanpassad undervisning.”
Utgå från en lektion du planerat och genomfört där eleverna fick arbeta varierat, självständigt, utmanande och anpassat till varje individ. Beskriv lektionens innehåll och genomförande. Du kommer att återkomma till denna uppgift i slutet av del 2.
Även kommentarmaterialet i idrott och hälsa lyfter att undervisningen behöver vara anpassad efter varje individ.
”Ett syfte med undervisningen i idrott och hälsa är att den ska skapa förutsättningar för alla elever att under hela sin skoltid kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter. Det innebär att undervisningen utifrån ett inkluderande synsätt ska ta hänsyn till varje elevs behov och förutsättningar vid val av aktiviteter och hur de genomförs. Kursplanen betonar mångfalden och föreskriver inte någon bestämd repertoar av aktiviteter.
Kursplanen lyfter fram att det är processen där eleverna får utveckla sin rörelseförmåga som är viktig, inte resultatet. Elevernas förmåga och kunskaper kan utvecklas genom många olika aktiviteter och visas på flera olika sätt. Alla elever behöver heller inte nödvändigtvis delta i samma aktiviteter. Vid planeringen av undervisningen och i valet av aktiviteter finns möjligheter att ge alla elever utmaningar som är anpassade efter deras förutsättningar.”
Hur arbetar du för att skapa fokus på utvecklingsprocessen och inte resultatet? Ge konkreta exempel.
I filmen visas två exempel på hur bild- och filmstöd kan användas i undervisningen.
I den första delen av filmen (fram till 4.57) berättar läraren att användandet av bild- och filmstöd har utvecklat undervisningen.
Detta eftersom
Enligt läraren har detta arbetssätt bland annat inneburit att elevernas närvaro har ökat.
I den andra delen av filmen (från 4.58) används film för att visa rörelser på olika kunskapsnivåer för att möjliggöra individanpassning.
Denna del har skrivits av Linda Sternö, lektor i filmisk gestaltning på Göteborgs universitet och lyfter pedagogiska aspekter angående att filma i undervisningen.
Att filma kan vara en fantastisk metod att få syn på något. Ett filmat material kan tittas på om och om igen för att noggrant syna detaljer som annars fladdrar förbi på några sekunder. Det går exempelvis att sakta ner tempot i de filmade bilderna och se exakt hur en rörelse går till. Men att filma kan också vara känsligt.
Det finns många frågor som läraren och skolan behöver tänka på vid filmning av elever. Frågorna är ett stöd för lärare eftersom filmandet behöver tänkas igenom för att skapa trygghet och förtroende i lärandemiljön.
Om du vill använda dig av filmning som ett verktyg i undervisningen finns det flera juridiska aspekter att beakta. Filmning innebär till exempel en behandling av personuppgifter som innebär att dataskyddsreglerna i framförallt Dataskyddsförordningen (GDPR) blir tillämpliga.
En annan aspekt är att skolan kan ha skyldighet att behålla det filmade materialet under en viss tid för att upprätthålla offentlighetsprincipen och sina arkivskyldigheter.
I vissa fall måste även hänsyn tas till att det kan finnas upphovsrätt kopplat till material som produceras i undervisningen. Även regler om sekretess och tystnadsplikt kan påverka möjligheterna att filma i undervisningen.
Det är huvudmannen som driver din skola som i första hand är ansvariga för att dessa juridiska aspekter beaktas.
Det innebär att du som lärare inte själv kan bestämma dig för att filma i undervisningen utan att få stöd och vägledning från huvudmannen. De ansvariga måste ge stöd genom att instruera om, hur och i så fall i vilka situationer filmning får användas.
Det är därför viktigt att du kontaktar din arbetsgivare för att undersöka möjligheterna att filma innan något sådant arbete påbörjas. Som ansvariga ska de se till att hanteringen sker enligt gällande lagstiftning och kan också hållas ansvariga, bland annat med risk för sanktioner från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), om hanteringen inte sker enligt bestämmelserna.
Här kan du fördjupa dig inom upphovsrätt, dataskydd och om allmänna handlingar
Finns det framtagna rutiner för när, hur och vad som får filmas i er verksamhet?
Eftersom det är huvudmannen som i första hand är ansvarig för att de juridiska aspekterna beaktas behöver ni säkerställa att rutinerna är framtagna av huvudmannen innan filmning sker.
Om du vill filma dina elever och inte hittar några rutiner eller direktiv att gå efter, kontakta din rektor.
Läs om olika sätt att använda film i undervisningen såsom till exempel flippat klassrum, animerad film eller att filma för dokumentation.