Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation om fjärr- eller distansundervisning för gymnasieskolor har ersatts med en ny rekommendation som gäller till och med den 1 april 2021. Rekommendationen innebär att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.
Läs här om rekommendationen som gäller från den 25 januari 2021
Distansundervisning kan innebära många utmaningar för elever som kan lite eller ingen svenska eller som är ovana vid digitala verktyg.
När undervisning sker på distans blir de individuella studieplanerna och elevernas utbildningsmål extra viktiga. De behövs för att skolan ska veta vad som måste prioriteras i elevernas utbildning. På introduktionsprogrammen har elevens mentor en viktig roll att se elevens skolsituation i sin helhet.
Tillsammans med personalen och med återkoppling från eleverna kan rektorn hitta de bästa lösningarna för verksamheten, rutiner och strukturer som fungerar och vilka undantag som kan göras och på vilka sätt.
Det här kan vara en utmaning, men det kan också finnas fördelar. När undervisningen sker på distans kan läraren individualisera undervisningen på ett annat sätt och få en djupare insikt i enskilda elevers kunskaper.
Samtidigt är det mycket viktigt att rektorn ser över sina lärares arbetssituation så att ingen måste dubbelarbeta eller att personalens arbetsbelastning ökar.
En utmaning för skolan kan vara att ta emot, göra kartläggningen och introducera nya elever och elevgrupper på distans. Det kan gälla såväl mottagande till gymnasieskolans introduktionsprogram som antagning till olika kurser inom vuxenutbildningen.
Rektorn behöver inventera och kartlägga läget i den egna verksamheten. Det är av största vikt att de nya eleverna får rätt information om kurs- eller introduktionsstarten så att alla elever kan få en god studiestart och ingen elev tappas bort. Informationen bör ges på ett språk som eleven behärskar och på ett sätt som når eleven.
Att distansundervisa elever som inte har hunnit lära sig så mycket svenska är en utmaning för många lärare. Det kan även vara svårt att säkerställa att eleverna med kort eller ingen skolbakgrund faktiskt får den undervisning de har rätt att få.
Möjlighet till handledning, digital eller ibland fysisk, regelbundna avstämningar och uppföljningar, tydliga instruktioner och rutiner samt användning av program och metoder som eleverna redan är bekanta med kan underlätta distansundervisningen för alla elever.
Det är viktigt att skolan lyckas fånga de elever som av någon anledning inte kommit tillbaka till skolan sedan rekommendationen om distansundervisning togs bort. Individuella kontakter mellan lärare och elever är mer betydelsefulla än någonsin.
Likaså är det viktigt att eleverna får tillgång till skolans stödfunktioner som till exempel studie- och yrkesvägledare, kurator, specialpedagog eller it-ansvarig. Med hjälp av studieplanering kan man stötta elever som riskerar att halka efter i sina studier.
Det är betydelsefullt att all personal får den utbildning och det stöd i att använda digitala verktyg som de behöver. På det sättet kan de stötta eleverna som är ovana att använda den digitala tekniken. Det är också viktigt att skolan erbjuder eleverna stöd utifrån deras behov och förutsättningar. Om eleven saknar utrustning skulle lärare också kunna skicka uppgifter med posten.
Att bedöma vad eleverna lär sig och om det sker någon progression kan vara en stor utmaning om lärare inte träffar eleverna fysiskt i klassrummet. Gemensamt arbete och stöd av kollegor kan vara ännu mera betydelsefullt nu.
Det är också viktigt att tillsammans med skolledningen fatta beslut om vilka elever som behöver erbjudas möjlighet till prov i skolans lokaler.
Nationella prov ska genomföras som vanligt från och med hösten 2020. Gällande organisering av nationella prov är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Exempel på lämpliga åtgärder kan vara att begränsa antalet elever som skriver prov i en och samma lokal så att avstånd kan hållas, tänka på schemaläggningen av provet så att färre elever kommer till skolan samtidigt samt att städa lokalerna noggrant.
Nationella prov gymnasieskolan
Nationella prov i komvux på gymnasial nivå
Ta del av konkreta tips för didaktiska frågor kring den pedagogiska miljön vid distansundervisning.
Konkreta råd om undervisning på distans: Pedagogisk miljö - Didaktiska frågor, SPSM
Hur man kan arbeta med att utveckla och bibehålla goda relationer med sina elever och vuxenstuderande vid distansundervisning.
Att upprätthålla relationer på distans med barn, elever och vuxenstuderande, SPSM