Barn och elever behöver utveckla en förståelse för hur digitaliseringen påverkar både individen och samhället. Det kan ämnet samhällskunskap bidra till.
Med det här materialet vill Skolverket stödja och inspirera samhällskunskapslärare i grundskolans årskurser 1-3 och 4–9, sameskolans årskurser 4-6 samt specialskolans årskurser 5-10. Materialet kan användas kollegialt eller för självständiga reflektioner. Det tar cirka 8 timmar att arbeta med. Samarbeta gärna med och ta hjälp av skolans bibliotekarie om sådan finns eller med folkbiblioteket i kommunen.
1. Läs artikeln ”Sökkritik och algoritmers betydelse” som lyfter informationssökning och hur algoritmer påverkar digitala sökningar.
Sökkritik och algoritmers betydelse, artikel av Olof Sundin och Jutta Haider Pdf, 458 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 458 kB)
2. Diskutera artikeln ”Sökkritik och algoritmers betydelse”.
1. Se filmen ”Sökkritik med elever” som visar arbetet i en årskurs 4.
2. Diskutera filmen ”Sökkritik med elever”.
Vad och hur kan ni omsätta det ni sett i filmen i er undervisning av yngre elever?
1. Läs texten ”Källkritik i förskoleklass” som handlar om hur man kan arbeta med källkritik med de yngsta eleverna i skolan.
Källkritik i förskoleklass, Skolverket
2. Diskutera texten ”Källkritik i förskoleklass”.
Hur kan ni på ett lekfullt sätt integrera arbetet med källkritik i olika ämnen, till exempel genom högläsning?
1. Se filmen ”Att söka information och skriva text” som visar elevers arbete med en faktatext och hur lärare och skolbibliotekarier tillsammans arbetar med informationssökning och källkritik i undervisningen.
2. Diskutera filmen ”Att söka information och skriva text”.
Internetstiftelsen har en lektionsserie för årskurs 1–3 på temat digital källkritik.
Digitala lektioner, samhällskunskap, Internetstiftelsen Länk till annan webbplats.
UR:s programserie ”Hur vet du det?” (F–3) om källkritik visar hur eleverna kan söka fakta och förhålla sig källkritiskt till information och reklam. De får också kunskap om risker och möjligheter vid egen publicering på internet.
Vilka källor kan du lita på? serien Hur vet du det? UR Länk till annan webbplats.
UR:s programserie ”Surfarna” (F–3) ger en grundläggande förståelse för begrepp och fenomen på internet och visar vilka mekanismer som styr urvalet i datorernas sökmotorer.
Surfarna, UR Länk till annan webbplats.
Inspiration till diskussionsfrågor och annat hittar ni i materialet ”Tips för källkritik med yngre elever” på Skolverkets Lärportal.
Tips för källkritik med yngre elever, Lärportalen Länk till annan webbplats.
Bilder används ofta som bevis på att något verkligen har hänt. Men bilder kan vara förfalskade, förvanskade och placerade i ett sammanhang där de inte hör hemma. Ställ frågor och undersök!
Tänk efter innan du använder en bild som källa och innan du delar bilden i sociala medier. Du kan ladda upp bilden i en söktjänst för att få reda på var bilden varit publicerad förut och om det finns olika versioner av bilden.
Lektionen ”Var inte en bildtjuv” handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder.
Var inte en biltjuv, Internetstiftelsen Länk till annan webbplats.
Lektionen ”Bilder som berör” handlar om att utveckla förståelse för bildens roll och dess påverkan på läsaren, i tidningar och på internet.
Bilder som berör, Mediekompass. Länk till annan webbplats.
1. Läs artikeln om kränkningar och mobbning i sociala medier.
Kränkningar och mobbning på internet och sociala medier, Skolverket
2. Diskutera Skolverkets artikel om kränkningar och mobbning.
I slutet av texten lyfter forskaren Elza Dunkels fram tre principer; skydda dig själv, stötta andra och bli inte hataren. Hur skulle ni kunna planera er undervisning utifrån dessa principer?
1. Se filmen ”Klassrumssamtal om nätet”. Den utspelar sig på en skola som arbetar systematiskt med säker internetanvändning.
2. Diskutera filmen ”Klassrumssamtal om nätet”.
Filmen skildrar samtal med en klass på mellanstadiet. Hur kan ni utforma liknande samtal med yngre elever?
1. Läs artikeln ”Ungas samspel online” som lyfter olika aspekter av barn och ungas samspel i sociala forum.
Ungas samspel online, Lärportalen Länk till annan webbplats.
2. Diskutera artikeln ”Ungas samspel online”.
Texten resonerar inledningsvis kring olika gemenskaper i de digitala arenorna och att samspelet ofta är villkorat. Vilka tankar väcker detta och hur skulle en klassrumsdiskussion om detta kunna se ut?
1. Läs artikeln ”Att främja ett tryggt klimat på nätet” som handlar om hur skolan kan arbeta främjande med elevernas nätanvändning.
Att främja ett tryggt klimat på nätet, Lärportalen Länk till annan webbplats.
2. Diskutera artikeln ”Att främja ett tryggt klimat på nätet”.
Integritet – en introduktion, lektion, internetstiftelsen Länk till annan webbplats.
Om vilka rättigheter och skyldigheter som finns på internet samt till begreppet integritet.
Vänner på nätet, lektion, Internetstiftelsen Länk till annan webbplats.
Om social interaktion på internet. Syftet är att ge eleverna möjlighet att reflektera kring beteenden som främjar social interaktion, samhörighet och vänskap i digital kommunikation.
Vilka regler finns på internet? lektion, Internetstiftelsen Länk till annan webbplats.
Checklista för sociala medier, Skolverket
Innehåller att antal kritiska frågor som elever kan ställa sig när de använder sociala medier. Beställ eller ladda ner checklistan.
Lajka, ungas hälsa på nätet, prinsparetsstiftelse.se Länk till annan webbplats.
Lajka är en digital plattform om ungas hälsa på nätet med lektionsförslag för grundskolan. Materialet ska ge verktyg för hur man samtalar med eleverna om livet på nätet och ger dem ökad förståelse för hur nätvardagen påverkar individen och samhället på olika sätt.
Digital kompetens inkluderar att kunna lösa problem och omsätta idéer i handling. I undervisningen kan det handla att ge eleverna möjlighet att prova olika metoder i olika sammanhang. Ett exempel är hur GPS och digitala kartor används för att undersöka och ta sig fram i ett område.
I uppgiften ”Hitta kartsymbolerna” får eleverna lära sig att känna igen några av de vanligaste kartsymbolerna i våra kartor. Övningen kan göras med hjälp av en kartapp som finns länkad på sidan.
Hitta kartsymbolerna, Lantmäteriet Länk till annan webbplats.
Genom ”Bygg Sverige i Minecraft” kan du hämta Minecraft-kartor för alla kommuner. Kartorna ger tillgång till en virtuell version av Sverige där man kan spela och de innehåller detaljer om vattendrag, vägar, järnvägar, mark och skog.
Bygg ditt Sverige i Minecraft, Lantmäteriet Länk till annan webbplats.
Prova att markera ut olika platser med hjälp av Google Earth. "Res runt” samtidigt som du eller eleverna berättar. Ni kan med verktygen göra en skärminspelning av er egen reseberättelse.
Google Earth Länk till annan webbplats.
Öva väderstrecken och att orientera er i närområdet genom GPS-appen på smarta telefoner med hjälp av Google Maps. Länk till annan webbplats.
Artikeln Sökkritik och algoritmers synlighet, Lärportalen Länk till annan webbplats. handlar om söktjänster, algoritmer, bakomliggande programmering och filterbubblor. Den är del av modulen Kritisk användning av nätet på Lärportalen.
1. På vilka sätt är sökkritik ett komplement till källkritik?
2. Hur kan sökmotorers och algoritmers funktioner synliggöras i undervisningen? Skapa en lista med konkreta förslag.
I artikeln Sökkritiska frågor finns det exempel på frågor att ställa för att synliggöra sökmotorers och algoritmers funktioner när en söktjänst har presenterat en träfflista. Testa gärna med olika sökmotorer. Sökkritiska frågor, Lärportalen Länk till annan webbplats.
1. Hur kan du eller ni utforma undervisningen för att lära eleverna att bli aktiva demokratiska medborgare som kan och vill vara med att påverka samhällsutvecklingen?
2. Hur kan läraren arbeta för att stärka språkets betydelse i den digitala kommunikationen?
Planera, på egen hand eller tillsammans, ett arbetsområde som utgår från kursplanen och de reflektioner som uppkommit under arbetet med det här materialet.
I filmen samtalar lärarna om fördelar med samarbete och ger praktiska tips på hur de arbetar med digital kompetens i ämnet samhällskunskap. Filmen är ca 10 min lång.
1. Hur kan du eller ni utforma undervisningen så att den blir verklighetsnära?
2. Hur kan elevernas erfarenheter av söktjänster och sociala medier tas tillvara i undervisningen?
I filmen pratar lärarna om hur de arbetar med källkritik och bakomliggande programmering samt vad eleverna behöver träna mer på. Filmen är ca 8 min.
1. Vilka utmaningar kan du eller ni se med att möta det digitaliserade samhället i ämnet samhällskunskap?
2. Hur kan lärare arbeta för att elever ska använda internet och digital kommunikation på ett säkert och ansvarsfullt sätt? Ge konkreta exempel som kan användas i undervisningen.
I filmerna möter ni SO-läraren Cristian Gräsberg och svensk- och engelskläraren Kajsa Hedlund som arbetar på Vallhamraskolan i Partille. De arbetar ämnesövergripande och med verklighetsnära projekt.
I filmen pratar lärarna om digitaliseringens påverkan på undervisningen och några av de utmaningar som finns för samhällskunskapslärare. Filmen är cirka 4 min.
1. På vilka sätt har medielandskapet förändrats och vilken betydelse får det för undervisningen i ämnet samhällskunskap?
2. I slutet av filmen diskuteras utmaningar. Se över listan med konkreta förslag från föregående övning och komplettera med innehåll från forskarens föreläsning.
I filmen föreläser medie- och kommunikationsforskaren Kajsa Falasca från Mittuniversitetet om filterbubblor och medievanor samt hur vi påverkas av ett nytt medielandskap. Filmen är cirka 19 min.
Det här materialet kommer att uppdateras. Hör gärna av dig till Skolverkets upplysningstjänst med synpunkter och förslag.
Kommentarmaterial Samhällskunskap
Podd: Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt Länk till annan webbplats.
Webbkurs: Om programmering Länk till annan webbplats.
Webbsidor om skolbiblioteket som resurs i undervisningen
Digital kompetens i samhällskunskap Länk till annan webbplats.
Kritisk användning av nätet Länk till annan webbplats.
Säker användning av nätet Länk till annan webbplats.
Digitala lektioner, Internetstiftelsen Länk till annan webbplats.
Material för undervisning i samhällskunskap om digital kompetens.
Skolinspektionens rapport "Undervisning om källkritiskt förhållningssätt i svenska och samhällskunskap" Länk till annan webbplats.beskriver vad samhällskunskapslärare kan arbeta med när det gäller källkritik.
Det nya medielandskapet och vinklade budskap, Statens medieråd Länk till annan webbplats.
Blankspot.se Länk till annan webbplats.
Ett undervisningsmaterial om medievanor, källkritik, influensers och digital opinionsbildning. Ger möjligheter för dig som arbetar i årskurs 9 att söka samarbete med journalister.
Propaganda och bilders makt, Statens medieråd Länk till annan webbplats.
Lär dig känna igen en konspirationsteori, podd, Statens medieråd Länk till annan webbplats.
Ger exempel på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser.
Hur kan vi bemöta konspirationsteorier, podd, Statens medieråd Länk till annan webbplats.
Ger en fördjupad diskussionen om hur man kan avslöja konspirationsteorier.
Så fungerar propagandamaskinen Facebook, Sveriges Radio Länk till annan webbplats.
Propaganda - risk för påverkan, Forum för levande historia Länk till annan webbplats.
Ett historiskt perspektiv på vad som gör människor mottagliga för påverkan. Hur kan vi bli bättre på att behandla manipulerade budskap som vi möter i vår vardag?