Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen. Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje.
Geografiska undersökningar, både i form av fältstudier och med hjälp av geografiska informationssystem, är en viktig del av geografiundervisningen i grundskolan samt i motsvarande skolformer. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar för nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda.
I kursplanen i geografi finns det centralt innehåll som berör geografiska undersökningar i både låg-, mellan- och högstadiet och filmerna riktar sig därför till alla lärare som undervisar i geografi i grundskolan.
Läraren planerar och genomför en fältstudie tillsammans med eleverna. De undersöker hur trafiken utanför skolan påverkas av en ny vägsträckning.
Klassen lär sig om sårbara platser genom att arbeta med fältstudier och geografiska informationssystem (GIS).
Kursplanen i geografi beskriver att eleverna ska få utveckla förmågan att ”göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker”. De här frågorna kan vara ett stöd för dig när du ska planera ett arbetsområde eller en lektion där geografiska undersökningar ingår.
Geografididaktisk forskning från Norge visar att högstadieelever med rätt stöd kan hantera relativt avancerade kartanalysprogram. Ett projektorienterat arbetssätt fungerar också väl när man tillämpar geografiska informationssystem, GIS, i geografiundervisningen. Läs artikeln om forskningsstudien:
Temat ”Barn och ungdomars geografier” är ett växande internationellt forskningsfält inom geografisk forskning. Det behandlar hur geografiska perspektiv på olika sätt är en del av barns vardagsliv, och att erfarenheter från barns egna geografier är en grundläggande dimension i hur de uppfattar platser och rumsliga sammanhang. Läs intervjun med professor Sirpa Tani: