När digitala medier blir allt vanligare både i undervisningen och under elevernas fritid är det viktigt att eleverna kan granska källor kritiskt. Materialet ger inspiration till lärare och skolbibliotekarier i arbetet med källkritik i årskurs 7–9.
Syftet är att ge stöd till arbetet med källkritik i klassrum och skolbibliotek. Vi rekommenderar att du tar dig an materialet tillsammans med dina kollegor. Det tar max 7 timmar att arbeta igenom materialet. Titta på filmen och läs texterna. Samtala och agera sedan med utgångspunkt från frågorna under respektive rubrik.
Om du arbetar med elever i andra åldrar finns det följande material:
Inled arbetet med att individuellt eller i grupp ta del av nedanstående material.
Filmen tar oss med till Gunnesboskolan i Lund där lärarna och skolbibliotekarien samarbetar över ämnesgränser för att ge alla elever källkritisk kompetens.
Skolinspektionen har granskat kvaliteten i undervisningen om källkritiskt förhållningssätt på 30 skolor i årskurs 7–9. Under webbinariet berättade granskningsansvarige Roger Thuring från Skolinspektionen om resultaten från granskningen. Tittarna fick också möjlighet att ställa frågor till honom, Anette Holmqvist från Skolverket, Thomas Nygren, forskare vid Uppsala universitet och Maria Jersby, lärare på Karlbergsskolan i Köping.
Utgå från webbinariet om källkritiskt förhållningssätt:
Utgå från filmen Källkritik för årskurs 7–9 i samarbete med bibliotekarie:
Planera och genomför en valfri aktivitet utifrån era diskussioner. Om tid finns bjud in kollegor som observatörer. Be dem gärna att föra anteckningar, filma eller fotografera för att ha dokumentation att utgå från när ni utvärderar era aktiviteter. Här är ett par förslag på lektionsaktiviteter.
Om ni inspirerades av filmen kan ni låta eleverna läsa ett par artiklar eller insändare i aktuella ämnen för att diskutera gemensamt i klassen. Eleverna i filmen fick utgå från en uppgift, nämligen att argumentera för eller emot ett tiggeriförbud. Till sin hjälp fick de stödfrågor som lotsade dem igenom den källkritiska granskningsprocessen:
Om ni istället vill testa att arbeta med digital källkritik så finns det flera lektionstips för årskurs 7–9 på Internetstiftelsens webbplats. Digital källkritik kan bland annat handla om att kunna tolka och förstå hur en webbadress fungerar. Ett annat exempel är sökkritik som innebär att kritiskt värdera en söktjänst och de träfflistor som söktjänsten genererar.
Digital källkritik, på Internetstiftelsens webbplats Länk till annan webbplats.
Granska och förstå webbadresser, på Internetstiftelsens webbplats Länk till annan webbplats.
Sökkritik, på Internetstiftelsens webbplats Länk till annan webbplats.
När ni återsamlats efter att ha prövat någon av metoderna med elever ska alla reflektera över frågorna nedan.
Det här materialet vill inspirera lärare att föra källkritiska resonemang med eleverna och att gärna göra det tillsammans med skolans bibliotekarie om sådan finns.
Planera fortsatt arbete, uppföljning och utveckling.