Europeiska språkdagen

Fira den europeiska språkdagen med dina elever! Ta del av språkprojekt och aktiviteter som kollegor från länder i hela Europa har genomfört och låt dig inspireras.

Konkreta tips

2001 utsåg Europarådet och EU-kommissionen den 26 september till en årligen återkommande språkdag i Europa. Syftet är att lyfta fram språk och språkinlärning som något viktigt, intressant och roligt. Många skolor i Sverige uppmärksammar den här dagen på olika sätt genom att till exempel arrangera språkcaféer, genomföra tävlingar och lekar som bygger på olika språk och anordna minikurser i de olika språk som eleverna på skolan talar och lär sig.

Ansvar

Förslag på aktiviteter och material

Europeiska språkdagen (ECML:s webbplats) Länk till annan webbplats.

På Europarådets webbsida finns tips, förslag och exempel på aktiviteter. I anslutning till den europeiska språkdagen kan ni också skriva in de aktiviteter som ni anordnar på er skola. Det är både roligt och viktigt att visa på exempel som kan användas som inspiration till hur andra också kan arbeta med språk och språkinlärning på ett kreativt sätt. På så sätt kan ni vara med och sprida och inspirera till fortsatt språkutveckling i hela Europa.

Konkreta tips

Vinn en språkresa – skriv en dikt på ditt europeiska favoritspråk

Under språkdagen anordnas en tävling som vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet. Första pris är en språkresa värd 25 000 kronor.

De tävlande eleverna ska skriva en dikt om årets tema – ”smultronställe”. Dikten får vara max 200–250 ord lång och vara skriven på ett europeiskt språk. Vinnaren tillkännages vid EU-kommissionens språkkafé, som anordnas i Stockholm den 24 september.

Anmälan och mer information (Representationen i Sveriges webbplats) Länk till annan webbplats.

Språkdagen i sociala medier

Posta gärna bilder och berättelser i sociala medier om vad ni gör under Europeiska språkdagen och märk era inlägg med #coeEDL.

Europeiska språkdagen på Facebook Länk till annan webbplats.

Skolverket rekomenderar

Beställ material från Skolverket

Skolverket välkomnar alla lärare och elever i skolor och bibliotek att fira Språkdagen med olika aktiviteter. Alla språk kan vara med! Språkdagen fokuserar på vikten av att kunna språk och betonar därigenom språklig mångfald och fördelarna med att kunna olika språk.

Som lärare kan du beställa ett paket med material från Skolverket, som du exempelvis kan dela ut som priser eller arbetsmaterial i samband med Språkdagen. Materialet finns tillgängligt att beställa från och med den 20 maj varje år, enligt principen först till kvarn.

Beställ material

Material från ECML

Du kan även ladda ner digitalt material kostnadsfritt direkt från Europarådets enhet för språkutveckling, European Centre for Modern Languages (ECML). Det finns material till Språkdagen på över 40 olika språk.

Exempel på material

”Den hemliga agentens handbok för språkliga utmaningar”, där innovativa och annorlunda uppgifter ingår och man kan välja vilka man vill arbeta med antingen individuellt eller i grupp. Materialet finns på fler än 30 olika språk, och den finns både som pdf och som app.

Den hemliga agentens handbok för språkliga utmaningar (ECML:s webbplats) Länk till annan webbplats.

Ett annat material är ”Laras resa”, som finns i två delar. I del ett tar Lara oss med till ett 40-tal olika länder och vi får lära oss något om varje land, några ord och att räkna från 1 till 10. Den finns översatt till fler än 20 olika språk. I del två reser Lara vidare genom Europa och utforskar många av kontinentens olika regionala språk och minoritetsspråk.

Laras resa (ECML:s webbplats) Länk till annan webbplats.

Om du och dina elever uppskattar att arbeta med humor kan ni ta er en titt på den stora flerspråkiga skämtboken. Den är skriven på engelska och tar upp exempel på skämt på olika språk.

Skämtboken (ECML:s webbplats) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 20 juni 2024